Kandilli Rasathanesi'nden Deprem açıklaması!

Bodrum'da korkutan bir deprem daha meydana geldi. Sosyal medyada Muğla'da yine deprem mi oldu, merkez üssü neresi, kaç şiddetinde? soruları merak konusu oldu.

Bodrum'da korkutan bir deprem daha meydana geldi. Sosyal medyada Muğla'da yine deprem mi oldu, merkez üssü neresi, kaç şiddetinde? soruları merak konusu oldu. Muğla'nın Bodrum ilçesinde dün arda arda yaşanan deprem korkusuna bugün bir yenisi daha eklendi. Geceden beri devam eden Muğla Bodrum'da sabaha karşı 04.46'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hissedilen depremi sabah saatlerine dek artçı sarsıntılar izledi. Bodrum'da 10.45'te yeni bir deprem daha meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre saat 10.42'de Pınarlıbelen-Bodrum merkezli bir deprem meydana geldi. Kandilli, depremin büyüklüğünü önce 5.1 ardından 5.3 olarak duyurdu. Depremin derinliği 1.6 kilometre. AFAD ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak açıkladı. İşte son dakika gelişmeler...

Son deprem haberleri yine Muğla'dan geldi. Bodrum ilçesi Gökova Körfezi açıklarında 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Muğla'nın Gökova Körfezi'nde saat 04.46'da 4,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem yerin 17,49 kilometre derinliğinde meydana geldi. Bodrum'da 10.45'te deprem şiddeti ölçüldü. Kandilli Rasathanesi verilerine göre saat 10.42'de Pınarlıbelen-Bodrum merkezli bir deprem meydana geldi. Kandilli, depremin büyüklüğünü önce 5.1 ardından 5.3 olarak duyurdu. Depremin derinliği 1.6 kilometre. AFAD ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak açıkladı.

Kandilli Rasathanesi verilerine göre Pınarlıbelen-Bodrum merkezli depremin büyüklüğü 5.3.

Vatandaşlar sosyal medyadan depremi çok şiddetli şekilde hissettikleri mesajlarını paylaştı. Bodrum'da sabaha kadar da 5 deprem meydana geldi.

GECE'DEN BERİ ARTÇI DEPREMLER YAŞANIYOR!

Muğla Bodrum'da 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkezini Gökova Körfezi olarak belirledi ve büyüklüğünü 4.5 olarak belirledi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Muğla'nın Gökova Körfezi'nde saat 04.46'da 4,5 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem yerin 17,49 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Bodrum'da dün sabah saatlerinde 4.1 büyüklüğünde deprem oldu. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, deprem 08.18'de yerin 5.2 km derinliğinde 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada ise saat 08.18’de merkez üssü Muğla Bodrum olan 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtildi. Ege Denizi'nde geçtiğimiz günlerde de deprem olmuştu. İşte son depremler...

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada saat 08.18'de merkez üssü Muğla Bodrum olan 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtildi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise depremin büyüklüğü 4.8 ve sarsıntı 5.2 kilometre derinlikte gerçekleşti. Son depremler nasıl öğrenilir? İşte son depremler...

BİR DEPREM DAHA...

Saat 08.44'te merkez üssü Muğla Bodrum olan 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Deprem Nedir?: Deprem yer kabuğu içerisinde oluşan kırılmalar nedeniyle oluşan titreşimin, dalgalar halinde yayılarak yeryüzüne yansıması olayıdır. Bu dalgalar yayılırken geçtiği ve ulaştığı her yeri etkisinde bırakarak, kırılmalara yol açar. Diğer bir deyişle, aslında hareketsiz kabul ettiğimiz, üzerine güvenle basıp, evlerimizi yaptığımız toprağın hareket ederek üzerinde bulunan her şeye zarar vermesi olayıdır. Deprem esnasında evler ve binalar yıkılır, can kayıpları ve yaralanmalar olabilir. Depremi inceleyen bilim dalına ise sismoloji denir. Sismoloji depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer kabuğu içerisinde hangi yönden ne tarafa doğru hareket ettiğini, sarsıntının şiddetini ve ölçüsünü inceleyen bilim dalıdır.

Deprem nasıl oluşur?

