Meslek Bilgileri | |
Meslek Kodu : 6122.15 | |
Meslek Adı : Kaz ve Ördek Yetiştiricisi | |
Grup Bilgileri | |
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları | |
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları | |
M. Grubu : Hayvan Yetiştiricileri | |
M. Birim Grubu : Kümes Hayvanları Yetiştiricileri | |
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim | |
Meslek Detay Bilgileri | |
Meslek Tanımı Nedir? | |
Kaz/ördek civciv kümeslerini hazırlayabilen, yetiştirebilen, anaç kaz/ördek kümeslerini hazırlayıp besleyen ve yetiştirme bilgi ve becerisine sahip kişidir. | |
Görev ve İşlem Basamakları : |
Kaz ve Ördek Yetiştiricisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
- Bireysel hijyen sağlamak/uygulamak,
- Barınak ve çevre temizliğini yapmak,
- Barınak ve çevre dezenfeksiyonu yapmak,
- İşletmede biyogüvenlik önlemler almak,
- Bölgeye ve işletme tipine uygun kanatlı hayvan seçimi yapmak,
- Barınak Kontrolü yapmak,
- Yem temini yapmak,
- Yemleri depolamak,
- Hayvana göre rasyon hazırlamak,
- Hindi palazlarını beslemek ve büyütmek,
- Kaz ve ördek civcivi yetiştirmek,
- Anaç kaz ve ördek yetiştirmek,
- Kaz ve ördeklerin beslenmesini yapmak,
- Viral ve bakteriyel kanatlı hastalıklarına karşı önlem almak,
- Paraziter ve mantari kanatlı hastalıklarına karşı önlem almak,
- Beslenme bozukluklarına karşı önlem almak,vb. görev ve işlemleri yerine getirir.