Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7532.05
Meslek Adı : Kesimci (Ayakkabı)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Tekstil Ve Giyim Eşyası İle İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Giyim Eşyası Ve İlgili Kalıp Yapımcıları Ve Kesimcileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kesim yapacağı modeli inceleme, kesim araçlarını hazırlama, kesim yapılacak deri ve deri dışı malzemeleri inceleme, saya ıstampalarını yerleştirme, kesim yapma, kesilen parçaları düzenleme ve sevk etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Kesimci (Ayakkabı) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Kalite çalışmalarını desteklemek
İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak
İş organizasyonu yapmak
Ayakkabının modelini ve çizimini incelemek
Istampayı incelemek
Kesim araçlarını hazırlamak
Kesim öncesi işlemler yapmak
Bilgisayarlı kesim aracını hazırlamak
Deri dışı malzemeyi incelemek
Kanat üzerine ıstampa yerleştirmek
Elde deri kesimi yapmak
Preste kesim yapmak
Bilgisayarda kesim yapmak
Kesilen saya parçalarını düzenlemek
Tasnif yapmak
Kesilmiş işi teslim etmek
Kesim araçlarını düzenlemek
Saya kesim araçlarını düzenlemek
Kesim raporu düzenlemek
Mesleki gelişime yönelik faaliyetleri yürütmek vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kesimci (Ayakkabı) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Anlatıcı mesleği için “2655.02” kod olarak kullanılır iken Kavurucu (Kimyasal Ve İlgili İşlemler) mesleği için “8131.11” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;