Koronavirüs beyni nasıl etkiliyor? Uzmanlar açıkladı: Beyin hücrelerini boğarak öldürüyor!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün ciğerleri olumsuz etkilediği ve metabolizmayı çökerttiği yetmezmiş gibi bilim insanları korkutan bir çalışmaya daha imza attı. Uzmanlara göre beyine ulaşan virüs, buradaki hücreleri boğarak öldürüyor!
112
Çin'in Vuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında neredeyse bir yılı geride bırakmış olmamıza rağmen hala cerrahi maskelerle ağız ve burnumuzu kapatmaya, sosyal mesafe ve hijyene özen göstermeye, kalabalık ortamlarda bulunmamaya özen göstermek zorundayız.
212
Virüsün ciğerlere yaptığı olumsuz etki, metabolizmayı yavaşlatarak durma noktasına getirmesi, halsizlik, baş ağrısı, nefes darlığı, şiddetli öksürük gibi etkileri insanlar tarafından henüz sindirilememişken uzmanlar tarafından yapılan son araştırmalar, herkesi korkuttu.
312
Kovid - 19 geçiren insanların zihin bulanıklığı ve bitkinlik gibi bilişsel etkilerden şikayetçi olduğu vakaların artması üzerine yeni çalışmalar gerçekleştiren bilim insanları, bu bulgulara sahip kişilerin üzerinde yaptığı incelemelerde önemli verilere erişti.
412
SARS-COV-2 VİRÜSÜ BEYNE ULAŞABİLİYOR
Popular Science'da yer alan makaleye göre, kendinden önce gelen pek çok virüs gibi Kovid-19'un da beyne etki ettiği ileri sürüldü.
512
İki gün önce Nature Neuroscience bülteninde yayımlanan çalışmada bilim adamları, sıklıkla virüsün kırmızı kolları şeklinde betimlenen diken proteininin, farelerdeki kan beyin bariyerini aşabildiğini savundu.
612
Söz konusu bulgular, Kovid-19'un sebebi olan SARS-CoV-2 virüsünün beyne girebildiğini kuvvetle öne sürüyor.
712
"S1 PROTEİNİ, SİTOKİN FIRTINASINA NEDEN OLUYOR"
Sıklıkla S1 proteini şeklinde adlandırılan bu diken proteini, virüsün girebildiği hücrelere emir veriyor.
812
Çalışmanın baş yazarı ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü olan William A. Banks, virüsün genelde bağlanma proteiniyle aynı şeyi yaptığını söyledi.
912
Banks, S1 gibi bağlanma proteinlerinin genelde virüsten ayrıldıkları zaman kendi başlarına hasar verdiklerini ve iltihaba sebep olduklarını ifade etti. Banks, "S1 proteini, muhtemelen beynin sitokin ile iltihabi ürünler salgılamasına sebep oluyor" açıklamasını yaptı.
1012
SİTOKİN FIRTINASI
Özellikle ağır seyreden akut solunum yolu problemi yaşayan Kovid-19 hastalarında aniden ve çok yüksek miktarlarda proinflamatuar sitokinlerin salınımının gözlemlendiğini ve bu duruma "sitokin fırtınası" adı veriliyor.
1112
Sitokinler, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından salınan küçük moleküler ağırlıklı, çözünür proteinlerdir ve hücreler arası etkileşim ve iletişimi sağlar. Bu sitokinler aşırı ve kontrolsüz şekilde salındığında, etrafında ne varsa yıkıp çevredeki sağlam hücreleri de öldürür.
1212
Bağışıklık sisteminiz tamamen kendi dokularınızı yok etmeye başlıyor. Bu durdurulamaz sel, bir felaket gibi kendini kötü bir noktaya götürüyor. Bu durum ölüm ve yıkıcı hasarların artışına neden olmaktadır.