Antibiyotik bir hap olan klamoks üst ve alt solunum yolunda oluşan enfeksiyonların giderilmesinde kullanılan bir tür ilaçtır. Peki klamoks nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır? Yan etkileri bulunur mu? Klamoks neye iyi gelir? İşte klamoks ile ilgili tüm detaylar
Klamoks Nedir, Ne İşe Yarar?
Klamoks bademcik iltihaplanması, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum hastalıkları; kronik bronşit, akciğer iltihaplanması, idrar yolunda oluşan enfeksiyonlar gibi alt solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Yara, çıban gibi cilt enfeksiyonları, diş etinde iltihaplanmalar, diş apsesi gibi farklı birçok farklı dokuda da hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılan bir antibiyotiktir. Ülkede son zamanlarda uygulanan yasalara göre klamoksın reçetesiz satışı yasaklanmıştır. Doktor reçetesiyle eczanelerden satın alınmaktadır.
Klamoksın Yan Etkileri Bulunur mu?
Kullanılan birçok ilaçta olduğu gibi bu antibiyotik ilacın da yan etkileri bulunmaktadır. İlacın içeriğinde bulunan maddelerin alerjen olması durumunda yan etkiler ortaya çıkabilir. Ayrıca ilacın kullanım süresine bağlı olarak da yan etkiler meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra gereğinden fazla doz alımı da yan etki oluşturmaktadır. Klamoks antibiyotiğin kullanımdan kaynaklı en çok rastlanan yan etkileri mide bulantısı, kusma, ishal gibi etkilerdir. Bunların yanı sıra daha az karşılaşılan yan etkilerden birkaçı ağız yaraları, yüksek ateş, halsizlik, deride sararma gibi etkilerdir. Aşırı hareketlilik, dişlerin renginde değişim, deride oluşan döküntüler daha nadir görülen yan etkiler arasında bulunmaktadır. Bunların yanı klamoks kullanımı sonucu oluşan daha ciddi yan etkiler ise nefes alıp vermede zorluk yaşanması, vücudun çeşitli bölgelerinde kabarma ve kızarmalar, boğazda ağrı ve şişkinlik veya ciltte oluşan kırmızı lekeler gibi etkilerdir. Bu yan etkilerin oluşması durumunda ilacın kullanımına son verilmeli doktora gözükülmelidir.
Klamoks Antibiyotik Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?
Tüm ilaçlarda yapıldığı gibi klamoks antibiyotikte de belirli doz ve kullanım süresi bulunmaktadır. İlaç kullanılırken doktorun belirttiği süreye dikkat edilmelidir. Çünkü doktor kişinin sağlık durumuna göre ilacın hangi dozda ve ne kadar süre kullanılması gerektiği hakkında bilgi vermektedir. 12 yaş üzeri yetişkinler tarafından kullanılması gereken ilacın enfeksiyonun şiddetine göre doktorun da tavsiyesiyle belirlenen sürede kullanılması gerekmektedir. İlacın kullanılan süresinin 14 günü geçmemesine dikkat edilmelidir.
Klamoks Nasil Kullanilir?
Klamoks’u mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda kullanın.
Kendinizi iyi hissetseniz bile doktorun belirttiği süreyi tamamlamadan ilacı kullanmayı bırakmayın.
İlacınızı, mide ve bağırsak rahatsızlığı riskini azaltmak için yemek başlangıcında alın.
Tabletleri bir bardak su ile çiğnemeden bütün olarak yutun. Tam olarak yutmak zor geliyorsa tabletleri ikiye bölebilirsiniz.
Eğer ilacın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğunu hissediyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışın.
Eğer bir dozu almayı unutursanız, hatırladığınız zaman alın. Ancak eğer sonraki doza az zaman kaldıysa unuttuğunuz dozu atlayıp normal şekilde devam edin. Unutulan dozu dengelemek için çift doz almayın.
Klamoks Antibiyotik Şurup Nasıl Kullanılır?
