Köfte mutfağımızın vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Kıymanın çok farklı şekilde kızartılmasıyla ortaya çıkar.Türkiye ’nin her bölgesinin hatta hemen hemen her ilinin kendine has köftesi vardır. Yaklaşık 300 e yakın köfte çeşidi olduğu da söylenir. Köfte kendine has bir yemek olduğu gibi yemeklerin içerinde de kullanılır. Bir iki köfteli yemek tarifleri verecek olursak.
Hazırlama süresi: 25 dk
Pişirme süresi: 20 dk
Kıymalı pirinç köftesi için malzemeler
250 gr pirinç
150 gr kıyma
2 yumurta
2 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 soğan
15 gr tereyağı
1 yumurta akı
Yarım su bardağı galeta unu
Kızartmak için sıvıyağ
Tuz
Kıymalı pirinç köftesinin yapılışı
Pirinci üzerini örtecek kadar tuzlu sıcak suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp iyice süzülür.
Ilınmaya bırakın.
2 yumurta ve 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırılır.
Geniş bir tepsiye alıp soğumaya bırakılır.
Soğan soyulup doğranır.
15 gr tereyağı tavada eritilip soğan ve kıyma sotelenir.
1 tutam tuz serpip ılınmaya bırakılır, 1 kaşık pirinçli karışımı avucunuza alıp yuvarlanır ve ortasına parmakla bastırıp çukur yapılır.
İçine kıyma harcı ilave edilir.
Tekrar yuvarlanıp hafifçe yassılaştırılır.
Pirinç köftelerini sırayla çırpılmış 1 yumurta akı ve yarım su bardağı galeta ununa bulanır.
Yağı tavada kızdırıp köfteler kızartılır.
Kâğıt havlu üzerine alınıp fazla yağı çektirilerek servis yapılır. Kıymalı pirinç köftesi hazır, afiyet olsun…