Koronavirüs hastalarını dinç tutan besinler! İşte dikkat edilmesi gereken hususlar
Günden güne Koronavirüs vakaları artarken, test sonuçları pozitif çıkan hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmakta. Kovid-19 virüsünün bağışıklık sistemi ile arasındaki ilişki yadsınamaz boyutta. Peki, hastalar bağışıklık sistemini güçlü tutamak için ne yapmalı ve nelerden uzak durmalı?
120
Koronavirüs test sonucu pozitif çıkmış ve tedavi sürecinde olan kişilerin en temel ihtiyacı, tüm besin yer aldığı çeşitlilik içeren diyet menüsüdür.
220
Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagil, tahıl ve yağlı tohumların olduğu bir beslenme şekli bu süre zarfında güçlü bir bağışıklık için vazgeçilmezdir.
320
Tüm besin öğeleri yeterli şekilde tercih edilmeli, mümkün olduğunca doğal içerikler kullanılmalıdır. Kilo verme sürecindeyken virüse yakalanan kişilerin ise çok düşük kalorili diyetleri bırakması önemli bir etkendir.
420
Bu süreçte vücudun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayabilecek ihtiyacın tamamını karşılayabilecek dengeli diyetler uygulanmalıdır.
520
Test sonucu pozitif olan ve tedavi sürecindeki bireyler mevsimine uygun taze meyve, sebze tüketmeye özen göstermelidir.
620
Bu süreçte kesinlikle ihmal edilmemesi gereken nokta sıvı tüketimidir. Günde en az 2 litre sıvı tüketimi, hastalıkla savaşan bedeninizin toksinlerini atması ve bununla beraber vücuttaki virüslerinde dışarı atılabilmesi için oldukça önemlidir.
720
Bu dönemde yapılacak en büyük hata, boş karbonhidratlı besinleri sıklıkla tüketmektir. Basit şeker ve şerbet içeren besinler, ağır yemekler, ateşle temas ederek pişen besinler, fast food gibi gıdalar, alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.
820
Tedavi sürecinde bedenimizin tüm vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Özellikle bir besin grubu veya öğesi kurtarıcı nitelik taşımaz. Tam anlamıyla sağlıklı beslenme için her bir besin öğesi günlük beslenmede yer almalıdır.
920
Buna rağmen dengeli ölçüde mutlaka alınması gereken besin öğeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir. Yağlı tohumlar, önemli miktarda E vitamini, çinko ve selenyum içermektedir. Bu nedenle gün içinde fındık, badem, ceviz kuruyemişler tüketilmelidir.
1020
C vitamini kaynağı olan turunçgiller her gün mutlaka yenmelidir. Yeterli A vitamini alımı ve güçlü bir bağırsak florası için çözünür ve çözünmez lifler, tam tahıllı besinler ve sebzelerden yeterli düzeyde alınmalı, kefir, yoğurt, turşu, sirke gibi gıdalara yer verilmelidir.
1120
Ihlamur, adaçayı gibi bitki çayları boğaz enfeksiyonu yoğunsa zencefil eklenerek tüketilebilir.
1220
D vitamini Koronavirüs ile ilgili önemli araştırmalara konu olan bir vitamindir. Ancak doktor onayı olmadan alınması ve kullanılması risklidir. D vitamini kullanımı için de bir hekime danışılmalıdır.
1320
Eğer yoğun kas ağrıları ve ateş varsa egzersiz yapılmamalı, daha çok dinlenmeye zaman ayrılmalıdır.
1420
Ateşin olduğu durumlarda egzersiz vücut ısısını artırarak hastalık seyrini ağırlaştırabilir.
1520
Hafif semptomlu veya semptomsuz şekilde geçiriliyorsa, düşük tempolu egzersizler yapılabilir. Yoğun egzersiz programlarından kaçınılmalıdır. Yumuşak pilates bantlarından destek alınarak kas gruplarını çalıştırmaya yönelik egzersizler veya hava sirkülasyonu olan bir odada yürüyüş yapılabilir.
1620
Koşu bandı var ise günlük 20- 30 dk. yavaş tempolu yürüyüşler yapılabilir. Egzersiz vücuda hala güçlü olduğunu hatırlatan önemli bir aktivitedir.
1720
Bağışıklık sistemini güçlendirmek; yeterli uyku, egzersiz ve yeterli besin grubundan geçmektedir.
1820
Bu sayılan öğeler bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Çünkü Kovid-19 virüsü yorgun bedenleri sevmektedir bulaş riski çok yüksektir.
1920
Günlük ortalama 8 saat uyku uyunmalı ve mümkünse uyku hijyenine, düzenine önem gösterilmelidir..
2020
Eğer pozitif kişiler sürekli dışardan yemek yeme veya fast food tüketme alışkanlığı varsa veya sık sık öğün atlanıyorsa bu alışkanlıklar kısa sürede değiştirilmelidir.