Kış aylarında metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalı? İşte mucizevi öneriler
Kış aylarının beraberinde gelen soğuk ile evlerde daha fazla zaman geçirmeye haliyle hareketsiz yaşama uyum sağlamaya başlıyoruz. Hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme tarzıyla metabolizma iyice yavaşlamaya başlıyor. Peki kış aylarında metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalı? İşte püf noktalar...
115
Uzman Diyetisyen Eray Albayrak, kışa aylarında da fit kalabilmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek adına yapılacakları listeledi. Vücudun her daim yeterli ve düzenli beslenmeye ihtiyacı bulunmaktadır özellikle içinde bulunduğumuz mevsim ve salgından dolayı ekstra dikkat edilmesini öne süren Diyetisyen Eray Albayrak, "Tüm besin gruplarında yer alan besinlerle çeşitlendirilmiş, parmak izin gibi sadece sana özel düzenlenmiş, gereksinmelerine, kan parametrelerine, vücut analizine uyumlu bir beslenme programı bu süreçte en büyük destekçin olacaktır.
215
Bir yaşam biçim haline getirilmemiş bir beslenme şeklini benimsemeden, maalesef ne bu kış, ne diğer zamanlarda fıt olmaya erişmek daha zorlaşacaktır. Bu nedenle en geç 21.00'de yemek yemeyi kesmelisiniz. Çünkü 21.00 itibariyle melatonin hormonu salınarak, vücudun kendini, yavaş yavaş sindirime kapatarak uyku hazırlıklarını başlatıyor. Son ara öğününü en geç 21.00-21.30’da yap ve bu kışı fit geçir.
315
Geç saatlerde yeme alışkanlığı olmayan ve düzeli uykuya sahip kişiler bu konuda şanslı kesimdir. "Düzenli ve kaliteli uyku, hormonlarının düzenli salgılanmasına, metabolizmanın yüksek seviyede çalışmasına yardımcı olmaktadır. Biyolojik ritmine ayak uydurup güne zinde başlamak adına, her gün minimum 7 saat karanlıkta, teknolojik araç gereçlerden uzakta uyumaya özen göstermelisin. Bunların dışında melatonin salınımına destek; yulaf, zencefil, muz, badem, kivi, vişne, sarı kantaron gibi kaliteli besinlere beslenme örüntünde yer vermelisin” şeklinde ifade etti
415
Kış aylarında evde daha çok zaman geçirmenin verdiği boşlukla sürekli bir yemek yeme güdüsü oluşmaktadır. Bunun üzerine de daha az hareket edilmesi durumunda olan metabolizmaya oluyor. Albayrak ise bu konuda “Azalan öğün sayısı ile beraber, maalesef metabolizma hızı da çok yavaşlar. Çözüm oldukça basit. Öğün sayısını arttırmak, öğün aralarını 2-3 saat şeklinde tutmak metabolizmanı hızlandıracaktır. Öğünlerin içeriği de oldukça önemli, kaliteli protein, karbonhidrat ve yağ içerikli sağlıklı öğünler ve uygun porsiyonlarla kış aylarında metabolizmanı ateşleyebilirsin. Her şeye rağmen iştah kontrolü sağlayamadığın durumlarda rooibos çayı tüketebilirsin.
515
Günün en önemli ve sağlıklı öğünü kahvaltı es geçilmemesi geçen bir öğündür. Güne ne kadar sağlıklı başlarsanız o kadar zinde ve düzensiz yeme ataklarından da uzak kalmış olursunuz. Yani kahvaltı altın kural...
615
Metabolizmanın ve vücudun e büyük dostu sudur. Su tüketmekte gün içinde unutulmamalı ve en az 2 buçuk litre kadar su tüketilmeli bu da metabolizmanın hızlanmasını fayda sağlamaktadır.
715
Diyetisyen Albayrak, suyun önemini şu sözler ile ifade ediyor: "Günde içinde 2,5 -3 litre su tüketmen, bağırsaklarının rahatlamasını ve dışkılamanın artmasını sağlayacaktır. Yapılan en büyük hatalardan biri su içmek için susamayı beklemektir. Yaşam boyu bedenini temizleyecek, detoks etkisi oluşturacak, metabolizmanı canlandıracak en önemli içeceğin sudur. Her gün, her saat kendine suyun önemini ve içmen gerekliliğini hatırlat."
