İstihdam Seferberliği Kapsamında İŞKUR Tarafından Verilen Teşvikler

Devletimiz tarafından başlatılan istihdam seferberliği sayesinde her alınan ilave işçi için vergi ve SGK prim avantajları sağlanıyor

Devletimiz tarafından başlatılan istihdam seferberliği sayesinde her alınan ilave işçi için vergi ve SGK prim avantajları sağlanıyor böylece hem işsizlik azalıyor. Hemde işverenlerin işçi maliyetleri düşüyor.  İstihdam seferberliği kapsamında devlet tarafından sağlanan avantajlar nelerdir?  İlave alınacak her işçi için devletten hangi destekler vardır?
Devlet Tarafından İstihdama Verilen Teşvikler Nelerdir ?
1) İlave İstihdam Teşviki

İstihdam Seferberliği Kapsamında Devlet Tarafından Verilen Teşvikler Nelerdir ? 31.12.2017 tarihine kadar özel sektör işverenlerinin mevcut çalışanlarına ilave alacakları her bir sigortalı için sigorta ve vergi yüklerini devlet tarafından ödenecek. İşverenlerin ilave istihdam ettikleri her bir sigortalı için 773 Lira tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacak.

Teşvikten Kimler Yararlanmaktadır?

İstihdam Seferberliği Kapsamında Devlet Tarafından Verilen Teşvikler Nelerdir ? Özel Sektör Çalışanları Yararlanabilir. İşe alındığı tarihten önce İŞKUR kaydı olan ve son 3 ay  işsiz olanlar yararlanabilecek.

İlave İstihdam Teşvikinden Yararlanma Koşulları Nelerdir?

    Teşvikten yararlanacak işverenin 01.02.2017 tarihinden sonra işe aldığı kişinin, İŞKUR kaydının olması ve 2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,
    Aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmiş olması,
    İşveren tarafından ödenmesi gereken sigorta priminin tamamının yasal süresi içinde ödenmesi,
    İşyerinin SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekmektedir.

İlave İstihdam Teşviki İle İlgili Bilinmesi Gereken Diğer Bilgiler

    Teşvik uygulaması 31.12.2017 tarihine kadar sürecektir.
    2017 yılında açılan yeni işyerleride yararlanabilecek.
    2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak aldıkları, işe alındığı tarihten önce İŞKUR’a kayıtlı olan her çalışanı için yararlanabilir.
    Yeni işçi başına verilecek teşvik, mevcut çalışana ilave alınacak her bir sigortalı için asgari ücret üzerinden prim ve vergi yükümlülükleri Toplamı 773 Liradır.

2) İşbaşı Eğitim Programı Teşviki
İşbaşı Eğitim Programı Teşvikinden Yararlanma Koşulları ve Bilinmesi Gerekenler Nelerdir ?

İstihdam Seferberliği Kapsamında Devlet Tarafından Verilen Teşvikler Nelerdir ?


    18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olmak.
    31.12.2017 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlamak.
    Programın bitiminden sonra en geç 3 ay içerisinde programı tamamladıkları meslek alanında işe girebilmek.
    İşe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmak.
    İmalat sanayinde ise 42 ay, Diğer sektörlerde ise 30 ay,  sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.
    İstihdam edilen 30 yaşından büyük olursa, Katılımcının cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

3) Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Teşviki
Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Teşviki Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Koşulları
18-29 yaş arası erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;

    Mesleki yeterlik belgesine sahip olanlar 48 ay süreyle,
    Mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler 36 ay süreyle,
    Hiçbir belge veya niteliğe sahip olmayanlar 24 ay süreyle,

29 yaşından büyük erkeklerden;

    Mesleki yeterlik belgesine sahip olanlar ile mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler 24 ay süreyle,

 Çalışmakta iken;

    01.03.2011 tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar, mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 12 ay süreyle,

İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından alınmaları halinde, öngörülen sürelere ilave olarak 6 ay daha,

    18 yaşından büyüklerden hiçbir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların, İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde 6 ay süreyle, teşvik verilir.

İstihdam Seferberliği Kapsamında Devlet Tarafından Verilen Teşvikler Nelerdir ?
4) Engelli İstihdam Teşviki

    01.07.2008’de sonra işe alınan engelli bir vatandaşımız için,  Çalıştırılan her bir engelli için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren payının tamamı Hazine tarafından karşılanmaktadır.

 

İstihdam teşviklerinden nasıl yararlanılır?

