Bugün sizlerle Kırk Semsek Böreği nasıl hazırlanır, Kırk Semsek Böreği yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Kırk Semsek Böreği için Malzemeler:
Kırk Semsek Böreği Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Yapılışı: 4 su bardağı una harcı yumuşatması için 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi ilave edilir. Pekmezin ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta eklenir. Azar azar su ilave edilen hamur, kulak memesinden biraz daha sert bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Sert kıvamdaki hamur 10dk dinlendirilerek biraz daha yumuşaması sağlanır. Bekletilen hamur 5 ayrı bezeye ayrılarak açılır. Suda bekletilen 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak suda çok az tuz ilave ederek suyunu çekene kadar pişirilir.1kg kıyma çok az sıvıyağında kavrulur. Kavrulan kıymaya doğranan 1 adet kuru soğan eklenir. Pişen pirince, kavrulan harç biraz karabiber eklenerek ilave edilir. Harç soğuması için bir tabağa alınır. Soğuyan harç, aynı hizada olacak şekilde yufkaya küme küme konur. Aralarda pirinçlerin kalmaması önemlidir. Harcı eklenen yufkanın üzerine diğer yufka serilir. Hamurun harçsız, dış kısmı tabak yardımıyla kesilip fazlalık alındıktan sonra harçlı kısımların yanından kesme işlemi sürdürülür; harçlı, küçük börekler oluşturulur. (Bıçakla kesilmemelidir, tabak yufkaların birbirine yapışmasını sağlamaktadır.) Bol zeytinyağı kızdırılır ve börekler açık pembe rengini alana kadar kızartılır, servise hazırdır.
Hamur İşlerini Taze Kalması İçin Nasıl Saklamalıyız?
Hamur işlerini özenle hazırlıyoruz ama taze kalması için nasıl saklamamız gerektiğini biliyor muyuz?İşte bu sorunun cevabıyla birlikte çok işinize yarayacağını düşündüğüm bir takım önerilerde bulunmak istiyorum. Çoğumuzun mutfakta geçirdiği en keyifli zamanlar, tahmin edersiniz ki hamur işlerini yaparken olmuştur. Yaptığımız hamur işlerini ailemize, misafirlerimize ikram ederiz ve severek yenmesine de memnun oluruz. Bazen de yaptığımız hamur işlerini ölçüsünü kaçırıp fazla yaparız ve ne yazık ki harika olmalarına rağmen yenemez ve artarlar. Bu durumda da ziyan olmalarını istemeyiz değil mi? Ama bunu nasıl yapacağımızı da bilemeyiz.
Tabi ki yemesi de çok keyif veriyor fakat artanların da ziyan olmaması adına doğru bir şekilde saklanması gerekiyor. Bunun için sizlere bir takım öneriler hazırladım. Umarım işinize yarar..
1. Hamur İşlerinin Oda Sıcaklığında Bekleme Süreleri;
Hamur işlerinin oda sıcaklığında bekleme süreleri iç malzemelerine göre değişmektedir.
Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi kullanılmayan hamur işlerini oda sıcaklığında 5 güne kadar saklayabilirsiniz.
Yani iç malzemesi patatesli ise 5 gün oda sıcaklığında bekleyebilir.
2. Hamur İşleri Dondurucuda Saklanabilir mi?
Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp, ikramdan 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır.
3. İç Malzemesine Göre Nasıl Saklayacağız?
İç malzemesinde özellikle kıyma olan hamur işlerinizi, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırmalısınız. Tekrar yeneceği zaman fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.
4. Pişirmeden Saklanabilir mi?
Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün. Ama üst üste gelmeyecek şekilde veya aralarına yağlı kağıt gibi bir ayraç koyarak saklamanız gerekiyor.
Püf Noktası:
Poğaça hamuru arttıysa buzdolabında 1 gece bekletilip ertesi gün kullanılabilir. Ama en doğrusu pişirdikten sonra saklamaktır. Hatta pişmiş poğaçalarınızı aynı gün tüketmeyecekseniz eğer, buzdolabı poşetlerinde dondurabilirsiniz.
Artan Kakaolu Kekle Tiramisu Tadında Harika Kuplar Yaptım
Kakaolu kekiniz arttı ve birazda katılaştıysa artık yenmeyeceği anlamına geliyor maalesef. Ama sakın üzülmeyin, bu tarifle o artan kekler efsane olacak inanın.!