815
Yalnızca su içmekte tek başına bir fayda sağlamamaktadır. Çokça düzensiz ve sağlıksız beslenmenin ardından içilmiş suyun pek anlamı kalmaz. Albayrak: "Unutmamamız gereken bir nokta var ki; elbette tükettiğimiz suyun da bir sınırı olmalı. Düzenli fiziksel aktiviten yoksa sana uygun bir beslenme programı benimsemediysen, gün içinde 5-6 litre su içerim, kilolarımdan kurtulurum hayalinden bir an önce vazgeç. Böyle yaparak sadece organlarına yük bindirirsin” şeklinde uyarıda bulundu.
915
Süt ve süt ürünlerinin vücut direncini arttırırken aynı zamanda tokluk hissinie beraberinde getirmektedir. Süt ürünleri için ise Uzman Diyetisyen Albayrak şu önerilerde bulundu:
“İstersen yağsız süt ile hazırlanmış kahven, istersen yemeğin yanında tercih ettiğin ayran-cacık metabolizmana destek olacaktır. Günde 2-3 bardak yağsız süt ve yoğurt tüketimi, bedenini sağlıkla kışa hazırlayacak ve kışı fit geçirmene destek olacaktır."
1015
Her daim sebze ve meyve tüketilmeli gerek içindeki vitamin grupları gerek ise bağışıklık sitemini sağladığı faydalar dolasıyla her mevsimin sebze ve meyvesi önemlidir. Albayrak, "Düşük kalori içeriğine sahip sebze-meyve grubu; folik asit, A, E, C, K, B2 vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineralleri; lutein, beta karoten gibi antioksidanları içeren ve aynı zamanda lif kaynağı olan, doğanın bize sunduğu en renkli armağanlardandır." dedi.
1115
Her şeyin Fazlası Zarar!
"Kışın en fazla yaptığımız hatalardan bir diğeri, aşırı meyve tüketimi. Günlük 300-400 gram meyve, gereksinmen için yeterli olacaktır. Ara öğünde tercih edilen meyveler kan şekerini dengeleyici, oldukça düşük kalorili fit gıdalardır. Dünya Sağlık Örgütü’nün sunduğu raporlarda dünyadaki ilk ölüm nedenleri arasında, düşük sebze ve meyve tüketimi olduğu vurgulanmış. Kışın birçok hastalıktan korunmak adına 1 kilogram portakal tüketmeye gerek yok unutmayın. C vitaminin fazlası idrarla atılıyor, vücutta depolanmıyor. "
1215
Yemeklerin üzerine tatlı tüketme alışkanlığından vazgeçilmeli özellikle akşam saatlerinde tüketilen tatlılardan. Tatlı tüketmek isteniyor ise bu hakkı sütlü tatlılardan yana kullanmak lazımdır.
1315
D Vitaminin Önemi Büyük
Diyetisyen Albayrak, "Güneş girmeyen eve, hastalık ve fazla kilo giriyor unutmamalısın. Eğer eviniz çok güneş görmüyorsa ve yaz aylarında çok sınırlı tatil yapabiliyorsanız, acil olarak 25-OH vitamin D değerlerine baktırmalısınız. Güneşin armağanı D vitamini metabolizmanızı hızlandıran sihirli bir vitamin. Kış mevsiminde TV izleme süresini kısaltmakta fayda var."
1415
Hareketsiz yaşam stilini acilen terk etmeli ve aktif yaşam seçilmelidir. Spor yaşam biçimi olmalı kısa süreli başlayıp sürekli bırakmamalı.
"Haftanın 4 günü ortalama 45 dakikalık tempolu yürüyüşler; hem yağ yakmaya ve kas gelişimine destek olacak, hem de mutluluğun kaynağı seratonin seviyeni arttıracaktır."
1515
Mümkünse sporlar daha çok açık havada oksijenleri depolayarak yapılmalıdır. Bu sayede güneş ışınlarından az da olsa yararlanmak ve psikolojik açıdan açık havada spor yapmak pozitif düşünmeye de fayda sağlamaktadır. Tüm bu sayılanların yanına düzenli uyku ve beslenme eklenirse sonucunda harika bir kış geçirmek ve fıt kalmak mümkün.