Kışın ne yemeliyiz? İşte vücut direncini artıran yiyecekler
Mevsim geçişi sürecinde değişen hava değişimleriyle vücut direncimiz de düşüyor. Yeni tip koronavirüse karşı alınacak en iyi önlemlerden birisi olan sağlıklı beslenmek ve böylece vücut direncimizi artırmak için neler yemeliyiz? İşte kışın vücut direncini artıran yiyecekler...
119
Hava sıcaklıklarının düşüşe geçtiği bugünlerde kış mevsimine girerken, vücut direncimizi artırmak için birçok yöntemin başında sağlıklı beslenmek geliyor.
219
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüse karşı alınacak en iyi önlemlerden biri olan sağlıklı beslenmek, zinde kalmayı sağlamanın yanı sıra hastalıklara karşı korumada da yardımcı.
319
Bu dönemde, vücut direncini artırmada, bağışıklık sistemini güçlendirmede, hastalıklardan korunmada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi, besin değeri yüksek olan gıdaları tercih etmek ve bu gıdaları dengeli tüketmek.
419
Vücut direncini artırmada en önemli nokta A, C ve E Vitamini bol olan yiyecekler ile bol su tüketmek.
519
Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel tarafından yapılan açıklamada, bağışıklık sisteminin, insan vücudunun kendini koruma mekanizması olduğu hatırlatılarak vücudun bu mekanizma ile antijenlere karşı antikor üretmekte olduğu belirtildi.
619
Bağışıklık sistemi doğal ya da kalıtsal olabileceğini belirten Dr. Uzel, bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğru beslenmenin önemli olduğu kadar uyku düzenine dikkat edilmesi, egzersiz yapılması, vücudu yoracak stres, huzursuzluk faktörlerinden uzak durulması ve aynı zamanda yeteri kadar su tüketilmesi gerektiğini belirtti.
719
Fakat aşırıya kaçmamakta fayda var; vücudun gerektirdiği kadar su alımı yeterli olacaktır.
819
Vücut direncini artırmak için A, C ve E gibi vitamin gruplarını içeren besinler tüketilebilir.
919
Bu vitamin gruplarından E vitamini antioksidan özellik ihtiva eder, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, yağlı tohumlar, hamsi, somon, uskumru, sardalye, ton balığı gibi balık türleri, tahıllar, kırmızı et, yumurta, tereyağı, zeytinyağı gibi besinlerde bol miktarda bulunur.
1019
E vitamininin sadece vücut direncini artırmakla kalmadığını ifade eden Uzel, antioksidan özellikli besin gruplarını içerdiği için A vitamininin okside olup bozulmasını önlediğini belirtti.
1119
Bağışıklık sistemine destek olarak aynı zamanda çinko, selenyum, magnezyum gibi mineralleri içerek gıdalardan takviye alınabileceğini kaydeden Ruhan Aşkın Uzel, “Bu nedenle vitamin dengesi kadar mineral dengesi de önemli.
1219
Mineral grubundan kalsiyum ve fosfor, sırasıyla mevsiminde haftada en az iki kez tüketilecek balıktan ve süt grubu ürünlerden alınabilir.
1319
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olabilecek gıdalara ek olarak pekmez, keçiboynuzu, yaban mersini, kakao, soğan, sarımsak, somon, ceviz, böğürtlen, karalahana, yeşil çay, bal, zencefil ve diğer fermente gıdalar sayılabilir” şeklinde konuştu.
1419
Yaşanabilecek halsizliği gidermek için protein ve karbonhidrat içeren gıdaların uygun miktarda tüketiminin önemli olduğunu da dikkat çeken Uzel, “Protein, kas yapısı için enerji tedarik eder. Protein kaslar için gereken enerjinin belirgin kaynağıdır. Beyinde dopaminin üretimini artıran bir amino asittir bu nedenle motivasyon ve zindelik sağlar.
1519
Aminoasit bakımından zengin olan protein grubu yiyecekler arasında et ve yumurta grubu sayılır.
1619
Kolesterolü yüksek olan kişiler derisiz tavuk eti, fasulye, nohut gibi protein içeren daha hafif yiyecekleri tüketilebilir.
1719
Yoğurdun sindirim sistemi için yararlı olan probiyotik bakterileri içermesinin yanında yüksek protein içeriği hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de kronik yorgunluğun azaltılmasında yardımcı olur.
1819
Vücudun birincil enerji kaynağı karbonhidrat içiren gıdaları unutmamak gerekli. Tabii karbonhidrat içeren gıdalar kilo alımına neden olmadan dengeli alınmalıdır.
1919
Nişastalı gıdalar, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler temel karbonhidrat kaynakları olarak sayılabilir” sözlerine yer verdi.