Koronavirüs sürecinde öncelik D vitamini ve mineraller olmalı!
Pandemi sürecinde bağışıklığın önemini vurgulayan Diyetisyen Eda Balcı, özellikle kış günlerinde antioksidan ve vitamin bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesinin şart olduğunu belirtti. Diyetisyen Balcı, güçlü bir bağışıklık sistemine ilişkin önerilerde bulundu.
113
Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, ikinci kez Koronavirüse yakalanma riski olan ya da henüz enfekte olmamış kişilerin, bağışıklık sistemini güçlü olmasına özen göstermesine vuru yaparak şu ifadelerde bulundu:
"Bunun için de beslenmelerine, uyku sürelerine, fiziksel aktiviteye ve sigara, alkol gibi bağışıklık sistemini zayıflatan maddelerin kullanılmamasına dikkat etmelidirler"
213
'Günde 2 litreden az su tüketilirse bağışıklık zayıflar'
Diyetisyen Balcı, Kovid-19 sürecinde bireyleri beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerektiğinin vurgulayarak, vücudun sağlıklı işlemesi ve bağışıklık sisteminde beslenmenin büyük rolünden bahsetti.
313
Beslenme düzeninde ilk olarak dikkat edilmesi gereken hususun su tüketimi olduğunun altını çizen Balcı, "Vücut sistemlerinin çalışması için bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle hastalıkların arttığı bu dönemde yeterli su tüketimi çok önemli. Mevsim itibarıyla su tüketiminin azalması, günde 2-2,5 litreden az su tüketilmesi bağışıklığımızın zayıflamasına neden olmaktadır" dedi.
413
'Öncelik D vitamini ve mineraller'
Balcı, özellikle bu süreçte tüm besin gruplarından yeterli miktarda alınarak günlük enerji, vitamin ve minerallerin karşılanmasını önererek, "Öncelik D vitamini ve mineraller. Kış mevsimi itibarıyla, karşılamakta güçlük çektiğimiz D vitamini ve özellikle besinlerle yeterli miktarda alamadığımız diğer vitamin ve mineraller, bağışıklık sistemi için çok önemli" şeklinde ifade etti.
513
Diyetisyen Eda Balcı, antioksidan ve vitamin bakımından zengin olan besinlerin tüketimi için şu önerilerde bulundu: D Vitamini karşılamak için en iyi besin kaynakları olarak yağlı balıklar, yumurta ve mantar tüketilmelidir.
613
C Vitamini
Portakal, mandalina, kivi, brokoli, karnabahar ve maydanoz gibi mevsimin meyve ve sebzelerinden yararlanılabilir.
713
A Vitamini
Havuç, ıspanak, balkabağı ve ciğer gıdalardan da gerekli a vitamini depolaması yapılmalıdır.
813
Bağışıklık sistemi yalnızca bunlar yeterli olmamakla beraber vitaminlere ek olarak, minerallerin de yeterli oranda tüketilmesinin önemli olduğunu ifade eden Balcı, tavsiyelerine şu besinleri de ekledi:
913
Demir Takviyesi
Büyümeyi, gelişmeyi ve bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyen ve hayvansal kaynaklarda, bitkisel kaynaklardan daha fazla bulunan demir tüketilmeli.
1013
Selenyum Takviyesi
Güçlü bir antioksidan olan ve kuru yemişlerde, balıkta, deniz ürünlerinde ve yumurtada bolca bulunan selenyum tüketilmeli.
1113
Çinko Takviyesi
Et, süt, kuru yemişlerde ağırlıklı bulunan çinko da ihmal edilmemeli ve yeterli miktarda tüketilecek gıdalar arasında yer alıyor.
1213
Beslenme düzeninde karbonhidrat, protein, yağ gibi makro olarak ifade edilen ağır ve bağışıklık sistemini zayıflatan besin öğeleri dengeli düzeyde tüketilmeli.
1313
Vitamin ve mineral gibi mikro değerlere sahip besin öğeleri düzenli ve yeterli miktarda tüketilmeli".