Kantin ve Açık Alan İşletmecisi, Nedir, Nasıl Olunur, Ne İş Yapar, Meslek Kodu

Kantin ve Açık Alan İşletmecisi meslek tanımı, ne iş yaptığı, nasıl olunduğu, maaşı ile Kantin ve Açık Alan İşletmecisi meslek kodu nedir ve ilgili mesleğin iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 5221.27

Meslek Adı : Kantin ve Açık Alan İşletmecisi

Grup Bilgileri

Meslek Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları

Meslek Alt Ana Grubu : Satışlar İle İlgili Elemanları

Meslek Grubu : Mağaza, Dükkan Vb. Satış Elemanları

Meslek Birim Grubu : Perakende Ticaret İle İlgili Küçük İşyeri Sahipleri

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

Meslek Detay Bilgileri

Meslek Tanımı :

Kışla, fabrika, okul, hastane, çay bahçesi vb. yerlerde yiyecek içecek ve çeşitli malzemelerin perakende ticaretini yapan kişidir.

Görev ve İşlem Basamakları :

Kantin ve Açık Alan İşletmecisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)    Tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için tüketici talebini belirlemek,
b)    Satabileceği mal çeşidinin kalite ve miktarını tespit etmek,
c)    Toptancı ve imalatçı firmalarla temasa geçerek en uygun şartlarla mal satın almak,
d)    Malları tüketici beğenisine uygun şekilde teşhir etmek,
e)    Satılan malın cinsine göre fiyat ve etiketleme işlemlerini yapmak,
f)    Müşterinin   istediği malzemelerin satışını yapmak,
g)    Müşterinin istediği yiyecek ve içecekleri hazırlamak,
h)    Hazırlanan yiyecek ve içeceklerin servis edilmesini sağlamak,
i)    Makbuz, fatura, senet, çek gibi ticari belgeleri düzenlemek,
j)    Kantindeki çalışanları sevk ve idare etmek,
k)    Kantinin satışa sunulan maların raflarda düzenli olmasını sağlamak,
l)    Eksilen biten ürünlerin temin edilmesini sağlamak,
m)    Yiyecek ve içecekleri hijyen kurallarına uygun olarak hazırlamak,  hazırlanmasını sağlamak,
n)    Raf ömrü dolan ve bozulan ürünlerin satışını yapmamak,  
o)    Envanter ve muhasebe kayıtlarını tutmak ve ya tutulmasını sağlamak,
p)    Kantinin temizliğini yapmak ve ya yapılmasını sağlamak, vb.  görev ve işlemleri yerine getirir.

Güncel Meslek : EVET

Kantin ve Açık Alan İşletmecisi Meslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Hidrojenleme Operatörü (Katı Ve Sıvı Yağlar) mesleği için “8160.51” kod olarak kullanılır iken Krema Basma Makinesi Operatörü (Bisküvi) mesleği için “8160.58” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Kantin ve Açık Alan İşletmecisi Meslek Kodu “5221.27” olarak belirlenmiştir.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Çalışma Hayatı Haberleri