Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 5120.14
Meslek Adı : Kebap Ustası
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
M. Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
M. Grubu : Aşçılar
M. Birim Grubu : Aşçılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kebap yapımında kullanılan etleri temin etme, terbiye etme, pişirme ve servise hazırlama bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir
Görev ve İşlem Basamakları :
Kebapçı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
İş planlaması ve organizasyonu yapmak,
Hijyen kurallarına göre çalışma ortamını hazırlamak,
Kebap yapmaya uygun etleri satın almak, uygun şekilde muhafazasını sağlamak,
Etleri parçalara ayırmak,
Izgara yapılacak etleri terbiye etmek,
Izgarayı kullanıma hazırlamak, etleri ızgarada pişirmek,
Kebapları porsiyonlamak, süslemek, servise hazır hale getirmek,
Mönünün içeriğine uygun soslar hazırlamak,
Kullandığı aparatların bakım ve temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kebap Ustası Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Altyapı Destek (Survey) Elemanı mesleği için “7422.15” kod olarak kullanılır iken Kart Ve Şerit Delme Makinesi Operatörü mesleği için “4132.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Kebap Ustası Meslek Kodu “5120.14” olarak belirlenmiştir.