Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir çalışma sonucunda mutasyona uğrayan koronavirüsün daha bulaşıcı olabileceği açıklandı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde bulanan bir hastanedeki 5 bin koroanvirüs hastası üzerinde bir çalışma yapıldı.
Çalışmada, enfeksiyonların yüzde 99,9'unun virüsün 'D614G' ismi verilen bu mutasyona uğramış halinden kaynaklandığı tespit edildi.
Bulgunun, küresel vakaların yüzde 85'ini oluşturan mutasyonun, alt türlerinden daha bulaşıcı olduğu yönündeki teoriyi desteklediği ifade edildi.
ABD'nin Teksas eyaletindeki Houston'da bulunan Houston Methodist Hastanesi'nde yapılan ve 5.000'den fazla koronavirüs hastasının dahil olduğu araştırmada Kovid-19 zaman içerisinde mutasyona uğradığı sonucuna ulaşıldı.
Günümüzdeki koronavirüsün D614G isimli bileşenden oluştuğunu tespit eden bilim insanları, "Mutasyona uğrayan koronavirüsü orijinal virüsten çok daha bulaşıcı" ifadesini kullandı.
İKİNCİ DALGADA BU GENETİK MUTASYON ORANI ARTTI
Kovid-19'u daha bulaşıcı hale getirdiği düşünülen ve D614G olarak adlandırılan genetik mutasyonun, insan hücrelerini viral girişe açan sivri uçlu proteinde bulunduğu belirlenen araştırmada, yeni tip koronavirüs salgınının ilk dalgasında Houston'daki hastaların yüzde 71'inde bu genetik mutasyona rastlandığı, yaz aylarındaki ikinci dalgada bu oranın yüzde 99,9'a çıktığı gözlendi.
Araştırma ekibinden Ilya Finkelstein, çalışmanın, "virüsteki mutasyonlarının rastgele genetik değişimler olduğunu" ortaya koyduğunu ifade etti.
Toplam 285 mutasyon tespit eden ekip, birçoğunun hastalığın ağır geçmesi üzerinde önemli etkiye sahip olmadığını açıkladı.