Ekonomik kriz içerisinde olan ve konkordato talep eden firmalar gün geçtikçe artıyor. Bu firmaların yerine getirmek zorunda oldukları farklı prosedürler ve konu hakkında bir danışmanı ihtiyaç duydukları bu dönem danışmanlık büroları için yeni bir fırsata dönüşüyor. Danışmanlık taleplerine karşılık hukuk büroları 'tam paket' danışmanlık hizmeti vermeye başlıyor.
Dünya gazetesinden Selenay Yağcı'nın haberine göre, konkordato talep eden firmaların borçlarına göre aylık 2 bin ile 8 bin TL arasında değişen hizmet bedeli alınıyor. Toplamda 23 ay süren bir konkordato işleminin danışmanlık ücreti de 184 bin TL'yi bulabiliyor.
Danışmanlık şirketleri sadece konkordato başvurusu yapılması ve dosyanın duruşmalarının takibi değil aynı zamanda sürecin hukuki ve mali her aşamasının sonuna kadar takibini gerçekleştiriyor. Hatta alacaklılarla tek tek görüşüp, pazarlık bile yapıyorlar.
GİZLİLİK ESASI VAR
Danışmanlık hizmetlerinin nasıl işlediğini Dünya gazetesine anlatan Avukat Ali Oyanık, "Öncelikle şirketin mali analizini çıkarmaya yardımcı tüm evraklar, mali tablolar üzerinde inceleme yaparak borçlarını ve borçluları tespit ediliyor. Burada gizlilik esası var. Gizlilik anlaşması imzalanıyor. Sonra çözümlere bakılıyor, şirket ya da kişi isterse başvuru dosyası hazırlıyoruz" dedi.
KONKORDATO 23 AYLIK BİR SÜREÇ
Oyanık, "Konkordato toplamda 23 aylık bir süreç. Bu şirketin 23 ayda bütün borçlarını ödemesi anlamına gelmiyor. Borçlar vadelerine göre ödeniyor. Biz bu 23 aylık süreçte şirketin iyileşebileceğine dair verileri, çözümleri ana proje haline getirip, geçici komiserle paylaşıyoruz o da raporunu mahkeme ile paylaşıyor" açıklamasını yaptı.
Konkordato işlemlerinin kendisinin başlı başına masraflı olduğunu vurgulayan Oyanık, borcun büyüklüğüne göre işlem masraflarının 250 bin lirayı bulabildiğini hatırlatarak, kendilerinin danışmanlık ücreti olarak 2 bin TL ile 8 bin TL arasında ücret aldıklarını kaydetti.
DOLANDIRICILARA DİKKAT
Danışmanlık alanı henüz çok yeni olduğu için avukatlık firmaları, sahte danışmanlık hizmetleri konusunda uyarıyor. Firmaların, danışmanlık firmalarına bilgilerini vermeden önce gizlilik anlaşması imzalamaları gerektiğinin de altı çiziliyor.