CHP, İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Partisi ve Saadet Partisi'ni oluşturan Millet İttifakı, Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni Ankara'da bulunan ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlediği programla duyurdu.
Programa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, belediye başkanları ve partililer, basın mensupları ve davetliler katıldı.
Ortak Politikalar Mutabakat Metni içinde hukuk, adalet yargı, kamu yönetimi, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim, ekonomi, finans ve istihdam, bilim, Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm, sektörel politikalar, eğitim ve öğretim, sosyal politikalar ve dış politika, savunma, güvenlik ve göç olmak üzere 9 ana başlık altındaki 75 alt başlıkta 2300’den fazla somut hedef, politika ve projeleri ortaya kondu.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VURGUSU
Toplantıda Saadet Partisi adına beklenmedik bir gelişme yaşandı. Saadet Partisi'nin karşı olduğu bilinen İstanbul Sözleşmesi, Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde İstanbul Sözleşmesi yer almadı.
Ancak İYİ Parti adına konuşan Politikaları Başkanı Ümit Özlale, "Bütün uluslararası sözleşmelere geri dönüyoruz. Çünkü biliyoruz ki 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır." ifadelerini kullandı.
Özlale'nin sözleri Saadet Partisi'ne atılmış bir gol olarak yorumlandı.
Saadet Partisi'nin Özlalel'nin açıklamalarına nasıl tepki vereceği merak konusu oldu.
KÜRT MESELESİ VE ALEVİ SORUNLARINA YER VERMEDİLER
Diğer yandan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, "Kürt meselesini de Alevi meselesini de çözmeyi boynumuzun borcu bildik" sözlerine karşın metinde Aleviler ve Kürtlerle ilgili bir ifade yer almaması dikkat çekti.