Klamoks antibiyotik şurup nasıl kullanılır konusunda öncelikle doktor tavsiyesine uyulmalıdır. Bunun nedeni ise doktor hastanın durumuna göre kullanım miktarını ve sıklığını belirleyecektir. 2 ve 6 yaş arası için Klamoks antibiyotik günde en fazla 2 defa 5ml kullanmalıdır. 7 ve 12 yaş arası ise şurubu en fazla günde iki kere 10ml kullanmalıdır. Eğer 2 ve 6 yaş arası ciddi bir enfeksiyon durumu ile karşı karşıyaysa bu durumda günde 2 defa 10ml doza çıkarılabilmektedir. Bu durum doktor tarafından karar verilmesi gereken bir durumdur. Aslında bu dozlar yaşa göre değil kiloya göre ayarlanır ancak tahmini verilerdir. Siz bu ilacı kullanırken sadece doktorunuzun reçetesinde yazan değerlere göre kullanınız. Kullanım dozu ve süresi aynı zamanda kilo ile bağlantılıdır. İlacı kullanırken doz aşımının olmaması için bir sağlık kuruluşundan bilgi alınması oldukça önemlidir.
Klamoks Diş İltihabına İyi Gelir mi?
Klamoks antibiyotik birçok iltihap ve enfeksiyona karşı etkili olarak kullanılan bir ilaçtır. Klamoks diş iltihabına iyi gelir mi konusunda öncelikle doktor tavsiyesi alınması gerekmektedir. Klamoks diş ve diş etinde oluşan iltihaplanmalar ile enfeksiyon durumlarında kullanılan bir antibiyotiktir. Aynı zamanda diş etinde oluşan apse sorunlarına karşı da etkili olarak kullanılabilmektedir.
Diş ve diş etinde oluşan bu tür enfeksiyonlarda antibiyotikler ile müdahale edilir. Özellikle apsenin oluşması kişide ağrının yanı sıra diş çekimine de engel olmaktadır. Bu tür durumlarda klamoks doktor tarafından önerildikten sonra kullanılarak apse ve diğer enfeksiyonların tedavi edilmesi sağlanır. Kullanım sıklığı ve dozu ise doktor tarafından hastanın durumuna göre belirlenmektedir.
Klamoks Bid 1000 mg Hamilelikte Kullanımı
Hamilelikte kullanılacak her türlü ilaç doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Çünkü normal zamanlarda reçetesiz alınabilecek ilaçlar dahi hamilelik dönemine zarar verebilmektedir. Hem anne adayının hem de bebeğin kullanılacak ilaçtan dolayı zarar görmemesi için doktor kontrolü çok önemlidir. Farklı türde enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ve güçlü bir antibiyotik olan Klamoks Bid 1000mg hamilelikte kullanımı konusunda ise dikkatli olunmalıdır.
Klamoks Bid 1000mg hamileyken içilir mi konusunda Klamoks antibiyotik ilacın etken maddesi amoksisilin ve klavulanik asittir. Klamoks Bid 1000mg hamileyken kullanılır mı konusunda hamilelik döneminde bu ilacın kullanımı ile ortaya çıkacak sorunlar hakkında yeterli bir bilgi olmamak ile birlikte, ilacın vereceği olumsuz etki ile enfeksiyon sonrası oluşacak sorun göz önünde bulundurularak doktor kararı göz önünde bulundurulmalıdır.
Klamoks Şurup Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Klamoks şurup belirli bir yaş üzeri çocuklarda ve tablet formundaki ilacı kullanamayanların kullandığı bir antibiyotiktir. Klamoks şurup hangi hastalıklarda kullanılır konusunda birçok enfeksiyonlu hastalıklarda kullanılabilmektedir. Üst solunum yollarında sinüzit, tonsilit hastalıklarında kullanılır. Orta kulak iltihaplanmasında kullanılan ilaç diğer kulak burun boğaz iltihaplanmalarında da kullanılmaktadır. Akur veya kronik bronşit hastalıklarında, pnömoni, ampiyem, akciğer apnesinde de kullanılır.
Klamoks şurup aynı zamanda ciltte oluşan enfeksiyonlarda da kullanılmaktadır. Çıban, çıban apseleri, selülit, ciltte oluşan yaralar neticesinde meydana gelen enfeksiyonlarda, sistit, üretrit, piyelonefrit gibi hastalıkların yanı sıra diğer çeşitli enfeksiyon vakalarında tercih edilir. Doktor tarafından belirlenen kullanım dozu ve kullanım periyotları ile ilaç düzenli olarak belirlenen süreler içerisinde alınmalıdır.