Kadın veya erkeği geri dönüşü olmayacak şekilde kısırlaştırmak caiz midir? Diyanet İşleri Başkanlığı

Çocuk doğurma, çocuk sayısının sınırlandırılması, iki gebelik arasındaki sürenin ayarlanması, kısırlığın tedavi ettirilmesi gibi konularda karı-kocanın ortak isteğine göre, meşru çarelere başvurulması caiz olmakla birlikte ...

Çocuk doğurma, çocuk sayısının sınırlandırılması, iki gebelik arasındaki sürenin ayarlanması, kısırlığın tedavi ettirilmesi gibi konularda karı-kocanın ortak isteğine göre, meşru çarelere başvurulması caiz olmakla birlikte, devamlı kısırlığa yol açan ilaç ve âletlerin kullanılması yani kadın veya erkeğin devamlı kısırlaştırılması, sıhhî bakımdan kesin bir zorunluluk olmadığı müddetçe caiz değildir.

Gebeliği önlemek için spiral taktırmak caiz midir?
Çeşitli sebeplerle doğum istenmediği durumlarda, gebeliği önleyici tedbirlere başvurulması, ashab-ı kiram ile müctehidlerin çoğunluğu tarafından caiz görülmüştür. Ancak sahabe-i kiramın bir kısmı ile onların görüşlerine katılan bazı müctehidler ise gebeliği önleyici tedbirlere başvurmayı mekruh saymışlardır.
Gebeliği önleme yöntemlerinden biri de kadınların spiral kullanmalarıdır. Spiralin aşılanmış yumurtayı imhadan ziyade, aşılanmayı (hamile kalmayı) engellediği bildirilmiştir.

Sağlık bakımından zararlı olmadığı sürece spiral kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak, devamlı kısırlığa yol açan ilaç ve aletlerin kullanılması, sağlığı ilgilendiren kesin bir zaruret bulunmadıkça caiz görülmemiştir (Said Ramazan el-Butî, Mes’eletü Tahdîdi’n-Nesl, s. 20-24, Şam, 1975). Ancak bir kadının cinsel organına dokunmak veya bakmak sadece hastalık, doğum gibi zaruri hallerde caiz olur. Spiral yerleştirirken bu hususun da göz önünde bulundurulması gerekir.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri