Bugün sizlerle Kıymalı Börek nasıl hazırlanır, Kıymalı Börek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Kıymalı Börek için Malzemeler:
1 adet yumurta, 1 adet yumurta sarısı, 3 bardak un, 1 paket kabartma tozu, 3 kaşık yoğurt, ½ bardak sıvıyağ, tuz İçi: 150 gr kıyma, 2 adet soğan, 2 kaşık sıvıyağ, ½ bardak su, tuz
Kıymalı Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Unu eleyin, kabartma tozuyla karıştırın. Bir kap içinde yağı, yoğurdu, yumurtayı çırpın, unu ve tuzunu katıp yoğurun. Hamuru 20dk dinlendirin. Soğanı doğrayın, 2 kaşık yağda kavurun. Ardından kıymayı katın, tuzunu ayarlayın ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. ½ bardak suyu ekleyip kaynatın. Dinlenen hamurdan bezeler alın tepsi büyüklüğünde açıp yağlanmış fırın tepsisine yayın. Üzerine harçtan yayın, diğer katlarını da hazırlayarak üzerini kapatın. Yumurta sarısını sürün 200derecede kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek servise sunun.
Kıymalı Börek 2. tarif
Kıymalı Börek için Malzemeler:
4 adet yufka Yarım kilo kıyma 2 adet soğan 2 adet çarliston biber 1 bardak sıvı yağ 2 adet domates 1 yumurtanın sarısı
Kıymalı Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Ufak ufak doğranan iki adet soğan ve çarliston biberler çok az bir margarinle hafifçe çevrilir. Üzerine kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi hafifçe değişene kadar 5 dakika kadar çevirme işlemine devam edilir. Kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domatesler içe ilave edilir. Arzuya göre çok az tuz ve karabiber ilave edilir. Yağlanmış tepsiye 1 yufka bütün olarak yayılır. İkinci yufka ufak parçalar halinde didiklenir. Üzerine 2 kaşık yağ gezdirilir. Malzemenin bir kısmı serpiştirilerek didiklenen yufkanın üzerine dökülür. Aynı işlem üçüncü yufka ile de tekrarlanır ve malzemenin tamamı bu şekilde tüketilir. Tepsinin en altına bütün olarak yaydığımız yufkanın dışarı taşan kenarları böreğin üzerine kapatılır ve bir yumurtanın sarısı çırpılarak böreğin üzerine sürülür. 170 dereceye ayarlanmış fırında 45 dakika kadar pişirilir. Not: Pişen böreğin fırından hemen çıkarılıp ve dışarıda ılınmaya bırakılması tavsiye olunur.
Kıymalı Börek 3.tarif
Kıymalı Börek için Malzemeler:
5 yufka 2 orta boy soğan Sıvı yağ 400 gr. kıyma 1 yumurta karabiber tuz
Kıymalı Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Bir kaseye biraz sıvı yağ ve su karışımı hazırlayın (az miktarda). Yufkayı tezgahın üzerine tamamen açarak, yağ ve su kaşımından bir fırça yardımıyla yufkanın yarısına gelişi güzel sürün. Diğer yarısını bunun üzerine kapatarak sigara böreği için yufkayı kesitiğiniz gibi kesin. Bir tavada yağ, küp küp doğradığınız soğanları, kıymayı, tuz karabiberi beraberce suyunu çekinceye kadarpişirin. Bu karışımı soğumaya bırakın. Soğuyan karışımla, hazırladığınız yufka parçalarından kalın sigara börekleri şeklinde börekler hazırlayın. Börekleri kapatırken uçlarını yağlı su karışımına değdirerek kapatın. Üstüne yumurta sarısı sürün. Böreklerin üzerlerine sivri uçlu keskin bir bıçakla uzunlamasında küçük bir kesik atın. ve 180 derecelik fırına verin.
Hamur İşlerini Taze Kalması İçin Nasıl Saklamalıyız?
Hamur işlerini özenle hazırlıyoruz ama taze kalması için nasıl saklamamız gerektiğini biliyor muyuz?İşte bu sorunun cevabıyla birlikte çok işinize yarayacağını düşündüğüm bir takım önerilerde bulunmak istiyorum. Çoğumuzun mutfakta geçirdiği en keyifli zamanlar, tahmin edersiniz ki hamur işlerini yaparken olmuştur. Yaptığımız hamur işlerini ailemize, misafirlerimize ikram ederiz ve severek yenmesine de memnun oluruz. Bazen de yaptığımız hamur işlerini ölçüsünü kaçırıp fazla yaparız ve ne yazık ki harika olmalarına rağmen yenemez ve artarlar. Bu durumda da ziyan olmalarını istemeyiz değil mi? Ama bunu nasıl yapacağımızı da bilemeyiz.
Tabi ki yemesi de çok keyif veriyor fakat artanların da ziyan olmaması adına doğru bir şekilde saklanması gerekiyor. Bunun için sizlere bir takım öneriler hazırladım. Umarım işinize yarar..
1. Hamur İşlerinin Oda Sıcaklığında Bekleme Süreleri;
Hamur işlerinin oda sıcaklığında bekleme süreleri iç malzemelerine göre değişmektedir.
Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi kullanılmayan hamur işlerini oda sıcaklığında 5 güne kadar saklayabilirsiniz.
Yani iç malzemesi patatesli ise 5 gün oda sıcaklığında bekleyebilir.
2. Hamur İşleri Dondurucuda Saklanabilir mi?
Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp, ikramdan 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır.
3. İç Malzemesine Göre Nasıl Saklayacağız?
İç malzemesinde özellikle kıyma olan hamur işlerinizi, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırmalısınız. Tekrar yeneceği zaman fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.
4. Pişirmeden Saklanabilir mi?
Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün. Ama üst üste gelmeyecek şekilde veya aralarına yağlı kağıt gibi bir ayraç koyarak saklamanız gerekiyor.
Püf Noktası:
Poğaça hamuru arttıysa buzdolabında 1 gece bekletilip ertesi gün kullanılabilir. Ama en doğrusu pişirdikten sonra saklamaktır. Hatta pişmiş poğaçalarınızı aynı gün tüketmeyecekseniz eğer, buzdolabı poşetlerinde dondurabilirsiniz.
Artan Kakaolu Kekle Tiramisu Tadında Harika Kuplar Yaptım
Kakaolu kekiniz arttı ve birazda katılaştıysa artık yenmeyeceği anlamına geliyor maalesef. Ama sakın üzülmeyin, bu tarifle o artan kekler efsane olacak inanın.!