Kadın ve erkeğin avret mahallinin sınırları nerelerdir? sorusu Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Haberimizden konu hakkında ayrıntılı bilgilere Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamaları ışığında ulaşabilirsiniz...
KADIN VE ERKEĞİN AVVRET MAHALLİNİN SINIRLARI NELERDİR? DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
Bir erkeğin, kadın olsun erkek olsun başkasına karşı avreti Hanefilere göre göbeğinin altından diz kapağının altına kadardır. Diz avrete dâhildir, göbek değildir (Zeylaî, Tebyînü’ l-hakâik, I, 96). Nitekim bir hadiste: “Göbekle iki diz arası avret yeridir.” buyurulmuştur (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 18). Bu, vücudun örtülmesi gereken asgari bölgesini belirler. Daha fazlasını örtmek ise müstehaptır.
Şafii mezhebine göre ise, erkeğin avret mahalli, dizleriyle göbek arası olan kısımdır. Buna göbek ve diz dâhil değildir. Ancak Şâfiîler, bir gereklilik olmaması halinde kadınların yabancı erkeklerin yüz ile el ve ayaklarının dışındaki yerlerine bakmalarını caiz görmemişlerdir (Nevevî, el-Mecmu’, III, 168; Şirbînî, Muüğni’l- muhtâc, III, 132).
Kadının yabancı erkeklere karşı avret mahalli, el ile yüzü dışındaki bütün bedenidir. Kuvvetli görüşe göre ayaklar da örtülmesi gereken yerlerin dışında tutulmuştur. Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin dışındaki uzuvlarını yabancılara (mahremi olmayan erkeklere) göstermeleri caiz değildir.
Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır. (Kâsânî, Bedâiü’s- sanâi’, V, 124).
Müslüman kadınların Müslüman olmayan kadınlara göre avreti, yabancı erkeklere karşı olan avreti gibidir.
Kadınların saç-baş, kulak, boyun, kol ve incikler gibi vücut kısımlarının, mahremleri olan erkekler tarafından görülmesinde bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâiü’s- sanâi’, V, 121).
Erkek olsun, kız olsun bebeklerin avreti yoktur. Bebeklikten çıkmış fakat henüz “müşteha” (cinsel arzu duyulacak konumda) olmayan küçüklerin ise sadece ön ve arka mahalleri avret sayılır (İbn Nüceym, el-Bahru’r-râik, I, 285).
Bir kadının “zinet yerleri”ne kimler bakabilir?
Kadınların zinet yerleri diye bilinen yüz, el ve ayaklarıyla, iş ve hizmet anında başının, saçının, kulaklarının, boynunun, kollarının ve inciklerinin mahremleri tarafından görülmesinde bir sakınca yoktur (Nur, 24/31). Ancak fitne endişesi varsa kadının gerekli tedbirleri alması ve örtünmeye daha özen göstermesi gerekir (Kâsânî, Bedâiü’s-sanâi’, V, 120-121).
Kadının mahremi olan kimseler Nur suresinin 31. ayetinde şöyle sıralanmaktadır:
a) Kocası
b) Babası
c) Kocanın babası, babasının babası
d) Kendi oğulları, oğullarının oğulları
e) Kocasının oğulları (üvey oğulları) ve onların çocukları
f) Erkek kardeşi ve onların oğulları
h) Kız kardeşin oğulları ve onların oğulları
i) Müslüman kadınlar
k) Kadınlara ilgisi kalmamış yaşlı erkekler
l) Cinsellik konusunda henüz fikir sahibi olmayan küçük çocuklar
Bunların dışında dede, amca, dayı, büyük amca, büyük dayı, sütkardeş, sütbaba gibi kendileriyle sürekli olarak evlenme yasağı bulunan kimseler de kadının mahremleri arasında yer alır (Kâsânî, Bedâiü’s-sanâi’, V, 121).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı