Kaymakamlık sınavı konuları 2021 | Kaymakamlık sınavı soruları | Sınav ne zaman?

Kaymakamlık sınavı konuları nelerdir 2021? Kaymakamlık sınavı soruları nelerdir? Sınav başvurusu nasıl yapılır? Sınav ne zaman? soruları arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenleri araştırdık. İşte yanıtlar...

Kaymakamlık sınavına girecek olan kişiler internette sınav konularını araştırmaya başladı. Peki Kaymakamlık sınavı konuları nelerdir 2021? Kaymakamlık sınavı soruları nelerdir? Sınav başvurusu nasıl yapılır? Sınav ne zaman? Tüm merak edilenler haberimizde...

KAYMAKAMLIK SINAV KONULARI 2021

2020 Kaymakamlık sınavında adaylara 100 soru sorulacak ve 150 dakika süre tanınacak.

Genel Kültür ve Genel Yetenek

Türkçe (14),

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4),

Türkiye'nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (10)

Türkiye'de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6)

Alan Bilgisi

Anayasa Hukuku (13),

İdare Hukuku (18),

Türkiye'nin İdari Yapısı (14),

Türkiye'de Mahalli İdareler (9),

Ekonomi (12)

KAYMAKAMLIK SINAVI NE ZAMAN?

İçişleri Bakanlığı 100 kaymakam alımı yapacağını açıklamış ve sınav başvuruları 2-9 Eylül 2020'de alınmıştı. 

Sınava 1985 ve sonrasında doğanlar başvuru yapabildi.

Sınav ise 18 Ekim 2020'de yapıldı.

Sınavda başarılı olanların mülakatları ise 12 Şubat 2021 tarihinde yapılmaya başlandı.

Ancak 2021 yılı kaymakamlık sınavının ne zaman yapılacağına yönelik bir açıklama henüz mevcut değil.

KAYMAKAMLIK SINAV ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Sınava girecek adaylar 02-10 Eylül 2020 tarihleri arasında, ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM adına 225,00 TL sınav ücreti yatırmıştı.

Geç başvuru gününde başvuru yapan adaylar, 337,50 TL olan sınav ücretini aynı gün yatırmıştı.

Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, aynı gün saat 23.59'a kadar ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırıldı.

2021 hyılına ilişkin kaymakamlık sınav ücreti ise henüz belli olmadı.

Adaylar, banka şubesinden/ATM'den sınav ücreti ödemesi yapmamalıdır. Adaylar, sınava başvurularını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırmalıdır. Yatırılan ücret, iade edilmeyecektir, ödeme işlemlerinden kaynaklanabilecek hatalardan ÖSYM ve İçişleri Bakanlığı sorumlu olmayacaktır.

KAYMAKAMLIK SINAVINDA KİMLER BAŞARILI SAYILACAK?

Adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların testlerden aldıkları ham puanlar toplanarak 100 tam puan üzerinden sınav puanları hesaplanacaktır. 100 tam puan üzerinden 70 ve daha yüksek puan alan adaylar, en yüksek puanlı adaydan başlanarak puan sırasına konacaktır. 70 ve daha yüksek puan alan adaylardan, ilan edilen kadronun (100), 4 katı olan 400 aday mülakata katılmaya hak kazanacaktır. 400. adayla aynı puanı alan diğer adaylar da mülakata katılmaya hak kazanacaklar ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak mülakata çağrılacaklardır.

KAYMAKAMLIK SINAVINA KATILMA KOŞULLARI NELERDİR?

Kaymakamlık Sınavı'na Katılma Koşullarına Dair 29 Haziran 2019 tarihinde yapılan değişiklik;

29 Haziran 2019 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de yer alan Kaymakam Adaylığı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5. maddesi aynen şu şekildedir;

"Eğitim Şartı, Değerlendirme Kurulu, Sınav Hazırlık Komisyonu, Göreve Başlama"

"(4) Kaymakam aday adaylarının, yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekir. Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları; mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorundadırlar.

Eğitim Haberleri