Eski zamanlardan beri hapşırınca kalp durduğuna dair söylentiler var. Bu yüzden insanlar, hapşırınca eller ile burnun kapatılmasının yani nefesin tutulmasının doğru olmadığını söylerler.
Yine hapşırırken nefesi tutmanın beyin damarlarında çatlama olacağı söylenmekte. Ancak bu bilgi de yanlıştır. Yine nefes tutmak sağlık açısından iyi bir davranış değildir.
Hapşırığı tutmak solunum yolunda burnun tıkanmasından ötürü biriken yüksek basınç, kulak zarına zarar verebilir ve geçici veya kalıcı sağırlığa neden olabilir.
Hapşıran insana kalbinin durduğuna inanıldığından iyi yaşa, çok yaşa gibi ifadelerle iyi dileklerde bulunulur.
Bilim adamlarına göre insan aksırınca beyin ve kalp damarları genişliyor, gözyaşı ve sinüs kanalları açılıyor, akciğerlerde normal solunumla atamadığımız rezidüel (ölü) hava dışarı atılıyor, kalbin diyastol (gevşeme) sonu dinlenme süresi artıyor, kalp milisaniyeler içinde duruyor ve yeniden çalışıyor. Vücutta birikmiş bazı zararlı toksinler dışarı atılıyor. Vücut rahatlıyor.
Hapşırma esnasında intratorasik basınç yani göğüs içi basınç artar ve kalbe dönen kan akışı azalır. Bu durum da, kalp atışının normal seyrinde kısa süreli bir farklılaşmaya yol açabilir ancak kalp durması gibi bir durum söz konusu değildir.
Kalbin durduğuna inanıldığı bu şehir efsanesi için California Üniversitesi’nin internet sitesinde, bu şehir efsanesinin yanlış olduğu ve “hapşırmanın yol açtığı basıncın, kalp atışımızı ve kan basıncımızı etkileyebileceği; ancak yine de kalbin atmasının durdurulamayacağı bildirildi.
Konuyla ilgili Kalp ve İç Hasatlıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu da "Hapşırık, diyaframa, göğüs ve karın kaslarımızın istem dışı-refleks kasılmasına bağlı olarak akciğerlerdeki havanın büyük bir hızla (yaklaşık saatte 160 kilometre ) dışarı atılması olayıdır. Aynı anda isteseniz de istemeseniz de gözlerinizi kaparsınız. Hapşıran kişiye “Çok yaşa” denilmesinin nedeni eskiden hapşırma sırasında kalbin durduğuna inanılmasıydı ama günümüz teknolojisi ile böyle bir şey olmadığını biliyoruz." şeklinde bilgilendirme yapmıştır.