Tarihte önemli bir yeri olan Kavimler Göçünün sonuçlarının neler olduğu arama motorlarında bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler ve özellikle öğrenciler tarafından merakla araştırılmaktadır. Peki Kavimler Göçünün sonuçları nelerdir? Tüm merak edilenler haberimizde.
KAVİMLER GÖÇÜ NEDİR?
Kavimler Göçü, 350-800 yılları arasında Avrupa'ya yapılan şiddetli insan göçüdür. İlk dönem ve ikinci dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. İkinci dönem kavimler göçü ilk dönem kavimler göçünün devamı niteliğindedir. İlk dönem kavimler göçü Roma İmparatorluğu ve Hunlar arasında yoğun sınır değişikliklerini kapsar. İlk gelen göçmenler Hunlar, Slavlar, Ön Bulgarlar, Alanlar tarafından Batı'ya doğru sürülen Gotlar, Anglo-Saksonlar, Vandallar ve Franklar gibi Cermen kabileleriydi. İkinci dönem göçleri de (Arap fetihleri, Türk, Macar, Viking göçleri ve Moğol istilaları) Kuzey Afrika, Anadolu ve Avrupa'da derin değişimlere sebep olmuştur.
KAVİMLER GÖÇÜNÜN SONUÇLARI NELERDİR?
1. Roma İmparatorluğu 395 yılında Doğu ve Batı Roma olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
2. Batı Roma İmparatorluğu'nun 476 yılında yıkılmasından sonra toprakları üzerinde birçok Germen Devleti ortaya çıkmıştır.
3. Roma İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla Hristiyanlık, Katolik ve Ortodoksluk mezhepleri olarak ikiye ayrılmıştır.
4. Avrupa’nın etnik yapısı değişmiştir. Barbar kavimlerin Avrupa’daki yerli kavimlerle kaynaşması sonucu yeni milletler ortaya çıkmıştır.
I. Alanlar, Vandallar ve Vizigotlar İspanya yarımadasına yerleşerek İspanyolların,
II. Angıllar ve Saksonlar Britanya adasına yerleşerek İngilizlerin,
III. Germen kavimleri Ren Nehri kıyısına yerleşerek Almanların oluşmasını sağlamıştır.
5. İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin temelleri Kavimler Göçü sonucunda atılmıştır.
6. Avrupa’da Feodalite (derebeylik) adı verilen yeni bir rejim ortaya çıkmıştır.
7. Avrupa’da antik kültür ortadan kalkarak kilise merkezli skolâstik düşüncenin egemenliği başlamıştır.
8. Türkler Avrupa’da Batı Hun Devleti’ni kurmuştur.
9. Türk Kültürü Avrupa'da hızlıca yayılmaya başlamıştır.
10. İlk Çağ kapanmış, Orta Çağ başlamıştır.
KAVİMLER GÖÇÜNÜN NEDENLERİ NELERDİR?
a) Büyük Hun Devleti'nin dağılmasından sonra Asya'nın batısında (Hazar ve Aral Gölü arası) Hunlara katılımların olması, burada çoğalan nüfus ve kabileler arasındaki rekabet ve mücadelelerle daha batıya doğru kaymaya başlamaları
b) İdil (Volga) ırmağının batısına gelen Hunlar önlerine gelen kavimleri yurtlarından çıkartmaya başlamaları (375)
c) Hunların baskısıyla Kavimler Göçü bütün Avrui pa'yı etkileyerek, değişik zamanlarda yüzyıllarca devam etmiştir.
Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak Karadeniz'in kuzeyinde yaşayan Got'lar (Ostrogotlar-Vizigot!ar) Vandallar, Geomenler, Suevler, Gepitler Avrupa'ya doğru dalgalar halinde ilerleyerek, kendilerine yeni yaşam alanları bulmak istediler.
Bu sırada Avrupa'da Roma İmparatorluğu en büyük devletti. Ostrogotlar italya'ya, Vizigotlar ispanya 'ya, Vandallar Kuzey Afrika'ya, Franklar Fransa'ya, Germenler Kuzey Avrupa'ya ilerlediler. Böylece Avrupa'da hızlı bir sosyal, kültürel, siyasal ve dini değişme yaşandı.
KAVİMLER GÖÇÜ SONUCUNDA KURULAN KRALIKLAR NELERDİR?
1- İspanya’da İspanya (Vizigotlar)
2- Kuzey Afrika (Vandallar)
3- İtalya (Ostrogotlar)
4- Areman Krallığı (Aslasloren)
5- Langobadlar
6- Franklar
İKİNCİ DÖNEM KAVİMLER GÖÇÜ NEDİR?
567 yılında Türk boyu Avarlar ve Kuzey İtalya'daki Cermen kabilesi Lombardlar, Gepid Krallığı'nın büyük kısmını yok ettiler. Ön Bulgarlar yedinci yüzyılda Bizans'ın doğu Balkanlar'daki topraklarını ele geçirdiler.
Bizans-Arap Savaşları sırasında Arap orduları 7. yy'ın sonunda 8. yy'ın başında, Anadolu üzerinden Balkanları ele geçirmeye çalıştılar ancak 718'de Ön Bulgarlar ve Bizans Orduları, Arapları Konstaninopolis Kuşatması sırasında yenilgiye uğrattılar. Hazar-Arap Savaşlarında da Hazarlar Arapları Kafkaslar'da durdurdular. Aynı zamanlarda Emeviler, 732'de Franklar tarafından Puvatya Muharebesi'nde durdurulana dek Avrupa'yı Cebelitarık üzerinden istilaya başladılar.