Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7515.01
Meslek Adı : Kalite Kontrolcü (Kuruyemiş)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Gıda Ve İçecek Tadıcıları Ve Sınıflandırıcıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kuruyemiş imalinde ürünlerin standartlara uygunluğunu takip ve kontrol eden kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Kalite Kontrolcü (Kuruyemiş), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Üretime girecek kuruyemişlerin kontrolünü yapmak,
Uygun olmayan ürünlerin iadesini sağlamak,
İşlemden çıkan kuruyemişlerin kontrolünü yapmak,
Paketleme safhasında ambalaj-içerik kontrolünü yapmak,
Kolileme safhasında paketlerin uygunluğunu denetlemek,
Son kullanma tarihlerini kontrol etmek,
Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kalite Kontrolcü (Kuruyemiş) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Açık Tohumlu Bitki Yetiştiricisi mesleği için “6111.34” kod olarak kullanılır iken Kağıt İmal Proses Kumanda Operatörü mesleği için “8171.17” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Kalite Kontrolcü (Kuruyemiş) Meslek Kodu “7515.01” olarak belirlenmiştir.