Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6112.22
Meslek Adı : Kiraz Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Ağaç Ve Çalı Ürünleri Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
İş organizasyonunu yapan, fidan üreten, toprağı dikime hazırlayıp dikim yapan, kültürel bakım işlemlerini üstlenen, kiraz meyvelerin hasadını yapan, budama işlemlerini yürüten, alet ekipmanın bakımını yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Kiraz Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
İş organizasyonu yapmak.
Üretim tekniklerini araştırmak,
Çevre koşullarını düzenlemek,
Toprağı Ekim dikime hazırlamak,
Dikim yapmak.,
Fidan üretimi yapmak.
Tohumla, çelikle, aşıyla, daldırmayla, ayırma ve bölme yöntemi il el üretim yapmak,
Çeşitli türde Kiraz , meyve yetiştirmek,
Gübreleme yapmak
Kültürel bakım işlemlerini yapmak.
Budama yapmak,
Bitkilerde görülen hastalıkları ve zararlıları incelemek,
Hastalık ve zararlılarla mücadele yapmak,
Organik tarım hazırlığı, toprak hazırlığı ve üretim yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kiraz Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İlik Makinesi Kurulum ve Bakım Elemanı mesleği için “7233.56” kod olarak kullanılır iken Kırkıcı mesleği için “6121.14” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;