Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8131.63
Meslek Adı : Kok Fırını İşçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Kimyasal Ve Fotoğrafik Ürünler Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Kimyasal Ürünler Tesis Ve Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Özel fırınlarda kömürden kok yapılmasını kontrol eden kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Kok Fırını İşçisi İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Kokun içinden çıkarılıp alınacağı kapıların örülüp kapatılmasına, bu arada fırına belirli miktarda hava girmesine yarayan yarıklar bırakılmasına, her fırının tabanında ateş yakılmasına ve ocağa gereken miktarda kömür doldurulmasına nezaret etmek,
Alevin rengine bakmak ve fırına giren hava miktarını ayarlamak suretiyle kömürün doğru bir tarzda yanmasını sağlamak,
Alevin rengine ve boyuna bakarak kokun çıkarılmaya hazır olup olmadığını tayin etmek,
Koku, suyla kısmen söndürerek kırılıp parçalara ayrılmasını sağlayıp, kokun fırından çıkarılmasına nezaret etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kok Fırını İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Kır Bekçisi mesleği için “5419.05” kod olarak kullanılır iken İşe Alım Personeli mesleği için “3341.11” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre