Koronavirüs tedbirlerinin nedeni ortaya çıktı! Müjde: Salgının düşüşe geçeceği dönem belli oldu!
Koronavirüs salgınında kış aylarının gelmesiyle birlikte vaka ve kaynaklı ölüm sayısı günden güne artarken alınan tedbirlerin nasıl ve hangi nedenlerle alındığı da ortaya çıktı. İşte detaylar...
117
Koronavirüs salgınında zorlu süreç devam ederken hükümetin yaptığı toplantılarda alınan kararların yakın teması kesmeye dönük olduğu ifade edildi. Ayrıca kahvehane, restoran ve kafelerin kapanma nedenleri de ortaya çıktı. İşte detaylar...
217
Hürriyet Gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre hükümet kanadında yapılan toplantılarda, koronavirüsle mücadelede alınan kararların yakın teması kesmeye dönük olduğu değerlendirildi.
317
İki metreden yakın, 15 dakikadan fazla süren temaslarda bulaşın arttığı, bu nedenle de kahvehane, kafe ve lokanta gibi uzun süre maskesiz oturulan mekanlarla ilgili kararın doğru olduğu ifade edildi.
417
Salgındaki son durum hakkında konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, önümüzdeki dönem beklentileriyle ilgili yaptığı değerlendirmede özellikle Anadolu’yla ilgili uyarılarda bulundu.
517
"YAYILMA HIZI GERİLEYECEK"
İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde vaka sayısının bu hafta durağanlığa geçeceğini ifade eden Prof. Dr. Kemalettin Aydın," Uzun masa sohbetlerini ortadan kaldıran her kuralın olumlu sonuçlarını göreceğiz. Aralıktan itibaren toplumsal bağışıklığın da devreye girmesiyle yayılma hızı gerileyecek." dedi.
617
DAR MEKÂNLARDA YAYILMA HIZLANIR
Prof. Dr. Kemalettin Aydın sözlerini ve uyarılarını şöyle sürdürdü:
"Ancak Anadolu illeri için aynısı söylenemez. Kış koşulları nedeniyle kapalı mekanlar kullanılmaya başlayacak. Sobalı ortamlar, dar mekanlar, tüm aile fertlerinin aynı alanı kullanması gibi nedenlerle özellikle yaşlı nüfusta hastalanma oranları artacak.
717
Bu ailelerin yaşlılarının, dışarıyla irtibatı olmasa bile çalışan, dışarı çıkıp girenler nedeniyle enfekte olma olasılıkları artabilir. Bu nedenle yaşlısı fazla olan Anadolu kentlerinde önlemlerin çok sıkı tutulması gerek.”
817
KARANTİNADAN ÇIKMAK İÇİN TELEFONU EVDE BIRAKIYORLAR
Toplantılarda karantina dönemiyle ilgili de bilgiler paylaşıldı. Yapılan araştırmalara göre, karantinaya alınanların yüzde 50-60’ının kurallara uymadığı saptandı.
Takip sisteminden çıkmak için cep telefonunu eve bırakıp dışarı çıkan vatandaşlar belirlendi.
917
AŞI REHAVETE YOL AÇIYOR
Toplantılarda, uzmanlar, şu an nisan dönemi rakamlarının yaşanmasına karşın insanların kaygıdan kabullenişe geçtiğini, bu ruh halini ortadan kaldıracak uyarıların yapılması gerektiğini kaydetti.
Ayrıca aşı konusunda zamanından önce umut verilmesinin toplumda rehavete yol açacağına da dikkat çekildi.
1017
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşı çalışmalarına ilişkin müjdeli haberler verdi.
1117
"GÜZEL HABERLERİNİ VERECEĞİM, 15 ADAYI DAHA VAR"
Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada," TÜSEB desteğiyle Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen COVID-19 aşısının Faz-I çalışmasında 44 gönüllüye aşı uygulandı. Şu ana kadar ciddi bir yan etki görülmedi. İkinci doz aşılama 26 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Güzel haberlerini vereceğim 15 aşı adayı daha var" ifadelerini kullandı.
1217
KORONAVİRÜS SALGININDA SON DURUM
Türkiye'de son 24 saatte 161 bin 125 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 713 kişiye hastalık tanısı konuldu, 153 kişi yaşamını yitirdi.
1317
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı.
Güncel verilere göre, son 24 saatte 161 bin 125 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 713 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 153 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 254 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 377 bin 891'e yükseldi.
1417
Toplam test sayısı 17 milyon 406 bin 742'ye ulaştı. Hasta sayısı 453 bin 535, vefat sayısı 12 bin 511, ağır hasta sayısı 4 bin 409, aktif hasta sayısı 63 bin 133 oldu.
1517
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,4, yatak doluluk oranı yüzde 54,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,3, ventilatör doluluk oranı yüzde 39,2, ortalama temaslı tespit süresi 11 saat, filiasyon oranı ise yüzde 99,8 olarak kayıtlara geçti.