Son dönemde yükselişe geçen işsizlik oranları Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım 2016 verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 27 milyonu aştı. Ancak, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 3 milyon 715 bine yükseldi ve işsizlik oranı yüzde 12,1 olarak belirlendi. Yani, istihdam edilenlerin sayısı artsa bile iş bulamayanların oranı da çıktı. Bu durumu tersine çevirmek için de istihdam seferberliği ilan edildi ve yeni projeler hayata geçmeye başladı. Son olarak, 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile personel istihdam eden özel sektör işverenlerine yönelik bir teşvik paketi hayata geçti. Söz konusu uygulamada, özel sektördeki işverenlerin 1 Şubat - 31 Aralık arasında, mevcut çalışanlarına ilave olarak Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) kayıtlı işsizler arasından işe aldıkları her bir sigortalı için geçerli olacak. İşe alınacak ve teşvikten yararlanacak çalışanların en az ve kesintisiz olarak son 3 ay işsiz olması şartı aranacak.

773 TL’LİK DESTEK
İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, bu koşulları sağlayan kişileri şubat ayından itibaren mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alan işverenlerin, bu kişilere ait gelir vergisi ve SGK primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacağını belirtti. Yani, teşvikli istihdamda işveren sadece net ücret ödeyecek. Özkan, “Asgari ücret üzerinden hesaplanan bu ödemelerde işveren asgari ücretli için yapmış olduğu 1.404 lira haricinde herhangi bir ödeme yapmayacak. Devlet 773 liraya tekabül eden vergi kesintisi ve SGK primlerini işverenlerimiz adına yatıracak” diye konuştu. Özkan’ın bahsettiği 773 TL’lik destek şu şekilde oluşacak: Belirtilen koşullara uygun olarak istihdam edilen her yeni kişi için işveren, günlük 22, 22 TL’den olmak üzere, aylık 666,6 TL’lik prim desteğinden yararlanacak. Bunun yanında, 106,8 liralık gelir ve damga vergisi de ödenmeyecek.

Diğer taraftan, mesleki deneyim veya tecrübesi olmayan kişilere yönelik olarak İŞKUR tarafından yürütülen işbaşı eğitim programı ile gençlerin işgücü piyasalarına girişlerinin kolaylaştırılması ve işverenlere işe alacakları kişileri işin başında tanıma imkânı sunuluyor. Programa katılanlara aylık net asgari ücret ödeniyor. Üç ay sürecek program sonrasında işverenlerin istihdam ettiği her bir kişinin sigorta ve vergi yüklerini ise İŞKUR üstleniyor. 2017’de Aktif İşgücü Programları kapsamında uygulanan işbaşı eğitim programlarından 500 bin, mesleki eğitim kurslarıyla 100 bin, girişimcilik eğitim programlarından 100 bin ve toplum yararına programlardan 100 bin kişinin faydalanması hedefleniyor.

65 KİŞİ ALINDI
İlaç firması Abdi İbrahim İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Onel, İŞKUR’un ‘İşbaşı Eğitim Programı’ kapsamında 65 kursiyeri tıbbi tanıtım temsilcisi olarak istihdam ettiklerini aktarıyor. Bu program, İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin, yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlıyor. Onel, söz konusu 65 kişiye ek olarak teknik eğitimi devam eden yaklaşık 80 kişinin de nisan ayında tıbbı tanıtım temsilcisi olarak İŞKUR programı ile istihdamının sağlanacağı bilgisini veriyor.

ÜRETİMDE ÇALIŞACAKLAR
Çikolata ve şekerleme firması Şölen’in İK Direktörü Nihat Özdemir, İŞKUR’un gündeme aldığı teşvik programının duyurulmasının ardından yaptıkları planlama kapsamında 2017 mart ayı itibariyle 50 kişiyi işe alacakları bilgisini veriyor. Özdemir’in verdiği bilgilere göre firma bu teşvik paketinden yıl içinde de yararlanacak ve ilk aşamada toplamda en az 146 personel istihdam edecek. İŞKUR programı çerçevesinde işe alınacak kişiler ağırlıklı olarak üretim ve üretimle ilgili bölümlerde çalışacak.

TEŞVİKLERDEN YARARLANABİLMEK İÇİN
GENEL ŞARTLAR
- Aylık prim hizmet belgesini yasal süresi içerisinde vermeli,
- Sigorta primlerini yasal süresinde ödemeli,
- Kayıtdışılık ve sahte sigortalılıktan dolayı ceza yememeli,
- Bu maddeyle düzenlenen destek unsurundan yararlanmakta olan işverenler, aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz.

ÖZEL ŞARTLAR
- Özel sektör işvereni olmalı,
- İşe alınan kişi işe alınma tarihinde İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmalı,
- İşe alınan kişi 01.02.2017 ile 31.12.2017 tarihleri arasında işe alınmış olmalı,
- İşe alınma tarihinden önceki üç aya ilişkin SGK’ya verilen aylık prim hizmet belgelerinde kayıtlı olmamalı,
- 2016 Aralık ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim hizmet belgesindeki sigortalı sayısına
ilave olmalı.

Gündem Haberleri