Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz zayıflatır mı?

Kış sebzeleri arasında yer alan kerevizin sağlık açısından birçok faydası vardır. Kalori olarak da oldukça düşük olan kereviz diyet yapanların baş tacıdır. Peki Kerevizin sağlığa faydaları nelerdir? Kereviz neye iyi gelir, hangi hastalıklara iyi gelir? Kereviz nasıl tüketilmelidir? İşte tüm detaylar...

Kış sebzeleri arasında yer alan kerevizin sağlık açısından birçok faydası vardır. Roma döneminde bile kereviz şifa kaynağı olarak kullanılırdı. Günümüzde ise kalorisinin düşük olması ve oldukça şifalı olması sebepleri ile tercih ediliyor. 21 kalori olan kereviz, diyet yemeklerinde de yer alır. Yemeği ve salatası yapılan bu şifalı sebzenin suyu içilerek bile şifa bulunabilir. Peki Kerevizin sağlığa faydaları nelerdir? Kereviz neye iyi gelir, hangi hastalıklara iyi gelir? Kereviz nasıl tüketilmelidir? İşte tüm detaylar...

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Anti-inflamatuar etkiler

Kerevizin yapısında, anti-inflamatuar yararları olduğuna inanılan polisakkaritler bulunur. Serbest radikal hasarına karşı savaşan antioksidanlar da içerir; bu radikaller, iltihaplanma ve kanser, eklem iltihabı gibi hastalıkların temel sebeplerindendir. Dahası sindirim yollarında iltihaplanma olan ülseratif kolit, chron hastaları, kerevizden ciddi şekilde faydalanabilirler; çünkü içerdiği antioksidanlar, bu hastalıkları etkili bir biçimde tedavi edebiliyor.

Hasarı hücresel seviyede onarır

Kerevizin yapısında ondan fazla antioksidan türü bulunur – flavanoid, K vitamini, lunularin gibi. Bu antioksidan maddeler, oksidatif stresin doğal yollarla aşılmasına ve vücudumuzun serbest radikallerden arınmasına yardımcı olur; böylelikle hücrelerimiz, kan damarlarımız ve organlarımız için korunma sağlanmış olur.

 Vücut sıcaklığını düzenler

Kerevizin yüksek su ve elektrolit içeriği, vücudumuzu sıcak günlerde hem nemlendirip hem de serinleterek vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur.

 Ülserin önlenmesini sağlar

Kereviz, midedeki ya da ince bağırsaktaki küçük, ağrılı yaraların yani ülserin oluşumunu engeller; çünkü yapısında sindirim sisteminin zarını koruyan belirli bir etanol türü bulunur. Yapılan araştırmalara göre, kereviz, mide zarındaki ülser ve yırtılmalara karşı korunmada kritik olan mide mukozasının miktarını ciddi şekilde artırıyor.

İdrar yolu enfeksiyonlarının engellenmesine yardımcı olur

Kereviz, bu bakımdan yaban mersinine benzer – ürik asit seviyesini artırırken idrar üretimini de uyarır. Bu özelliği, üreme ve sindirim sistemlerindeki bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede mükemmel bir yardımcı olmasını sağlar.

Kilo vermeye yardımcı olur

Kerevizin her sapında yalnızca 10 kalori bulunur; aynı zamanda da tamamen doğal, vitamin ve besleyici madde deposudur. Metabolizmanın düzenlenmesine ve kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur; böylelikle geç saatlerde sağlıksız seçeneklerle atıştırma ihtiyacınızı azaltır.

KEREVİZ ZAYIFLATIR MI?

21 kalori içeren bir sebzedir. Düşük kaloriye sahiptir. Zayıflamak ve kilo vermek isteyenler için ideal bir sebzedir. Diyet yemeklerinde bolca bulundurulabilir. Ayrıca gün içinde kereviz suyu içerek tatlılara ve fazla yemek yemeye karşı kendinizi frenleyebilirsiniz.

KALORİ VE BESİN DEĞERİ

Kereviz faydası oldukça fazla olan bir sebzedir. Yararlı bir besin çeşidi olmasını kalorisinin azlığına ve zengin besin değerlerine borçludur. 100 gram kereviz kalori olarak yaklaşık 40 kcal içermektedir. Bu nedenle zayıflamak isteyenler için önemli bir yere sahiptir. Salata olarak da tüketilebilen kereviz birçok diyetin öne çıkan besinleri arasında yer alır.

Kereviz vitaminleri ile de özellikle sindirim sistemi için eşi bulunmaz bir şifa kaynağı haline gelmektedir. Sahip olduğu B ve C vitaminleri ile adından söz ettiren kereviz protein de içermektedir. Kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi mineraller açısından da oldukça zengin olana kereviz, yemek sofralarında sık bulunması gereken sebzeler arasındadır.

KEREVİZ NASIL SOYULUR, NASIL TEMİZLENİR?

Kereviz temizliği için öncelikle üst kısmından sap bölümü ayrılır. Sapı alınan kereviz kökü normal şekilde soyulur. Kıvrımlı yerlerde biraz daha derinlemesine bir oyma işlemi gerçekleştirilerek bu bölümler de kabuktan arındırılır.

İyice yıkanan kereviz, açık rengini koruması için limonlu suda bekletilebilir. Kerevizin kökü dışında sapı ve yaprakları da temizlenerek birçok farklı tarifte kullanılabilir.

KEREVİZ NASIL DOĞRANIR, NASIL SAKLANIR?

Kereviz kökü genellikle dilim halinde doğranır ve yemeklerde bu şekilde kullanılır. Kerevizi mevsiminde bolca alarak dondurucuda saklayıp sonra yıl içinde yemeklerde kullanabilmek de mümkündür. Kereviz sapı da kökü gibi kullanılabilir. Kereviz yaprağı ise kurutma benzeri yöntemlerle saklanabilir.

Sağlık Haberleri