Korona aşısı için her şey tamam! Aşı listeleri hazırlanıyor! İşte aşının antikor oranı ve koruma süresi...
Koronavirüs salgının karşı geliştirilen aşıların Türkiye'de 25 Aralık'ta uygulanmaya başlanması bekleniyor. Bu kapsamda hazırlıklar sürerken aşının vücutta ne kadar koruma sağladığı ve antikor ürettiği de belli oldu. İşte detaylar...
119
Türkiye, koronavirüs salgının karşı Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac firmasının aşısını vatandaşlara uygulamak için gün sayıyor. Mart ayına kadar 50 milyon dozunun geleceği ifade edilen aşının ilk 10 milyonu dozu Türkiye'ye gelecek. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı da çalışmaları sürdürüyor. İşte planlananlar...
219
Hürriyet Gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre Çin’le yapılan anlaşma gereğince Türkiye’nin aldığı 10 milyon aşı 2 doz olarak 5 milyon kişiye yapılacak ve altyapı çalışmaları sürüyor
319
AŞI HARİTASI HAZIRLANIYOR
Büyük bölümü tamamlanan çalışmalarda, önceliklerin belirlenmesinin yanı sıra, il ve ilçelere göre aşı haritası hazırlanıyor.
419
Sağlık Bakanlığı’nda yürütülen, hükümet ve AK Parti’de yapılan toplantılarda paylaşılan bilgilere göre sistem şöyle işleyecek.
Sağlık Bakanlığı, aşının nasıl taşınacağı, lojistiği, ilçelere kadar nasıl dağıtılacağı konusunda hazırlıklarını tamamlamak üzere.
519
KRONİK HASTALARA EVLERİNDE AŞI YAPILACAK
Kronik hastalar ve evden çıkamayacak durumda olan kişilerin aşıları evlerinde yapılacak.
619
AİLE HEKİMLERİ VE FİLYASYON EKİPLERİ AŞILAMA ÇALIŞMALARINDA GÖREV ALACAK
Filyasyon ekibinde yer alan sağlıkçılarla birlikte aile hekimleri de aşılama çalışmalarında görevlendirilebilecek.
719
AŞILANAN KİŞİLERİN TAKİBİ YAPILACAK
Diğer aşılardaki takip sistemi, koronavirüs aşısı için de geçerli olacak. Veri tabanı oluşturulacak. Aşılanan kişilerin takibi bu veri tabanı ile yapılacak.
819
AŞI OLACAK PERSONELİN LİSTESİ HAZIRLANIYOR
Bakanlık ayrıca, tüm sağlık kuruluşlarına yazı göndererek, aşı yapılacak personel listesi oluşturmalarını istedi. Bu kişiler daha önce hastalığı geçirmemiş kişilerden seçilecek.
919
AŞILAMA TARİHİ
Aşının hazırlanması, 10-13 günlük bir süre gerektiriyor.
Aşıların uygulanma aşamasına gelmesi 25 Aralık’ı bulabilecek. Ardından diğer bağlantılar ve yeni alımlar gündeme gelecek.
1019
DÜNYADA AŞI FAZLALIĞI YAŞANABİLİR
Şubat ayına gelindiğinde, dünya genelinde bir aşı fazlası yaşanabilir. Kanada gibi çoğu ülke yapabileceklerinden fazla aşı sipariş verdi.
Toplumlarda aşılama oranının 50-60 civarında olduğu hesaba katıldığında zorunlu olmadığı sürece, aşı fazlası doğabilecek.
1119
AŞILARIN TAŞINMASINDA SOĞUK HAVA ZİNCİRİ
Aşıların taşınmasında soğuk hava zinciri kullanılacak.
1403 soğuk zincir ve 15 soğuk hava deposu bulunduğu, gerekirse bu sayının arttırılabileceği belirtildi.
Daha önceki tecrübelere dayanarak, günde 300-450 bin arasında aşılama yapılabildiği bilgisi paylaşıldı.
1219
İKİ DOZ YAPILACAK
Çin aşısı 3 yıl buzdolabında saklanabiliyor.
2 ile 8 derecede korunabilen aşının ikinci dozu 60 yaş üstüne 21 veya 30 gün arayla, daha gençlere ise 14 gün arayla yapılacak.
1319
ANTİKOR ORANI YÜZDE 92'YE ÇIKIYOR
İkinci dozdan sonra antikor oranının yüzde 50’nin üzerine çıktığı, Çin aşısı yaptıranların yüzde 92’sinde de antikor oluştuğu belirtiliyor.
1419
AŞININ KORUMA SÜRESİ NE KADAR?
Aşının koruma süresi 6-8 ay arasında olacak.
Şubat-mart aylarında hem toplumsal bağışıklık hem de aşı bağışıklığı nedeniyle her iki kişiden biri, salgın sisteminin dışına düşecek.
Ancak nüfusun yüzde 50’sinin hasta olma olasılığı süreceği için bir süre daha dikkat etmek ve aşı yaptıranların sayısını arttırmaya çalışmak iyi bir tercih olacak.
1519
TÜRKİYE'NİN AŞI GÖRÜŞMELERİ VE ÇALIŞMALARI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun dünkü toplantısının ardından Çin'den gelecek 50 milyon doz aşının nasıl uygulanacağına ilişkin detayları açıkladı.
Buna göre, anlaşma uyarınca aralık ve ocak ayları içinde 20'şer milyon doz, şubat içindeyse 10 milyon doz SinoVac aşısı Türkiye'ye gönderilecek. Türkiye, güvenilir olduğunu bildiği ve etkinliği ortaya konulan inaktif SinoVac aşısını tercih etse de şubat sonrası için de istenilen miktara ulaşabilmek amacıyla diğer firmalarla teması kesmiyor.
1619
Türkiye'nin 3 aylık zaman diliminde 100 milyon doza yakın aşı ihtiyacı bulunuyor. Pfizer'le yapılan görüşmede teklif edilen doz miktarının artırılmasını isteyen Türkiye, AstraZeneca ile de irtibat halinde.
Türkiye, Rusya'da üretilen aşıya ilişkin toksikoloji çalışmalarının başarılı olması halinde temin noktasında sorun olmadığını düşünüyor.
Firmalarla yapılan görüşmelerde aşının etkinlik ve güvenilirliği kriterleri dışında, "Sınırlı miktarda dozun üzerine teslim garantisi verilmemesi" üzerinde de duruluyor. Zira Türkiye, kitlesel bağışıklığın sağlanabilmesi için olabilecek en erken tarihte en fazla miktarda dozu temin etmek istiyor.
1719
AŞI SÜRECİ
SinoVac'ın ürettiği inaktif yani "ölü virüs aşısı", en erken Faz-3 safhasına geçen aşı olarak biliniyor ve güvenilirliğiyle ön plana çıkıyor.
Uzun vadeli yan etkilerinin ne olduğu bilinen ve geçmişten bu yana uygulanan yöntemle hazırlanan aşı, etkinliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Aralık ve ocak ayı içinde gönderilmesi planlanan 20 milyon doz SinoVac aşısının ilk partisi olan 3 milyon doz, 3-4 gün içinde Türkiye'de olacak.
Aşı, Türkiye'de yaklaşık 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak.
1819
Bu incelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve Faz-3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumunca değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek.
Bu aşamalardan sonra başlanacak aşı ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak.
Öncelik sıralamasına göre 4 aşamada yapılacak aşılama, birinci basamak sağlık hizmetleri dahil olmak üzere aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, eczaneler, sağlık kuruluşları ve hastaneler olmak üzere geniş bir yelpazede uygulanacak.
1919
Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde ücretsiz yapılacak.
Şimdilik zorunlu tutulmayacak aşı için vatandaşlar ikna edilerek kitlesel aşılama yoluna gidilecek.
18 yaş altı ve gebeler ile 4-6 ay içinde Kovid-19 geçirmiş kişiler için aşılama bu aşamada düşünülmüyor. 18 yaş altı için, aşının Faz-3 uygulamalarının sonuçları beklenecek.
Aşı yaptıranlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından kaydedilecek. Böylece, test sonuçları ve temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlar da merkezi veri tabanından, HES kodu ve e-Nabız aracılığıyla takip edilecek.
Aşılamanın öncelikli gruplar dışında kimlere yapılacağı Bilim Kurulunun çalışması ile şekillendirilecek.