Kısmi kapanmanın ilk haftası geride kaldı: Vakalar hala yükselişte! Tam kapanma gelecek mi?
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında başlatılan kısmi kapanmada ilk haftayı geride bıraktık. Vaka sayılarında beklenen azalmanın yerine kaydedilen artış ve vakaların her gün 50 binin üzerinde çıkması, 'İki haftanın sonunda tam kapanma olacak mı?' sorusunu gündeme getirdi.
115
Çin'in Vuhan kentinde başlayarak bir yılı aşkın süredir dünyayı olumsuz etkisiyle sarsan yeni tip koronavirüs salgınında, kademeli normalleşme ile birlikte yükselen vaka sayılarının önüne kısmi kapanma da geçemedi.
215
Kış mevsiminin geride kalarak havaların ısınması, aşının getirdiği rehavet ve mutasyonlu virüsteki hızlı bulaş sebebiyle patlama yaşanan vaka sayılarının önüne geçmek için Ramazan ayının ilk iki haftasında kısmi kapanma uygulamasına geçilmesine karar verildi. Ancak bu da hastalığın yayılmasının önüne geçemedi.
315
Son önlemlerle bir haftalık süreçte ancak yüzde 2’lik gerileme yaşandığı belirtilirken hasta başvurularında en önemli bulaş etkeni yine “aile içi, komşu-eş dost buluşması, toplu taşıma ve kalabalık işyerleri” çıktı.
415
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, hükümetin artan KOVID-19 vakalarının ardından aldığı kararların sonuçları yakından izleniyor.
515
Edinilen bilgiye göre, alınan kararların olumlu sonuçları beklenenden daha yavaş etki ediyor. Yapılan değerlendirmelerde, illerin yüz binde nüfusa düşen haftalık vaka sayılarında kısmi gerileme görüldüğü, bunda kısıtlama ve önlemlerinin etkisi olduğu kaydediliyor.
615
14 Nisan’da testlerin pozitif çıkma oranı yüzde 20’yi aşarken, birkaç gündür bu oranın yüzde 18 civarında seyrettiği, önümüzdeki hafta daha da düşmesinin beklendiği ifade edildi.
715
TAM KAPANMA YERİNE DAHA SIKI ÖNLEMLER
Bilim Kurulu üyelerinin, sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiği, bu nedene tam kapanma yapılması gerektiği şeklinde uyarılarda bulunduğu ifade edildi.
815
Ancak hükümetin 15 günlük değerlendirmenin ardından, daha sert önlemler yerine aynı uygulamaya devam etme eğiliminde olduğu öğrenildi.
915
İçişleri Bakanlığı kanalıyla yapılan denetimlerin arttırılacağı, ceza uygulamasının yoğunlaşacağı ve alışverişe çıktığını söyleyenlerin kendi semtlerinde olup olmadıklarının teyit edileceği belirtildi.
1015
Hastanelere son dönemde başvuran hastaların, bulaş hikayelerinin de aynı olduğu belirtiliyor.
1115
KOVID-19 şüphesiyle gelenlerin kayıtlarına göre ana etken “aile içi bulaşma, komşu-eş dost buluşmaları, toplu taşıma ve kalabalık işyerleri”
1215
Kamunun esnek çalışma kararı almasına karşın, özel sektöre böyle bir zorunluluk getirilmemesinin olumsuz sonuçlarının görüldüğü ve işyeri bulaşlarının bu nedenle arttığı kaydediliyor.
1315
YOĞUN BAKIMLAR ALARM VERİYOR
Yoğun bakımlarda doluluk oranlarının yüzde 70’leri geçmesi üzerine, normal hizmetlerin yavaşlatılmasına devam ediliyor.
1415
Normal cerrahi müdahaleler ile normal hasta kabulleri sınırlandırılırken bazı servisler yeniden KOVID-19 hastalarına tahsis ediliyor.
1515
Uzmanlar, 10 bin vaka gerilemesinin, yoğun bakımlara her gün 200 daha az hasta gelmesi demek olduğunu söylüyor.