Bölge Gündem Haber, 2018 canlı seçim sonuçlarını sizler için hazırladığı özel sayfada okuyucularına sunuyor.24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçimleri sonuçları heyecanla beklenirken Kestel oy oranları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki Kestel’da son durum nedir? Kestel'de hangi parti önde? 24 Haziran 2018 Kestel seçim sonuçları ve oy oranlarını seçim günü Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim yasaklarını kaldırır kaldırmaz haber sitemizden öğrenebilirsiniz.
Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri için 24 Haziran 2018 günü sandığa gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçimlerinde, yurt içinde toplam 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak.
Kestel Seçim Sonuçları 24 Haziran 2018, Canlı Seçim sonuçları, Kestel Son durum nedir?
Kestel seçim sonuçları Yüksek Seçim Kurulu YSK tarafından yayın yasaklarının kalkmasının ardından bu sayfadan öğrenebilirsiniz. Canlı seçim sonuçları için, aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz.
KESTEL SEÇİM SONUÇLARI | 24 HAZİRAN 2018
BURSA 1. BÖLGE SEÇİM SONUÇLARI | 24 HAZİRAN 2018
BURSA 2. BÖLGE SEÇİM SONUÇLARI | 24 HAZİRAN 2018
TÜRKİYE GENELİ CANLI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN
Kestel 1 KASIM – 7 HAZİRAN 2015 Seçim sonuçları
24 Haziran 2018 seçim sonuçları merakla beklenirken, vatandaşlar tarafından AK Parti, CHP, MHP, HDP ve SP’nin 1 KASIM 2015 VE 7 HAZİRAN 2015 genel seçim sonuçları’nıda merak ediyor. İşte karşılaştırmalı sonuçlar:
BURSA 1.BÖLGE ADAYLARI:
BURSA 1. BÖLGE AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Hakan Çavuşoğlu
Mustafa Esgin
Refik Özen
Emine Yavuz Gözgeç
Ahmet Kılıç
Gülten Kapıcıoğlu
Sadettin Cangül
Arif Çelenk
Muhammed Erdoğan
Arif Bekir Dangaç
BURSA 1. BÖLGE CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Lale Karabıyık
Erkan Aydın
Nurhayat Atlaca Kayışoğlu
Kayıhan Pala
Özgür Erdursun
Gürkan Esen
Deniz Baykal
Serkan Öztürk
İbrahim Mart
Aytaç Şahin
BURSA 1. BÖLGE MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
İSMET BÜYÜKATAMAN
KADİR ÇİTİL
ENVER YILMAZ
MEHMET ALİ ADAK
ALİ OSMAN MEMİŞ
YASEMİN MERİÇ
KORKUT AKTAŞ
NECATİ ÇELİK
ŞENAY USLU DOĞAN
AHMET BALSÜZEN
BURSA 1. BÖLGE HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Yüksel Akgün
BURSA 1. BÖLGE İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
İSMAİL TATLIOĞLU
SAMİ BİLGE
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU
YÜKSEL YILMAZ
ABDULLAH ALAGÖZ
SERMİN ÖZENSOY
ÜSTÜN TUNALIGİL
ÖZGÜR ŞİMŞEK
AYHAN TAYFUR
MERVE ASA
BURSA 2.BÖLGE ADAYLARI:
BURSA 2. BÖLGE AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Efkan Ala
Osman Mesten
Vildan Yılmaz Gürel
Zafer Işık
Muhammet Müfit Aydın
Atilla Ödünç
Ahmet Yelis
Selda Meriç
Burcu Yaran
İsmail Özkan
BURSA 2. BÖLGE CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Orhan Sarıbal
Yüksel Özkan
Mustafa Şenyurt
Erkan Dönmez
Süleyman Ayyılmaz
Şahin Sevinç
Meral Altuntaş
Kemal Atan
Baran Güneş
Hülya Dink
BURSA 2.BÖLGE MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
MUSTAFA HİDAYET VAHAPOĞLU
TEVFİK TOPÇU
FEVZİ ZIRHLIOĞLU
EROL SÖNMEZ
HAYATİ BEDİR
TİMUR ÖZDEMİR
EDİBE BİLGE ARICIOĞLU
MUHAMMET LÜTFİ TAŞÇI
ÜMİT KAPLAN
CELAL ÇEKİL
BURSA 2.BÖLGE HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Mehmet Emin Adıyaman
BURSA 2.BÖLGE İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
AHMET KAMİL EROZAN
HASAN TOKTAŞ
ADNAN İSLAMOĞULLARI
SERPİL ARSLANTÜRK
ALİ EKBER CAN
BETÜL BAYRAKTAR ORHAN
İSMAİL ŞENOL
YAVUZ BÜLBÜL
FAZLI SEYİS
ÖZGEHAN KOÇER
BURSA'DAN KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKACAK?
Bir ilden meclise girecek milletvekili sayısı söz konusu ilin nüfusuna göre belirlenmektedir. YSK'nın açıkladığı listeye göre illerin milletvekili sayıları şu şekildedir:
Bursa 3
Bursa 3
Bursa 20
Seçimde oy vermek için gereken belgeler neler
Son günlerde ortalıkta çipli kimlik kartı olmayanların oy veremeyecekleri söylentisi dolaşıyor. YSK sitesinden yaptığı açıklamada bunun doğru olmadığını bildirdi. Referandumda TC numaralı nüfus cüzdanıyla olduğu Geçici Kimlik Belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliklerle de oy kulanılabiliyor.
24 Haziran 2018 Oy kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleşecek olan milletvekili ve Cumhurbaşkanı Seçimleri esnasında açıklanan oy pusulaları yeni bir seçim sürecine girdiğimizi göstermektedir.
Bu seçimde ilk kez partiler arası ittifak dayanışması yer almaktadır. Peki, bu seçimde pusulalarda oyu nasıl kullanacağız?
Aşağıda görüldüğü üzere seçim pusulasında “Cumhur İttifakı” , “Millet İttifakı” yer almaktadır. Burada verilecek oy partilerin milletvekili sayıları için önemlidir. İttifak içerisinde yer alan partilerden hangisine oy verirseniz o partiye oy vermiş olacaksınız. Burada önemli olan şey ise, ittifak içerisinde hangi partiye oy verirseniz verin toplam oy ittifak adı altında birleşecektir. Kısacası, hangi parti simgesine mührü basarsanız o partiye oy yazılırken, aynı zamanda ittifaka da oy yazılacaktır.
Diğer bir seçim pusulasında ise Cumhurbaşkanı adayları yer almaktadır. Listede 6 Cumhurbaşkanı adayı yer almaktadır. Hangi adayın seçilmesini istiyorsanız, o adaya mührü basabilirsiniz.
Mühre Dikkat Ediniz
Oy kullanmak kadar oy kullanmadan önceki kontroller de önemlidir. Aldığınız oy pusulası ve zarfın arka kısmında mühür olup olmamasına dikkat ediniz. “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” yazılı mühür yoksa o oyların bir geçerliliği de yoktur. Ayrıca zarf ya da pusula üzerinde siyasi işaret ya da yazı varsa oyunuz geçersiz sayılacaktır.
OY KULLANMA SAATLERİ
Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.
Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.
İLK TURDA KİMSE YÜZDE 50’YE ULAŞAMAZSA NE OLACAK?
İlk turda Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirisi oyların %50'sinden fazlasını alamazsa, 8 Temmuz 2018'de ikinci tur seçimleri olacak. İkinci tura normal şartlarda birinci turda en çok oyu alan ilk iki aday katılacak. İkinci tura katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Diğer tüm adayların ikinci oylamaya katılamadığı ve ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.
Tüm bu ihtimaller neticesinde kazanan aday, 5 yıllığına Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı en fazla iki defa, yani 10 yıl için görev yapabilecek.
SEÇİMLER İLKLERE SAHNE OLACAK
Seyyar sandık uygulaması, 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adaylığı, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için aynı gün sandığa gidilmesi gibi pek çok ilke sahne olacak 24 Haziran'daki seçimlerde ayrıca Türk siyasi tarihinde ilk kez siyasi partiler ittifak yaparak seçime girecek.
24 HAZİRAN'DA OY NASIL KULLANILACAK?
Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” veya “EVET” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.
24 Haziran'da seçmene iki pusula tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için tercihe sunulacak.
Cumhurbaşkanı seçilecek olan oy pusulasının üzerinde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafı ve isimleri bulurken, Milletvekili seçilecek pusulanın üzerinde partilerin logosu ve isimleri yer alıyor olacak.
Her iki pusulanında altında yer alan içi boş yuvarlak alana tercih edilen bölgeye mühür basılacak. Tercih işleminin ardından iki oy pusulası da tek zarfın içerisine konularak sandığa atılacak.
Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor.
Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy ‘ittifak ortak oyları’ sütununa yazılıyor.
Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor.
Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.
Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifak için kullanılmış sayılıyor, ‘ittifak ortak oyları’ hanesine yazılıyor.
HANGİ PARTİ KAÇINCI SIRADA OLACAK?
1- Cumhur İttifakı
2- HÜDA-Par
3- Vatan Partisi
4- Halkların Demokratik Partisi
5- Bağımsız Türkiye Partisi
6- Millet İttifakı
SEÇMEN KAĞIDI ZORUNLU DEĞİL
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) internet sitesinden de görebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.