Koronanın çaresi inek sütünde bulundu: Çapraz bağışıklık sağlayarak insanları Kovid-19'a karşı koruyor!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, İspanya'da gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçları herkesi şaşkına çevirdi. Yıllardır, büyük küçük herkesin tüketmesinin tavsiye edildiği inek sütünün, bağışıklık sistemini Kovid-19'a karşı koruyabileceği belirtildi.
121
Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele, bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu süreçte, aşıdan ilaca, nazal spreylerden şuruplara dek birçok yöntem geliştirilmekle birlikte uzmanlar, salgının tamamen sona ermesi için en etkili yöntemin aşıyla birlikte gelecek olan küresel bağışıklık olduğunu söylüyor.
221
EYLÜL AYINA KADAR PİYASAYA SÜRÜLECEK
Virüsle mücadelede çalışmalar hız kesmeden devam ederken hastalığın seyrini hafifletebilecek tedavi yollarını aramaya devam eden uzmanların yaptığı bir araştırma herkesi şaşkına çevirdi. İspanya'da yürütülen çalışmada, inek sütünün çapraz bağışıklık sağlayarak insanları Kovid-19’a karşı koruyabileceği belirtildi.
321
Koronavirüslerin bir çeşidi olan bovin koronavirüse karşı aşılanan ineklerde oluşan yüksek düzeydeki antikorların, sütler aracılığıyla insanlarda Kovid-19'a karşı bağışıklık oluşturabileceği öne sürüldü.
421
Araştıramcılar, bu kapsamda gelecek eylül ayına kadar yüksek koruma sağlayan bir süt ürününü piyasaya süreceklerini açıkladı.
521
"DİĞER KORONAVİRÜSLERİ DE KONTROL EDEBİLİYOR"
NTV'nin haberine göre, İspanya’da yer alan Ulusal Cordaba Üniversitesi Hayvan Sağlığı Departmanı’ndan araştırmacılara göre inek sütü, enfeksiyonlara karşı son derece koruyucu olan biyolojik bileşenler içeriyor.
621
Bu kapsamda üniversiteye bağlı AGR-149-Bulaşıcı Hastalıklar grubu, olası bir Kovid-19 kontrol kaynağı olarak inek sütüne odaklanan bir araştırma yapıyor. Çalışmanın sonuçlarının bir kısmı geçtiğimiz günlerde “Frontiers in Immunology” dergisinde yayınlandı.
721
Araştırmanın baş yazarlarından Mari Carmen Borge, "çapraz bağışıklık" nedeniyle sütün Kovid-19’a karşı korumasının mümkün olduğunu ve sağladığı korumanın halihazırda mevcut olduğunu açıkladı.
821
Borge, "Aşılanan hayvanın sığır corona virüsüne karşı oluşturduğu bağışıklık hücrelerinin, Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 gibi diğer koronavirüsleri de kontrol edebildiği gösterildi" ifadelerini kullandı.
921
"TAM VEYA KISMİ BLOKE EDİCİ ETKİYE SAHİP"
Projenin baş araştırmacısı Antonio Arenas ise inek sütünün etkinliğini açıklamak için büyükbaş hayvanları enfekte eden bovine Koronavirüs (BCoV) ve Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2 arasındaki benzerlikten bahsetti.
1021
Arenas, "Her iki koronavirüste de benzer olan çok sayıda yüksek oranda korunmuş yapı bulunuyor.
1121
Aslında her ikisi de beta koronavirüs cinsine aittir. Dolayısıyla inek sütü SARS-CoV-2'ye karşı tam veya kısmi bloke edici etkiye sahip olabilir" dedi.
Çalışmanın yazarlarının bildirdiğine göre, ineklerde oluşan antikorlar sütleri aracılığıyla halihazırda enfekte olmuş kişilerde yeni tip corona virüsü nötralize edebilir.
1321
Aşılanmamış veya aşılanmış ancak bağışıklık geliştirmemiş kişilerde Kovid-19’un önlenmesine yardımcı olabilir.
1421
YÜKSEK DÜZEYDE ANTİKORLU SÜT
Tüm bu bilgilerin ışığında araştırmacılar, bağışıklık sistemini güçlendirecek ve sistemin farklı bağışıklık yolları yoluyla enfeksiyonu kontrol etmesine yardımcı olacak yüksek düzeyde antikor içeren bir süt ürünü üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.
1521
Sütü sağılan inek vb. büyükbaş hayvanların daha önce BCoV aşıları ile aşılandığını bildiren uzmanlar, bu nedenle onların yüksek düzeyde antikor ürettiğini ifade etti.
1621
Arenas, ayrıca sütün en etkili olduğu hayvanın doğumundan hemen sonrası olduğunu belirterek, "O zaman sütteki immünoglobulin seviyesi artar. Buna kolostrum denir, ancak belirli bir süresi vardır.
1721
Şimdi bilimsel zorluk, kolostrum süresini uzatabilmek ve ayrıca nihai üründe her zaman aynı seviyede antikorların nasıl sağlanacağını keşfetmek.
1821
Eylül ayından itibaren tek doz formatında bu ürünü piyasaya sürmeyi hedefliyoruz.
1921
Bunun için, her zaman yüksek antikorlara sahip bir dizi hayvanı korumak için çiftliklerdeki üreme döngülerini yeniden ayarlamamız gerekiyor" dedi.
2021
"DOĞAL BİR KAYNAK ELDE EDİLECEK"
Öte yandan, herkesin tüketebileceği bu süt ürünleri şimdiden 300'den fazla kişi üzerinde denendiği açıklandı. Söz konusu kişilerin hiçbirinde ciddi Kovid-19 hastalığı tespit edilmedi.
2121
Araştırmacılar, ayrıca ürün piyasaya çıkar çıkmaz gözlemsel bir test yapılacağını belirterek, her halükarda sağlığa zararlı olmayacak ve insanlara belirli bir düzeyde bağışıklık sağlayan doğal bir kaynak elde edileceğini sözlerine ekledi.