Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya'da koronavirüs aşısına ilişkin umutlandıran bir gelişme yaşandı.
19
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra dünayay yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında dünya genelinde vaka sayısı 19 milyon 200 bini,koronavirüs yüzünden ölenlerin sayısı ise 717 bini geçti.
29
Koronavirüs aşına ilişkin heyecanlandıran haberi ise dün akşam Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump verdi. Trump bir radyo yayınına katıldı. Buraya özel açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı geliştirme çabaları ile ilgili konuştu. İnsanların hayatının kurtarılması için aceleci davrandıklarını vurgulayan Trump, "Benden başka bir başkan olsa, iki yıl boyunca aşıdan söz edemezdiniz. Bunu biliyorsunuz." ifadesini kullandı.
39
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele için var gücüyle çalıştığını vurgulayan ABD Başkanı Donald Trump, "Bunu oy almak için yapmıyorum. Doğrusu bu olduğu için yapıyorum. İnsanların hayatını kurtarmak için yapıyorum." dedi. Trump, koronavirüs aşı çalışmalarının hızla ilerlediğini söyledi. Trump, yıl sonundan önce aşının elinde olmasını beklediklerini ve ne kadar erken olursa o kadar iyi olacağını vurguladı.
49
Muhabirin, "3 Kasım seçimlerinden önce aşının hazır olmasını bekliyor musunuz?" şeklindeki sorusuna ise Trump, "Bazı durumlarda bence evet. Seçimlerden önce aşının hazır olması mümkün. Büyük şirketlerimiz var. Bu şirketler, dünyanın en iyisi." yanıtını verdi.
59
ALMANYA'DAN UMUTLANDIRAN AŞI HABERİ
Almanya'da aşı ve ilaçlara onay vermede yetkili kurum olan Paul-Ehrlich Enstitüsü'nün Başkanı Klaus Cichutek, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı bir aşının nispeten hızlı bir şekilde geliştirilmesi konusunda umutlu olduğunu belirtti. Cichutek, ZDF televizyonuna Covid-19’a karşı aşı geliştirme çalışmalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
69
Cichutek, "Çok umutluyum çünkü özellikle son haftalarda aldığımız ilk klinik test sonuçlarında bazı aşıların gerçekten Covid-19’a karşı insanlarda spesifik bir bağışıklık tepkisi verebileceğini gösterdi. Bu çok iyi haber." diye konuştu.
79
Dünya genelinde bu alanda 140-150 projenin yürütüldüğüne işaret eden Cichutek, Almanya’da da halihazırda 26 klinik çalışmanın inceleme safhasında devam ettiğini, bunların 6’sında, aşının insanlarda güvenli olup olmadığı ve tesirine ilişkin verilerin toplandığı aşamaya geçildiğini, bunun ilk sonuçlarının yıl sonuna kadar, belki daha önce alınabileceğini vurguladı.
89
Cichutek, Rusya ve Hindistan’dan ağustos ayında aşıya başlayacakları ve bu ülkelerin aşıyı piyasaya çıkaracakları yönünde açıklamaları nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine de iki ülkenin aşı gelişimine ayak uydurabileceğini göstermek istediğini, bunun da meşru olduğunu ancak erken bir aşamada büyük gruplara aşı yapılmasını iyi bir düşünce olarak görmediğini kaydetti.
99
İNSANLAR ÜZERİNDE DENENİYOR
ABD'li ilaç şirketi Johnson&Johnson, potansiyel yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısını insanlar üzerinde test etmeye başladı. Clinical Trials Arena isimli internet sitesinde yer alan habere göre şirket, "Ad26.COV2.S" adı verilen aşı adayının 1. ve 2. aşama klinik denemelerine ABD ve Belçika'da start verdi. 18-55 yaş ile 65 ve üzeri yaşlardaki 1000'den fazla sağlıklı gönüllünün katılması planlanan deneme, aşı adayının güvenli olup olmadığı, muhtemel yan etkileri ve bağışıklık oluşturmadaki başarısını sınamayı amaçlıyor. Aşı adayının, klinik öncesi değerlendirme safhasında primatlar üzerinde yapılan testlerde, deney hayvanlarında Covid-19'u etkisiz kılan antikorları üretmede ve solunum yolu enfeksiyonunu engellemede başarılı olduğu kaydedildi.