Depremlerin önemli bir bölümü yeryüzünden yaklaşık 12 km. derinliğe kadar uzanan elastik kısımla üst kabuk içinde deprem oluşur. Bu derinlikten daha aşağılarda sıcaklık 400 derecenin üzerinde olduğu için yer değiştirme hareketi depremsiz, kırip denilen yavaş plastik şekil değiştirme enerjisi şeklinde yutulur. Buna karşılık elastik üst kısımda ise her yıl birkaç cm’lik yer değiştirme yüzyıllarca birikerek birkaç metre birden büyük bir depremle oluşmaktadır. Depremler sırasında ilk kırılma başlangıcının bu elastik alan sınırında oluştuğu anlaşılmaktadır. Deprem, yer içinde fay olarak adlandırılan kırıklar üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda oluşan yer değiştirme hareketinin neden olduğu karmaşık elastik dalga hareketleridir. Bu yer değiştirme miktarı depremin büyüklüğü ile doğdu orantılı olup özellikle sığ depremlerde belli bir büyüklükten sonra faylanma ile ilgili kırıklar yeryüzünde de görülmektedir.
Deprem Türleri Nelerdir?

Depremlerin meydana gelme nedenlerine göre farklı türleri vardır.

Tektonik Depremler: Yeryüzünde oluşan depremlerin % 90’ı tektonik depremlerdir. Yer kabuğunu oluşturan levhaların birbirine basınç uygulamaları ve birbirlerini hareket ettirmeleri sonucu oluşan deprem türüdür. Türkiye’de oluşan depremlerin büyük bir bölümü tektonik depremler grubundadır.
Volkanik Depremler: Volkan patlamaları nedeniyle oluşan depremlerdir. Yerin altında bulunan lav dediğimiz yanıcı katı ve gaz kütlelerinden oluşan sıvı yeryüzüne çıkmak istediğinde, lavların hareketinden dolayı bir gaz sıkışması olur. Bu gaz sıkışmaları ise volkan patlamalarını meydana getirmektedir. Japonya ve İtalya’da oluşan depremlerin bir kısmı volkanik depremlerdir. Türkiye’de ise aktif bir yanardağ bulunmadığından bu tür depremler görülmemektedir.
Çöküntü Depremler: Bu tür depremler yerin altında oluşan boşlukların tavanlarında bulunan toprağın erimesi, yumuşaması ya da çökmesi sonucu oluşan depremlerdir. Çöküntü depremlerin oluşmasında maden ocaklarında yapılan kazı çalışmalarının olumsuz etkisi olmaktadır. Ayrıca barajlar yapılırken bir fay hattına denk gelinip toprağın çökmesiyle de çöküntü depremler oluşabilir. Bu tür depremlerin hissedilme alanı yerel olduğundan enerjileri ve etkileri diğer türlere göre daha azdır.
Tsunami: Deprem odağı denizin altında olan ve denizin içerisinde meydana gelen deprem türüdür. Depremin meydana geldiği denizde dalgalar kıyıya doğru olur ve o kadar büyük boyutlara ulaşır ki, kıyıdaki tüm ev ve binalara zarar verir. Bu dev dalgalara ise tsunami adı verilmektedir. Deniz depremlerinin en çok görüldüğü ülke olan Japonya’da 1896 yılında tsunamiden 30.000 kişi hayatını kaybetmiştir.

Deprem anında ne yapılmalıdır?

Sakin olun.
İçerdeyseniz, masa veya benzeri sağlam bir koruyucunun altına girin, başınızı saklayın ve hareket etmeyin. Pencerelerden ve cam eşyalardan uzak durun.
Dışarıda iseniz, binalardan, ağaçlardan, telefon ve elektrik direklerinden uzak durun.
Araçtaysanız, üst veya alt geçitlerden uzaklaşın, açık bir alanda durun ve aracınızdan çıkmayın.

Depremden hemen sonra yapılması gerekenler nelerdir?

Kendinizin ve bulunduğunuz yerdekilerin yaralanıp yaralanmadıklarını kontrol edin ve gereken ilk yardımı yapın.
Ayakkabılarınızı giyin.
Bulunduğunuz yerin emniyetli olup olmadığını kontrol edin. Gaz, su ve elektrikle çalışan herşeyi kapatın; bulunduğunuz yapının hasarını (baca yıkılmaları, duvar çatlakları ve temeldeki hasarları) kontrol edin ve artçı sarsıntılardan etkilenip etkilenmeyeceği konusunda belirlemelerde bulunun.
Çevreye dağılan malzemeleri toplayın.
Radyonozu açın. Yetkililerin, hayati önem taşıyan, uyarı ve açıklamalarına aynen uyun.
Acil durumlar dışında telefonunuzu kullanmayın.

Depremin şiddetleri nelerdir?

Sismografların olmadığı dönemlerde depremin ölçüsünü belirleme amacıyla depremlerin canlılar, yapılar ve toprak üzerindeki etkileri sınıflanmış ve şiddet adı verilen ölçek adı ortaya çıkmıştır. Çok çeşitli deprem şiddet ölçekleri vardır.

İlk yorum yazan siz olun

Gündem Haberleri