Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6113.19
Meslek Adı : Kesme Çiçek Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Bahçıvanlar, Bahçe Bitkileri Ve Fidan Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kesme çiçek yetiştiricisi; ziraat mühendisiyle birlikte iş organizasyonu yapan,tohum, çelik, aşı, soğanla fide üreten, dikim yerini hazırlayarak dikim yapan, kültürel bakım işlemlerini gerçekleştirerek ürünü pazara hazırlama bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Kesme Çiçek Yetiştiricisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
Günlük iş planı ve iş organizasyonu yapmak,
Tohumdan fide üretimi yapmak,
Çelikle fide üretimi yapmak,
Aşılı fidan üretimi yapmak,
Yavru soğandan ana soğan üretimi yapmak,
Dikim hazırlığı yapmak,
Dikim yapmak,
Bitkilerin kültürel bakımını yapmak,
Hasat yapmak,
Alet- ekipmana bakım yapmak,
Mesleki eğitime ilişkin faaliyetleri yürütmek,
Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kesme Çiçek Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Hizmet Komisyoncusu (İlan Hariç)mesleği için “3339.05” kod olarak kullanılır iken İnşaat Çeliği İşçisi-Atölyemesleği için “7214.05” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Kesme Çiçek Yetiştiricisi Meslek Kodu “6113.19” olarak belirlenmiştir.
İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın