Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 9411.15
Meslek Adı : Izgara Ustası Yardımcısı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelik Gerektirmeyen Meslekler
M. Alt Ana Grubu : Yiyecek Hazırlama Yardımcıları
M. Grubu : Yiyecek Hazırlama Yardımcıları
M. Birim Grubu : Fast Food Hazırlayıcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Köfte, et, tavuk, balık vb. ızgara türleri için yapacağı eti seçme, hazırlama, özel baharatlarla karıştırıp yoğurma, ızgarada pişirme ve servise hazır hale getirme işlerinde ızgara ustasına yardım eden kişidir
Görev ve İşlem Basamakları :
Izgara Ustası Yardımcısı; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Izgarayı kullanıma hazırlamak,
Temizlik kurallarına uygun olarak çalışma ortamını hazırlamak,
Menünün özelliğine göre kıymanın içine konulacak malzemeleri hazırlamak,
Kıymayı ve diğer malzemeleri karıştırmak, yoğurarak homojen hale getirmek, şekillendirmek, dinlendirmek,
Menünün özelliğine göre uygun sosları ve garnitürleri hazırlamak,
Köfte, et, tavuk, balık türlerden ızgara işlerinde yardımcı olmak,
Izgara yaptığı köfte, et, tavuk, balık vb. servise hazır hale getirmek,
Malzemelerin satın alınması, depolanması ve saklanması ile ilgili işleri yapmak,
Izgarayı temizlemek ve bakımını yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Izgara Ustası Yardımcısı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Telkari Ustası mesleği için “7313.11” kod olarak kullanılır iken Otomotiv Mühendisliği Öğretim Üyesi mesleği için “2311.56” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Izgara Ustası Yardımcısı Meslek Kodu “9411.15” olarak belirlenmiştir.