Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Azap: Bir yıl sonra normalleşeceğiz ama virüs uzun yıllar bizimle yaşayacak!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, önümüzdeki yıl bu zamanlar maskelerin atılıp sosyal mesafenin kalkacağını ancak virüsün daha çok uzun yıllar boyu yaşayacağını söyledi.
126
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında çalışmalar küresel çapta devam ederken virüsün yayılmasından bu yana geçen bir yılı aşkın süre zarfında, salgını kontrol altına alabilecek bir yol hala bulunamadı.
226
Aşı ve ilaç çalışmalarının olumlu devam etmesinin yanı sıra dünya çapında pozitif vaka artışının önüne geçilemiyor olması, birçok insanda endişelere yol açıyor.
326
Herkesin aklındaki en önemli soru, maskelerin ve sosyal mesafelerin ne zaman önemini yitireceği olurken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilimsel Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
426
Salgın bittikten sonra da virüsün kaybolmayacağını söyleyen Prof. Azap, "Önümüzdeki sene bu zamanlar normale dönmüş olacağız.
526
Maskeleri çıkarıp mesafeyi umursamayacağız; fakat çok uzun yılar boyu bu virüsle yaşamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
626
"ANKARA'DA BEŞİNCİ DALGA BEKLENİYOR"
Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin (GGYD) 50'nci kez organize ettiği 'İş'te Fırsat Toplantısı'na katılarak koronavirüs salgınına ilişkin önemli konulara değindi.
726
Salgındaki dalganın ülkelere ve hatta aynı ülkenin illerine göre bile değiştiğini vurgulayan Azap, Ankara örneğini göstererek bu kentte nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşandığını ve beşincisinin beklendiğini belirtti.
826
Şu sıralar olgu sayılarında kıpırdanma olduğunun altını çizen Azap, "Ankara’da beklediğimiz 5’nci dalga muhtemelen şubat ayı ortasında başlayacak, mart ortasına kadar sürecek" dedi.
926
"DÜNYA NÜFUSUNUN 1 MİLYARI ENFEKTE OLDU, ÖLÜ SAYISI 5 MİLYONA YAKIN"
Dünya genelinde bugüne dek 100 milyon pozitif vaka, 2 milyon ölüm olduğunu anımsatan Prof. Dr. Azap, "Hem olgu hem ölüm sayısında ABD başı çekiyor.
1026
Türkiye 9’ncu sırada. Ama bunlar kesin tanı alınan sayılar. Tanı koyduğunuz her bir olguya karşılık tanı koymadığınız 9 olgu var.
1126
100 milyon olgu diyoruz; ama 1 milyar kişiyi buldu. Yani dünya nüfusunun 1 milyarı enfekte oldu.
1226
Ölüm sayısı da 2 milyon diyoruz; ama tanı koyamadıklarınızla 5 milyona yakın kaybımız oldu.
1326
Salgın bitecek; ama virüs kaybolmayacak. Kovid-19’un mevsimsel bir enfeksiyon olarak kışın artan yazın azalan, grip gibi bir hastalık olmasını bekliyoruz.
1426
En iyimser tahminle bağışıklık 2 yıl sürerse, bu 2 yılda bir, yine özellikle kış aylarında artan sonra azalan bir hastalık yapacak" ifadelerini kullandı.
1526
"UZUN YILLAR BU VİRÜSLE YAŞAYACAĞIZ TIPKI GRİP GİBİ"
Prof. Dr. Azap, ilaçların hastalıkları tedavi ettiği gibi yayılımı da engellediğini belirterek, "Kovid-19 için şu an kullanılan ilaçların hiç biri doğrudan virüsü ortadan kaldıran ilaçlar değil.
1626
Virüse doğrudan etkili ilaç, önümüzdeki yılın ocak, şubat aylarında geliştirilmiş olacak.
1726
En iyimser tahmin; bu yılın kasım, aralık ayı gibi bu ilaçlar yaygın şekilde kullanılıyor olacak.
1826
Yani önümüzdeki sene bu zamanlar normale dönmüş olacağız.
1926
Maskeleri çıkarıp mesafeyi umursamayacağız; fakat çok uzun yılar boyu bu virüsle yaşamaya devam edeceğiz. Tıpkı grip gibi" ifadesini kullandı.
Konuşmasında sık sık aşıların önemine dikkat çeken, aşıların hızlı geliştirilmiş olmasının özensiz yapıldığı anlamına gelmediğinin altını çizen Prof. Dr. Azap, "Şu an uygulanan bütün aşıların ağır ve öldürücü enfeksiyon gelişimi önleme kapasitesi birbirine benzer.
2126
Son 6 ay içinde hastalığı geçirenlerin aşılanmasına veya antikora baktırmasına gerek yok.
2226
Antikorlara güvenemiyoruz. Antikor testleri yasaklanmalı; çünkü bilimsel faydası yok.
2326
Kandaki antikorun solunum yollarındaki virüse ne kadar etkili olacağını kestirmeniz mümkün değil.
2426
Önemli olan bağışıklık. Eğer Kovid-19 geçirdiyseniz kanınızdaki antikordan bağımsız olarak en az 6 ila 8 ay bu hastalıktan korunuyorsunuz.
2526
Bu kadar zaman geçmeden tekrar hastalanan kişiler var; ama sayıca çok azlar.
2626
Dünya genelinde kanıtlı 100 milyon kişi varsa, tekrar enfekte olan 10 binin altında. Çok çok düşük bir oran" dedi.