İşverenler bu haberden hoşlanmayacak! İzlanda'da en büyük 'haftada 4 gün çalışma deneyi' başarılı oldu: Üretkenlik ve refah arttı!
İzlanda'da yapılan ve dünyanın, bu alandaki en geniş kapsamlı deneyi olan 'haftada 4 gün çalışma' konulu araştırmanın büyük başarıyla sonuçlandığı belirtildi. Haftalık çalışma saatinin 35 saate kadar indirildiği ve 2 bin 5000'den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen deneyde üretkenlik ve refahın arttığı ifade edildi.
127
İzlanda'da gerçekleştirilen dünyanın en büyük 'haftada 4 gün çalışma' denemesinin başarıyla sonuçlandığını belirten araştırmacılar, bu uygulamanın İngiltere'de de test edilmesi gerektiğini ifade ederek 4 yıl süren uygulamanın büyük başarıya ulaştığını ifade etti.
227
ÜCRETTE DEĞİŞKLİK YAPILMADI
Yapılan deneyde, ülkenin çalışan nüfusunun yüzde 1'inden fazlası, toplam ücrette herhangi bir azalma olmadan haftalık çalışma süresini 35-36 saate indiren pilot programa katıldı.
327
Uygulama, işçiler, ofis çalışanları, hastane ve sosyal hizmetler çalışanları dahil iş yerleri ve standart olmayan vardiya düzenlerinde 09.00-17.00 saatlerinde çalışan farklı gruplardan oluşturuldu.
427
Haftada 4 günü kapsayan çalışma denemesinin ardından İzlanda'daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ve İngiltere'deki Autonomy adlı düşünce kuruluşlarının yayımladığı ortak analiz, 2015'ten 2019'a kadar süren ve 2 bin 500'den fazla kişinin katıldığı denemelerin üretkenliği ve refahı artırdığını ortaya koydu.
527
NTV'nin aktardığına göre, denemeye katılan işçilerin refahının bir dizi göstergede önemli ölçüde iyileştiği, stres ve tükenmişliğin yanı sıra sağlık, iş ve yaşam dengesinin hemen hemen pilot programa katılan tüm gruplarda önemli ölçüde iyileştiğini gösterdi.
627
Öte yandan, araştırmacılar, denemeye dahil edilen iş yerlerinin çoğunda üretkenlik ve hizmet sunumunun aynı kaldığını veya iyileştiğini gözlemledi.
727
"HAFTADA 4 GÜN ÇALIŞMAYA DOĞRU BÜYÜK BİR ADIM ATILDI"
İzlandalı çalışanların çoğu için ücret ve koşulları toplu olarak müzakere eden İzlanda sendika federasyonları, çalışma saatlerinin azaltılmasını müzakere etmeye başladı.
827
Alda araştırmacılarından Gudmundur D. Haraldsson, denemeye ilişkin yaptığı açıklamada, "İzlanda'da daha kısa çalışma haftası yolculuğu bize modern zamanlarda sadece daha az çalışmanın mümkün olduğunu değil, aynı zamanda ilerici değişimin de mümkün olduğunu gösteriyor" dedi.
927
Autonomy'de Araştırma Direktörü Will Stronge de bu çalışmanın, kamu sektörünün daha kısa çalışma haftalarının öncüsü olmaya hazır olduğuna ve diğer hükümetler için dersler alınabileceğini gösterdiğine işaret ederek, şunları söyledi:
1027
"İzlanda, yerel konseyler ve İngiltere'de kamu sektöründe bunu uygulamayı düşünenler için gerçek hayattan harika bir örnek ortaya koyarak haftada 4 gün çalışmaya doğru büyük bir adım attı"
1127
İNGİLTERE'DE DE DESTEKLENİYOR
İngiltere'de haftada 4 gün çalışma önerisi bazı kesimler tarafından da destek buluyor.
1227
Ülkede muhalefetteki İşçi Partisi dahil farklı partilerden 45 milletvekili, geçen yıl hükümeti bu öneriyi incelemek için bir komisyon kurmaya çağıran önergeye imza atmıştı.
1327
DİĞER ÜLKELERİN ÇALIŞMA SAATLERİ
TÜRKİYE
Türkiye’de bir kişinin iş kanununa göre haftalık mesaisi en fazla 45 saat olarak belirleniyor. Üst sınır işçinin kendi iradesi dahilinde olsa dahi yılda 270 saatten fazla mesai yapamaması, günde ise 11 saat üstü çalıştırılamaması olarak geçiyor. Mesai 45 saati geçtiğinde ise işçiye ek ücret ödenmesi gerekiyor. Ancak ne yazık ki Türkiye’de çalışma saati ortalama olarak 47 saat. Türkiye’de işsizlik oranı ise Ağustos 2019 rakamlarına göre yüzde 14.2 seviyesinde.
