Fermente süt ürünü olarak bilinen kefirin sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Uzmanlar tarafından sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilen kefire ait insanların kafasında birçok soru işareti bulunuyor. Kefir ne zaman içilir, kefirin faydaları nelerdir, kefirin kullanım şekli gibi…
Kefirin faydaları nelerdir?
*Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Böbrek taşı rahatsızlıklarını giderir.
*Kolesterolü düşürür.
*Vücudu ağır metal, tuz ve alkolik maddelerden temizler.
*Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
*Bağırsakları temizler.
*Ülser rahatsızlığına iyi gelir.
*Sindirimi kolaylaştırır.
*Sedef ve Egzama tedavilerinde kullanılır.
*Vücut fonksiyonlarını düzene sokar.
*Gastrit tedavisinde kullanılır.
*Patojen mikro organizmalara karşı savaşır.
*Mantara iyi gelir.
*Yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir.
*Kan damarlarını temizler
*Kalp rahatsızlıklarını giderir.
*Kolon kanserini önler
*Pankreas sorunlarına karşı direnç sağlar.
*Vücut direncini artırır. Enerji verir.
*Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
*Safra kesesi taşlarının dökülmesini sağlar.
*Tümör büyümesini önler.
*Metabolizmayı çalıştırır.
*Kilo vermeye katkı sağlar.
*Saçı canlandırır.
*Akne ve sivilcelere iyi gelir.
*Vücutta oluşan bakterileri korur.
*Diş eti hastalıklarını tedavi eder.
*Yağ asidi seviyesini düşürür.
*İshale iyi gelir.
*Şişkinliği azaltır.
*Enflamatuvar hastalıklara karşı etkilidir.
*Alerjiye iyi gelir.
*Sindirim sisteminde bulunan mikrofloranın korunmasını sağlar.
*Stresi azaltır.
*Dikkat eksikliğini giderir.
*Uyku sorununa iyi gelir.
*Migrene iyi gelir.
*Depresyon sürecinde kullanılır.
*Mide gazını azaltır.
*Kırışıklıkları azaltır. Cilde gerginlik kazandırır.
*Gut haslığını tedavi edici özelliği vardır.
*Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir.
*Enfeksiyonlara karşı etkilidir.
*Mide ve bağırsak sağlığını korur.
*Vücudu tonksinlerden arındırır.
*Huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir.
*Ağız kokusunu iyileştirmeye yardımcıdır.
*Regl döneminde oluşan mide kıramplarına iyi gelir.
*B3, B6 ve Folik asidi üretimine yardımcı olur.
*Protein alımını ve sindirimini sağlar.
*Beynin nörofoksiyonlarını geliştirir.
*Ağız kokusunu giderir.
*Bronşite iyi gelir.
*Soğuk algınlığı sonucu boğazda oluşan iltihaplanmayı giderir.
*Kansızlığa iyi gelir. metastazı engeller.
*Karaciğer enfeksiyonlarına iyi gelir.
Kefirin zararı var mıdır?
Kefir dünyada pek fazla tanınmayan çok faydalı bir süt ürünüdür. Fakat yanlış kullanım sonucunda bazı sorunlara sebep olabilir. Bilinçli tüketilmesi gerekir.
*Aşırı kefir tüketimi sonucu mide ve bağırsaklarda kramp oluşumuna yol açabilir.
*Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilir.
*Günlük bir bardaktan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olur.
*Kefirdeki bakterilerin bazı kişilerde ishale neden olabildiği görülmüştür.
*Şeker hastalarının tüketmemesi gerekir.
*1 yaş altındaki bebeklere verilmemesi gerekir.
*AIDS gibi bağışıklık sistemini hedef alan hastalıkları bulunan kişiler için kefir sağlıklı bir içecek değildir. Kefir içerisinde bulunan bakteri ve mayalar zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olanlarda enfeksiyona yol açabilir.
*İçeriğinde bulunan iyi ve faydalı bakteriler sayesinde kefir, vücudu doğal yollardan temizlemekte ve iyileştirici etki göstermektedir. Bundan dolayı da kefir tüketildikten sonra birtakım geçici yan etkiler meydana gelebilmektedir. Baş ağrısı, bulantı, şişkinlik, gaz, cilt üzerinde akne oluşumu gibi belirtiler.
KEFİR KİLO YAPAR MI?
Ana maddesi süt olan kefir, her yaşta güvenle tüketilebiliyor. Protein, temel mineraller ve B vitamininden zengin olan kefir yoğurttan daha besleyici. B1, B12 ve K vitaminleri yönünden de zengin olan kefirin kilo aldırmadığını belirten uzmanlar, tok tutma özelliği bulunan kefirin çocuk, yaşlı, hamile ve menopoza giren kadınların da rahatlıkla kefir tüketebileceğini söylüyor.
BEBEKLERE KEFİR VERİLİR Mİ?
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, iştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi gelen kefirin, bebeklerin besinlerden alacağı vitamin ve mineralleri daha kaliteli almasına yardımcı olduğunu bu nedenle de bebek beslenmesinde kefirin önemli rol oynadığını söyledi.
Kefir nasıl yapılır?
Malzemeler;
1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir)
30-50 gram kefir mayası
Yapılışı:
-İlk olarak çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır,
-Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir,
-Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır,
-20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır, hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır,
-18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir,
-Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir,
-Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir,
-Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür,
-Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
Dikkat! Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asidi ve % 0.5-2.0 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır, bekledikçe içindeki alkol oranı artar.
Kefirin besin değeri nasıldır?
Kefirin sağlığımıza olan faydalarını okuduğunuza göre ne kadar faydalı bir içecek olduğunu az çok tahmin edebilirsiniz. 1 bardak kefir, günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 20 sini, C vitamini ihtiyacının yüzde 4ünü, kalsiyum ihtiyacının ise yüzde 30unu karşılar.
Kefir ne zaman içilmeli?
Kefirin içilme zamanının yetişkin bir insan açısından önemi yoktur. Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir.
Ancak yetişme çağındaki çocuklarda kefirin yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilir. Yatmadan önce içilen bir bardak kefir, çocukların zihinsel gelişimine ve kemik gelişimine katkı sağlamaktadır.
Ancak mide sorunu olan bir çocuğunuz varsa eğer kefiri yatmadan en az iki saat önce içirmeniz gerekebilir. Bu sayede kefirin oluşturduğu mide rahatsızlıklarının da önüne geçilmiş olunur.
Sağlık açısından bu kadar faydalı olan bir içeceği evinizde hazırlamayı kim sistemez ki! Sizde kefirin faydalarını öğrendiğinizde bir an önce ev yapımı kefir hazırlamak istiyorsanız daha önce hazırlamış olduğumuz, kefir nasıl yapılır başlıklı haberimize tıklayabilirsiniz.