Pendik Bölge Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji uzmanı Doç Dr. Mehmet Bostan, Bölge Gündem Haber’e için bilgilendirme makalesi hazırladı. İşte o yazı:
Kardiyovasküler Hastalıklar (KVH) yani kalp-damar hastalıkları, dünya genelinde ölümlere en sık yol açan hastalıklardır. Ateroskleroz, kalp krizi, iskemik inme, kalp yetmezliği ve aritmi kalp vanasında oluşan sorunlar kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir. Dünyada en yaygın kardiyovasküler hastalık türü, kalp krizine neden olabilen koroner arter hastalığı (CAD) ‘dır. Koroner kap hastalığı da denilen CAD, kalbe kan ve oksijen sağlayan küçük damarların daralmasıdır.
Kardiyovasküler Hastalıklar Nelerdir?
Kalp ve kan damarlarının hastalıklarını kapsayan Kardiyovasküler hastalıklar;
Koroner Damar Hastalıkları (Koroner Kalp Hastalığı) : Kalp kasını besleyen damarların kısmi ya da tam tıkanmasıyla oluşmaktadır.
Beyin Damar Hastalıkları: Beyni besleyen kan damarları hastalıklarıdır.
Periferik Damar Hastalıkları: Kolları ve bacakları besleyen kan damarları hastalığıdır.
Romatizmal Kalp Hastalıkları : Bademcik enfeksiyonuna (tonsillit) yol açan Streptokok türü bakterilerin sebep olduğu kalp kapaklarının ve kaslarının etkilendiği hastalıklardır.
Konjenital Kalp Hastalıkları: Kalbin, doğumda var olan yapısal bozukluklarıdır.
Derin Ven Trombozu ve Pulmoner Emboli: Bacak toplardamarlarında (“ven”lerde) oluşan kan pıhtıları ve bunların kalp ve akciğere taşınması ile oluşur.
Kardiyovasküler Hastalıklar İçin Risk Faktörü
Kalp hastalıkları ve inme için sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı risk faktörünü oluşturmaktadır. Bu risk faktörleri, koroner damar hastalıkları ve beyin damar hastalıklarının %80’ini oluşturmaktadır.
Bu yaşam tarzı ve alışkanlıklar, kişide yüksek kan basıncı (hipertansiyon), yüksek kan şekeri (diyabet, şeker hastalığı), yüksek kolesterol (hiperlipidemi) ve aşırı kilo (obezite) gibi problemlere yol açabilir. Bu problemler ise kalp krizi, inme, kalp yetersizliği ve diğer kardiyovasküler hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Tütün ve alkol kullanımının bırakılması, diyetteki tuz miktarının azaltılması, meyve-sebze tüketimi ve düzenli fiziksel aktivite kardiyovasküler hastalıklarının riskini azaltır.
Kardiyovasküler Hastalıklarının Belirtileri
Küreselleşme, kentleşme ve nüfusun yaşlanması da kardiyovasküler hastalıklarının altta yatan sebeplerini oluşturmaktadır. Kardiyovasküler hastalıkların diğer önemli belirleyicileri ise; stres, yoksulluk ve genetik faktörlerdir.
Kalp krizi belirtileri; Göğüs ortasında ağrı, baskı, yanma ya da rahatsızlık hissi, kollarda, sol omuzda, dirsekte, alt çene ya da sırtta ağrı ya da rahatsızlık hissi, İlave olarak nefes darlığı, fenalık hissi, bulantı-kusma, soğuk terleme, solukluk ya da kafada sersemlik hissi kalp krizinin habercisi olabilir.
Felç (İnme) belirtileri; yüzde, kol ya da bacaklarda, özellikle de vücudun bir yarısında, ani başlayan güçsüzlük, özellikle vücudun bir tarafında uyuşma, bilinç değişiklikleri, konuşmada ya da anlamada zorluk, gözlerde görme bozuklukları, yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon bozukluğu, nedeni bilinmeyen baş ağrısı, bayılma ve bilinç kaybı olarak görülebilir.
Özellikle kalp rahatsızlığı yaşayan bireylerin korona virüs salgını olduğu şu dönemde kalp rahatsızlığı sorunlarını beklemeye almamalıdır. Koronavirüs özellikle kronik hastalığı olan bireyleri daha çok etkilemektedir. Bu tarz sorunlar yaşayanların mutlaka bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.