1427
MEKSİKA:
Meksika’da bir işçinin haftalık çalışma süresi ortalama 45 saat. Ülkedeki son verilere göre ise işsizlik oranı yüzde 3.7 civarında.
1527
İSRAİL:
İsrail’de haftalık çalışam süresi 40 saat civarında. Çalışanların yüzde 15’i çok uzun saatler çalışıyor. Ülkedeki işsizlik oranı ise yaklaşık yüzde 10.
1627
AVUSTURYA:
Avusturya’da haftalık mesai saati 31 olarak belirlendi. Yüksek bir yaşam standartına sahip Avusturya’da işsizlik oranı yüzde 5 civarında. Çalışanlara verilen yıllık izin ise 25 gün. Bunun yanı sıra 13 gün ise resmi tatil bulunuyor.
1727
İTALYA:
Eşsiz mimarisi ve sanat eserleriyle her yıl milyonlarca turisti ağırlayan İtalya’da haftalık çalışma süresi ortalama 37 saat. Günlük çalışma saati ise 9 saat. Ancak çalışanların günde 3 saatlik “siesta” hakkı bulunuyor.
1827
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ:
ABD, ücretli ebeveyn izni politikası olmayan tek OECD ülkesi. Bunun yanı sıra ülkede zorunlu hastalık izni politikası veya çalışanların haftada çalışabilecekleri maksimum saat sınırlaması da bulunmuyor. ABD’de ortalama çalışma süresi ise haftalık 34 saat civarı. İşsizlik oranı 3.2. ABD’de yalnızca 8 gün resmi tatil var. Özel sektör çalışanlarının bu tatillerden yararlanması ise işveren inisiyatifinde. Çalışanların yıllık izin hakkı ise çalışma sürelerine göre 10-20 gün arasında değişiyor. Yani aslında ABD’de durum Türkiye’den çok farklı değil.
1927
RUSYA:
Rusya ise haftada 4 gün çalışma sistemine geçmeyi planlayan ülkeler arasında. Yeni sistem denendiği takdirde çalışanlar haftanın 4 günü çalışıp 3 gün izin yapacak. Ülkede günde 9 saatten fazla çalışanların oranı yalnızca yüzde 0.2 civarında. Öte yandan Rusya’da işsizlik de düşük. 15-64 yaş arası insanların yüzde yetmişi istihdam ediliyor.
2027
TAYLAND:
Asya ülkelerinin çoğunda haftalık mesai saati için belirlenmiş bir sınır bulunmuyor. Bu nedenle çoğu Asya ülkesinde haftalık çalışma süresi 60 saatin üzerinde. Tayland’da da maksimum yasal çalışma saati haftalık olarak 84 saat.
2127
HOLLANDA:
Hollanda pek çok açıdan yaşam standartlarının yüksek olduğu ülkelerden biri. Hollanda’da haftalık mesai saati ise 27.56. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 4 iken, bir çalışanın saatlik ücreti ise ortalama 10 dolar. Yıllık tatilin çalışan için 20 gün olduğu ülkede resmi tatil ise 11 gün.
2227
İSVİÇRE:
İsviçre pek çok kişinin yaşamak için adeta can attığı ülkelerden biri. Refah düzeyinin yüksek olduğunu bildiğimiz bu ülkede haftalık çalışma süresi yalnızca 30 saat. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 4.9 civarında. Çalışanların yıllık izni 20 gün, resmi tatiller ise devlete bağlı olarak 7 ile 15 gün arasında değişiklik gösteriyor.
2327
FİNLANDİYA:
Finlandiya’da ortalama mesai saati 35-40 saat aralığında. Refah seviyesi yüksek olan Finlandiya’da çalışma şartları da oldukça iyi durumda. Ülkedeki işsizlik ekim 2019 verilerine göre yüzde 6.7.
2427
İNGİLTERE:
İngiltere’de refah düzeyi yüksek olan ülkelerden biri. İngiltere’de haftalık mesai süresi 36 saat civarında. Ancak çalışma saatleri pek çok kişi için esnek. İnsanlar yarı zamanlı ya da home office şeklinde çalışabiliyor.
2527
NORVEÇ:
Norveç, kişi başına düşen en yüksek 4. gelire sahip. Ülkede haftalık ortalama çalışma saati 27.29. İşsizlik oranı ise yüzde 3.8. Norveç’te belirlenen bir asgari ücret olmamakla birlikte çalışanlar yıllık 21 gün izin kullanabiliyor.
2627
BELÇİKA:
Belçika’da haftalık çalışma saati 29.73. Ülkede asgari ücretle çalışan bir işçi ise saatte 10.1 dolar kazanıyor. Çalışanların yıllık izni 24 gün. Resmi tatiller ise 10 gün.