Kol ve bacakları olmayan kimse nasıl abdest alır? Diyanet İşleri Başkanlığı

İnsanlar ancak yapabileceklerinden sorumludurlar. Hastalığı veren de yükümlülükler yükleyen de Allah’tır. Dolayısıyla kişi gücü neye yetiyorsa onu yapmakla mükelleftir (Bakara, 2/286; Hac, 22/78, Fetih, 48/17).

Kol ve bacakları olmayan kişiden abdestte bu organları yıkamak yükümlülüğü düşer; ancak namaz yükümlülüğü düşmez.
Elleri ve kolları olmayan kimse, kendisine abdest aldıracak yardımcı birileri yoksa ve kendisi de bir şekilde abdest alma imkânı bulamazsa, yüzünün iki yanını toprak veya toprak cinsinden bir şeye dokundurarak teyemmüm eder. Eğer yüzünde bir yara veya özür varsa teyemmüm de etmeksizin namazını kılar (Merğînânî, el-Hidâye, l, 77).


Kadınların başlarının açık olması abdestlerine zarar verir mi?
Müslüman hanımların tesettür/örtünme kurallarına riayet etmeleri farzdır (Nur, 24/31, 60; Ahzab, 33/33, 53-55, 59). Ergenlik çağından itibaren müslüman bayanların namahrem (kendileriyle evlenebileceği) erkeklerin bulunduğu yerlerde ve evlerinden dışarı çıkarken başlarını örtmeleri dini bir gerekliliktir. Ancak bu kurallara riayet etmemek, örneğin başı açık olarak gezmek, abdesti bozmaz. Abdesti bozacak durumlardan biri meydana gelmedikçe almış olduğu abdestle namaz kılabilir.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri