Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan, zamanla farklı ülke ve bölgelere sıçrayarak binlerce kişiye bulaşan corona virüs (Covid-19) salgınını sona erdirmesi umut edilen ilaç ve aşı geliştirme çalışmaları bir çok ülkede devam ediyor. Türkiyede'de Sağlık Bakanlığınca yeni tip corona virüs tedavisinde "immün plazma" tedavisi kullanılmaya başlandı.
Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, Covid-19 tanısı konulan hastalarda uygulanan immün plazma tedavisinin son derece başarılı olduğunu belirtti.
''İYİLEŞEN HASTALARIMIZ VAR''
Tedavi ile ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Çelik şunları söyledi:
* İyileşen hastalarımız var. İyileşen hastalarımızdan aldığımız plazmaları diğer hastaların iyileşmesi için kullanıyoruz. Bazı hastalarımıza her gün plazma tedavisi uyguluyoruz.
* Bu tedavi ile iyileşmeler hızlanıyor. Değerlerin daha çabuk düştüğünü görüyoruz. Antikor oluşumunun daha çabuk ortaya çıktığını görüyoruz.
* Bu sürenin tam analizini yapmış değiliz. Çünkü o kadar yeterli bir sayıya ulaşamadık.
''AYNI KAN GRUBUNU BULMAK SORUN OLUYOR''
İmmün plazma tedavisinde sorunun aynı kan grubunu bulmak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Hastaların takiplerini ciddi yaptığımız için hangi hastadan ne zaman alacağımızı, İl Sağlık Müdürlüğümüzün kurmuş olduğu ‘İmmün Plazma Kurulu’ var, orada ‘şu kişilerden alınabilir’ diye bir not geliyor.
* Ona göre bizde o hastalarla temasa geçip, onları hastanemize davet ediyoruz. Bunu tedarik ederek hastamıza uygulamaya çalışarak gayret ediyoruz.
* Herhangi bir yan etkiyi şu an görmüş değiliz. Kısa ve uzun süreli kıyaslamak lazım; ama immün plazmanın hastaları çabuk iyileştirdiğini görmekteyiz.
Hastalar daha çabuk kendine geliyor. İyileşen hastalarımız sıkıntı çıkarmıyor.