Kocasının öldü sanan kadın başka biriyle evlenir de daha sonra eski eşi gelirse ne olur

Bir kadın güvenilir yollarla kocasının ölüm haberini aldıktan veya mahkeme adamın öldüğüne karar verdikten sonra vefat iddetini bekler ardından yeni bir evlilik yaparsa yaptığı evlilik geçerlidir.

Bir kadın güvenilir yollarla kocasının ölüm haberini aldıktan veya mahkeme adamın öldüğüne karar verdikten sonra vefat iddetini bekler ardından yeni bir evlilik yaparsa yaptığı evlilik geçerlidir. Bu evlilikten sonra eski kocasının yaşadığı anlaşılırsa, ilk kocanın kadın üzerinde bir hakkı olmaz (Fetâvây-ı Hindiyye, Beyrut 2000, II, 318). Kadın, sonra evlendiği adamın eşi olarak kalır.

Hâkimin boşama neticesinde erkek lehine hükmettiği tazminat alınabilir mi?

Boşanmaya kadın sebep olduğu takdirde erkek, mahkemenin kendi lehine hükmettiği tazminatın, kadına verdiği mehir kadar olan miktarını alabilir. Ancak, kadının rızası dâhilinde bu miktar artırılabilir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “Kadınlara verdiklerinizden (boşanma esnasında) bir şey almanız size helal olmaz.

Ancak erkek ve kadın Allah’ın yasalarını koruyamamaktan korkarlarsa bu durum müstesna. Şayet karı ile kocanın, Allah’ın çizdiği sınırlarını hakkıyla muhafaza edemeyeceklerinden korkarsanız, kadının (boşaması karşılığında erkeğe) fidye vermesinde her iki taraf için de günah yoktur. ” (Bakara, 2/229)

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri