KDV Yasası değişiyor!

İş dünyası, Katma Değer Vergisi (KDV) işlemlerinde iade ve birikmiş sorunlarda radikal değişikler getirecek olan Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan 25 maddelik kanun tasarısını bekliyor.

İş dünyası, Katma Değer Vergisi (KDV) işlemlerinde iade ve birikmiş sorunlarda radikal değişikler getirecek Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan 25 maddelik "Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nı bekliyor. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki düzenleme geçtiğimiz Salı günü görüşülmeye başlanacaktı. Düzenleme açıklanamayan nedenlerle halen komisyon gündemine gelmedi.

KDV Kanununda radikal değişiklikler getirerek işletmeler ve mükelleflerle ilgili sorunları çözecek olan düzenleme ile arsa sahiplerine yapılan ofis/konut teslimlerinin 'teslim' sayılmasının netleşmesi gibi yıllardır konuşulan ve tartışılan konular çözüme kavuşturulacak. Önemli düzenlemeler için Maliye Bakanlığı'na ve Bakanlar Kurulu'na yetkilerin verildiği tasarı yasalaştıktan sonra Maliye Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu bu yetkilerini kullanarak ikincil düzenlemeleri yapılacak.

İNŞAATTA KDV NETLEŞTİRİLDİ

Düzenleme ile, KDV Kanununa "Arsa karşılığı inşaat işlerinde; arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi yapılmış sayılır" cümlesi ekleniyor. Böylece arsa ve konut/işyeri teslimlerinin teslim sayılıp sayılmayacağı tartışmasına son nokta konuluyor. Arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 267'nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarı esas alınacak.

MÜŞTİRİYE İADELER ÖDENECEK

Müzayede yerlerinde yapılan satışlarda bu satışları yapanların da mükellef olarak kanuna girmeleri sağlanırken, KDV Kanunu'nda da yeni bir bakış açısı getiriliyor. Bu kapsamda fazla veya yersiz hesaplanan ve Hazine'ye ödenen KDV'nin satıcıya iade edilebilmesi için satıcının tahsil ettiği KDV'yi alıcıya geri vermesi şartı getiriliyor. Böylece alıcı tarafından satıcıya ödenmeyen ve alıcının beyannamesinde sonraki döneme devreden KDV'nin iade edilmemesi artık mümkün olacak.

Öte yandan düzenleme ile ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerine ilişkin KDV mükellefiyetinin artık bu işlemler nedeniyle oluşan iktisadi işletmeler adına tesis edilmesi getiriliyor.

DEĞERSİZ ALACAĞA DÜZENLEME

Tartışılan bir diğer konu da VUK'un 332'inci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklarda hesaplanan ve beyan edilen KDV alacağı zarar yazılıyordu. Şimdi bunun indirim konusu yapılması sağlanıyor. Bu kapsamda karşılık ayrılması suretiyle gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olan KDV'nin indirimi için gelir ve kurumlar vergisi matrahı tespitinde, gelir olması şartı aranacak.

Mobilyacılardan indirim talebi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Dayanıklı Tüketim Malları, Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ercan Ata, "2017 yılında ilk etapta 2 ay için başlatılarak sektördeki canlanmanın sürmesi amacıyla 8 aya kadar uzatılan KDV indiriminin, mobilya sektörünün ötesinde ekonomimize sağladığı katkılar göz önünde bulundurularak yeniden gündeme getirilmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadesini kullandı. Geçen yıl Bakanlar Kurulu kararı mobilya sektöründe KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmişti. Bu düzenlemenin sektörde önemli bir canlanma sağladığını anımsatan Ata, "Yapılan KDV indirimiyle birlikte iç pazar hareketlenirken, üretim artışına paralel olarak istihdam oranları da yükselmiştir ve sektör, 2017 yılında yüzde 11,86'lık bir büyümeye ulaşmıştır" dedi.

Gündem Haberleri