Yabancı El Sendromu, kişinin iki elinden birinin, kişiden bağımsız ve bilinç dışı bir şekilde hareket etmesine neden olan nörolojik bir rahatsızlıktır.
Sendrom görülen kişinin eli, kendi kontrolü dışında hareket eder. Sanki o eli kontrol eden farklı biriymiş ya da elin kendi iradesi varmış gibidir. Bu hareketler kramp, kasılma ya da refleks anlarında verilen tepkiler gibi değildir, dışarıdan hiçbir anormallik görülmeyen hareketlerdir. Fakat hareketler kişinin kendi iradesi dışında olur.
Bu sendrom ciddi beyin ameliyatları geçiren, inme yaşayan ya da enfeksiyon hastalıkları yaşayan kişilerde görülebilse de genellikle operasyon geçiren sara ya da diğer adıyla epilepsi hastalarında görülür.
Beynin sol lobu, vücudun sağ kısmını kontrol ederken sağ lobu, sol kısmını kontrol eder. Normal insanlarda bu iki ayrı lob, corpus collosum adı verilen bir köprüyle bağlıdır ve vücudun her iki kısmının hareketleri de birbiriyle uyum içerisinde ve bilinç dahilinde olur. Bu köprü olmazsa, aradaki bağlantı sıkıntıya düşeceğinde vücudun fonksiyonları arasında uyumsuzluk olur. Beynin iki ayrı lobundan birini kontrol edebiliyorken diğerinin kontrolü yitirilir.
Beynimizin sol tarafı mantık, sağ tarafı duygu yarım küresi olarak adlandırılır. Eğer beynimizin sağ tarafını kontrol edemezsek, duygularımızı da kontrol edemeyiz. Bu nedenle sol elimizi de bilinçsizce ve kontrol edemediğimiz duygularımızın etkisiyle hareket ettiririz.
Mesela bir kişi hiç hoşlanmadığı fakat aynı ortamda bulunmak zorunda olduğu biriyle bir araya gelirse, sol eliyle istemeden ona saldırabilir. Ya da bir kişi sıkı bir şekilde diyet yapmaya çalıştığı halde sol eli onun ağzına zorla yemek götürebilir, sigarayı bırakmaya çalışan biri sigara yakabilir. Bu ve benzeri ilginç davranışlar, yıllardır bu sendrom dolayısıyla gözlemlenmiştir.
Nörolojik bir rahatsızlık olan bu sendromun herhangi kesin bir tedavisi yoktur. Genellikle bakıcı ya da doktor kontrolünde, elin kontrolüne sahip beyin yarımküresinin sakin ve tatminkar tutulmasıyla etkileri azaltılabilir.