Kişinin, herkesi kendisine aşık zannetmesi olan sanrısal bozukluk durumu: Erotomani
Başkaları tarafından sürekli olarak aşık olunduğunu sanma durumu, “Erotomani” hakkında bilinmeyenleri sizin için hazırladık…
19
Erotomani ilk defa ne zaman ortaya çıktı?
“Clerambault Sendromu” olarak da adlandırılan “Erotomani”, karşımıza ilk defa 17. Yy’da Jacques Ferrand tarafından yazılan “Maladie d’amour ou Mélancolie érotique” adlı kitapta çıktı. Kitaptan sonra 18. Yy’lın başlarında da bu durum, “Karşılıksız aşkın ortaya çıkardığı rahatsızlık” olarak adlandırıldı. Son olarak da 20. Yy’da, “Sürekli olarak birilerinin kendisine aşık olduğunu düşünme” olarak tanımlandı. Halen bu şekilde tanımlanan rahatsızlık, “Eros hastalığı” olarak da isimlendirilmektedir.
29
Erotomaniye sahip olanlar nasıl davranır?
Erotomani rahatsızlığı olan kişiler “Erotomanik” olarak adlandırılır. Bu kişiler, henüz daha önce hiç tanışmadığı insanların bile kendilerine aşık olduğunu zannedebilirler. Hayal dünyaları çok geniştir. Genelde kendilerini ünlü insanlarla aşk yaşadıklarına inandırırlar. Eğer o ünlü bir sanatçıysa, şarkı sözlerini kendisine yazılmış gibi algılarlar ya da bir oyuncuysa, rolü gereği kullandığı replikleri kendi üzerlerine alınırlar. O kişilerin kendilerine aşık olduklarından o kadar emin olurlar ki, aşklarını itiraf edemediklerini, çekingenlik yaptıklarını düşünürler.
39
Erotomanikler nasıl anlaşılır?
Erotomani rahatsızlığı bulunan kişiler, kendilerine aşık olunduğundan çok emin oldukları için bazen aşırı ve rahatsız edici davranışlar sergileyebilirler.
49
Örneğin, aşık olduğunu düşündüğü kişiyi takip edebilir, yersiz kıskançlıklar yapabilir, takıntı boyutuna ulaşan davranışlarda bulunabilirler. Hayal dünyalarında kurduğu senaryolar onlar için gerçektir, gerçek olmadığını asla kabul etmezler.
59
Bir kişi neden erotomanik olur?
Bu rahatsızlık, kişinin şizofreni, major depresif bozukluk, bipolar, Alzheimer ve daha pek çok psikiyatrik problem yaşadığının bir belirtisi olabilir. Yani erotomani, tek başına ortaya çıkması zor bir hastalıktır. Mutlaka tetikleyecek başka bir rahatsızlık ile ortaya çıkar. Sanrısal bir bozukluk olarak tanımlanır.
69
Kişinin sosyal çevresi, rahatsızlığın kötüye gitmesine neden olabilir. Aynı zamanda kişinin ailesinde de herhangi bir psikolojik rahatsızlık geçmişi varsa, erotomaniye yakalanma riski olabilir.
79
Erotomani kimlerde görülür?
Uzmanların yaptığı araştırmalar neticesinde erotomaniklerin, çoğunlukla sosyal izolasyona amruz kalan kişilerden oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu insanlar çoğunlukla yalnız, işsiz ve sosyal çevresi dar olan insanlardır. Aynı zamanda erotomaniden muzdarip olan kişilerin çoğunun ailesinde psikolojik rahatsızlıkların olduğu da bilinmektedir. Kadınlar duygusal anlamda erkeklere oranla daha yoğun oldukları için erotomaniklerin çoğunun kadın olduğu da tespit edilmiştir.
89
Erotomani tedavi edilebilir mi?
Bu rahatsızlık kişide bir anda ya da zamanla gelişebilir. Üzerine düşülmediği sürece belirtileri de şiddeti de artar ve kişiyi şizofreniye ya da paranoyaya kadar götürebilir. Tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olduğu için önüne geçilebilir. Fakat öncelikle kişinin bu durumu kabullenmesi gerekir. Çoğu erotomanikler, böyle bir rahatsızlığa sahip olduğunu kabule tmez ve bu durumlarından rahatsız olmaz.
99
Erotomanik, durumunu kabul ettiği takdirde tedavi süreci başlar. Çeşitli psikoterapi yöntemleri ya da gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavileri ile bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür.