İYİ Parti Erken Seçime girebilecek mi?

Devlet Bahçeli partisinin bugün ki grup toplantısında yaptığı açıklamada erken seçimi gündeme getirdi. Erken seçimin gündeme gelmesiyle İYİ Parti erken seçime girebilecek mi sorularını akıllara getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilme yeterliliğine sahip siyasi partileri 1 Ocak 2018 itibariyle açıklamıştı. Peki İYİ parti olası bir erken seçime girebilecek mi?

BAHÇELİ ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASINDA AĞUSTOS AYINI İŞARET ETTİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin Meclis grup toplantısında 'erken seçim' için çağrıda bulundu. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri seçimlerinin erkene alınarak 26 Ağustos 2018 tarihinde yapılmasını önerdi.

İYİ PARTİ ERKEN SEÇİME GİREBİLECEK Mİ?

Seçim kanununda siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunma şartı yer alıyor. İyi Parti ise bu şartları yerine getirmediği için YSK, seçmen kütüklerini vermeyi reddetti. Buna göre 2018 Temmuz-Ağustos aylarında yapılması muhtemel bir erken seçime İyi Parti’nin girmesi çok zor!

İYİ PARTİ’YE SOĞUK DUŞ!

Ekim ayında kurulan İyi Parti’ye YSK’dan kötü haber geldi. Yüksek Seçim Kurulu, İyi Parti’nin seçmen kütükleri ile ilgili talebini reddederken, sunduğu gerekçeler ise İyi Parti’nin olası bir erken seçimde seçime giremeyeceğini de bir nevi ortaya koydu. İyi Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray’ın, partilerinin seçim stratejilerini oluşturmak ve gelecek seçimlere yönelik çalışmalarına rehberlik etmek üzere güncel yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri listesi ve son beş yerel/genel seçim ile referanduma ait sandık bazındaki detaylı sonuçlarının taraflarına verilmesi talebiyle 05.12.2017 tarihinde YSK’ya başvuru yaptı. Ancak YSK, yapılan başvuruyu gerekçelerle reddetti.

41 İLDE TEŞKİLATLANMASI GEREKİYOR

YSK ise önceki gün verdiği cevapta, “2820 sayılı kanunun 36. maddesinin birinci fıkrasında; siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunmasının şart olduğu, ikinci fıkrasında da; bir ilde teşkilatlanmanın, merkez ilçesi dâhil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektireceği vurgulanmıştır” maddesini hatırlatarak, İyi Parti’nin gerekli şartları yerine getirmediği gerekçesiyle talebini reddetti. Buna göre 2018’in Temmuz-Ağustos aylarında yapılacak bir erken seçime İyi Parti’nin katılması hukuki olarak mümkün görünmezken, teknik olarak ise çok zor. İyi Parti’nin önümüzdeki Temmuz-Ağustos ayında olası bir erken seçime girebilmesi için 15 Ocak’a kadar ya 41 ilde teşkilatlanması ya da Meclis’te grup kuracak vekil sayısına ulaşması gerekiyor. Bu sürede teşkilatlanması ise neredeyse mümkün görünmüyor.

YSK 1 OCAK İTİBARİYLE SEÇİME GİREBİLECEK 9 PARTİNİN İSMİNİ AÇIKLAMIŞTI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilme yeterliliğine sahip siyasi partileri belirlemişti.

YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" ile 2820 sayılı "Siyasi Partiler Kanunu"nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak'tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan 9 partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğu bildirildi.

Bu partilerin alfabetik sırayla:

Adalet ve Kalkınma Partisi,
Bağımsız Türkiye Partisi,
Büyük Birlik Partisi,
Cumhuriyet Halk Partisi,
Demokrat Parti,
Halkların Demokratik Partisi,
Milliyetçi Hareket Partisi,
Saadet Partisi
Vatan Partisi

Diğer partilerin ise genel kongre veya teşkilatlanma koşulunu yerine getiremedikleri, dolayısıyla 298 sayılı kanunun 14. maddesinin 4. ve 11. fıkraları ile 2820 sayılı kanunun 36. maddesinde öngörülen nitelikleri kazanmadıklarının belirlendiği ifade edildi.

İYİ PARTİ GENEL SEKRETERİNDEN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI: HEM HUKUKEN HEM FİİLEN HAZIRIZ

MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim çıkışına İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray’dan ilginç bir yorum geldi.Bahçeli’nin sözlerini değerlendiren Çıray “Peki neden oldu bu?  İpucu ekonomik verilerde. 453 milyar dolarlık dış borç oldu ve önümüzdeki bir yılda bunun ödenmesi gereken miktarı 185 milyar dolar. Bunun üzerine bir de yeni kaynak bulunarak kapatılması gereken 53 milyar dolarlık cari açığı ekleyin. Önümüzdeki bir yıl içerisinde ekonominin ihtiyaç duyduğu yabancı kaynak, 238 milyar dolar düzeyinde. Yani bunlar artık Türkiye’yi taşıyamıyorlar.” dedi.

“Saray bu arada 2019 Kasımından vazgeçtiğini ilan etmedi” diyen Çıray sözlerini şöyle sürdürdü “Yarın kim kimi ikna etti, nasıl etti tartışması izleyecek? Bir de buna sayın Erdoğan’ın ekonomiye bakış açısını ekleyin. Gerçeklerle bağdaşmayan bir tutum var. Doların 7, Avronun 8.5, benzinin 8.5, mazotun 8 lira olduğu ve bütün diğer ekonomik parametrelerin dipsiz bir çakılışa geçeceği bir vasatta yapacakları her türlü seçimi manipülasyonun etkisizleştireceğini düşünmüşlerdir. Bir de bu Cumhur ittifakının uzadıkça öngörülemeyen riskleri içerdiğini ve bundan yararlanılacağını hesaplamışlardır. Yani bu çağrı kaybetmenin telâşı ile yapıldı. Biz İYİ Parti olarak seçimlere hem hukuken hem fiilen hazırız. Güzel günler öne çekilmiştir hayırlı olsun.”

Gündem Haberleri