Konserve Üretim Elemanı mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Konserve Üretim Elemanı mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Konserve Üretim Elemanı meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 7514.01

Meslek Adı : Konserve Üretim Elemanı

Grup Bilgileri

M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar

M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar

M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar

M. Birim Grubu : Meyve Ve Sebze İşleyiciler

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

Meslek Detay Bilgileri

Meslek Tanımı Nedir?

Kendi başına ve belli bir süre içerisinde, gerekli hammadde ile üretimde kullanılan araç - gereçleri tanıyıp kullanabilme, kontrol edebilme, basit bakım ve temizliğini yapma, hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulama, gıda mevzuatına uygun olarak, sebze, meyve ve hazır yemek konserve çeşitlerinin üretimini gerçekleştirme, ambalajlama ve depolama bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görev ve İşlem Basamakları :

Konserve Üretim Elemanı; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

    Sebze ve Meyveyi İşletmeye almak,
    Sebze ve meyveleri üretime hazırlamak,
    Konserve kutu ve kavanozlarını hazırlayınız.
    Sebze ve meyve konserveleri için ısıl işlem öncesi işlemleri (dolum, dolgu sıvısı hazırlama ve oldurma, hava çıkarma ve kapama) yapmak,
    Konserveleri ürüne uygun sıcaklık -sürede pastörize ve sterilize etmek,
    Sebze konserveleri üretmek
    Meyve konserveleri üretmek
    Hazır yemek konserveleri üretmek
    Bombaj yapmış ürünlere dikkat etmek,
    Bombaj yapmış ürünleri bozuk ürünler olarak ayırmak,
    İnkübasyon testi başarılı olan ürünleri etiketleme ünitesine sevk etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Konserve Üretim Elemanı Meslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Kimya Mühendisi (Korozyon) mesleği için “2145.05” kod olarak kullanılır iken İtalyanca Öğretmeni mesleği için “2353.01” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Konserve Üretim Elemanı Meslek Kodu “7514.01” olarak belirlenmiştir.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Çalışma Hayatı Haberleri