Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgının yarattığı olumsuz sonuçlar küresel çapta etkilerini sürdürmeye devam ederken çeşitli ülkeler tarafından geliştirlen aşılar da insanlara uygulanmaya devam ediyor.
Ancak geçtiğimiz aralık ayından beri dünya genelinde uygulanan aşılardan henüz salgını bitirmeye yönelik bir çözüm alınamamışken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ülkemizde klinik çalışmaları başlayacağını duyurduğu sprey aşıların bulaş ihtimalini sıfıra indirmesinden dolayı salgını bitirebileceği ihtimali herkeste yeni umut ışığı yaktı.
'BULAŞI ENGELLEYEREK SALGINI BİTİRECEK'
Salgın sürecinde ilk yılı geride bırakmamızın ardından başta Çin, ABD, Almanya ve Rusya olmak üzere birçok ülkede geliştirilen aşıların kullanımına başlandı.
Ancak virüsün bulaşmasının önüne geçemeyen bu aşılar, salgının kontrol altına alınma sürecini olabildiğince uzatıyor.
Uzmanların açıklamalarında salgının bitebilmesi için bulaşın engelinin önemi vurgulanırken sprey (nazal) aşı bu açıdan yeni bir umut kaynağı haline geldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın geçtiğimiz günlerde Türkiye'de sprey aşılar için klinik çalışmaların başlayacağını duyurmasının ardından konuya ilişkin açıklamada bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sprey aşının başkalarına virüs bulaşmasının önüne geçeceğini belirtmişti.
"AŞI KARARSIZLIĞINI AZALTACAK"
Burundan verildiği için virüsün direkt olarak vücuda girmesini engellediğini belirten Ceyhan, bu durumun şu ana kadar üretilen aşılarda başarılamadığını ve kişinin kendisi uygulayabildiği için aşı kararsızlığını azalttığını ifade etti.
Konuyla ilgili Hürriyet'ten Meltem Özgenç'e konuşan Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık ise, kesin sonuçların çalışmalar sonrası ortaya çıkacağını belirtirken, teorik olarak salgını önlemede yüksek başarı beklendiği ifade etti. Balık ayrıca, aşının başarılı olması durumunda salgını bitirebileceğini de ekledi.
"SAKLAMASI VE UYGULAMASI KOLAY"
Sprey aşının teorik olarak her yaş grubuna uygulanabileceğinin altını çizen Balık, taşıma ve saklama konusundaki kolaylığına da değinerek, "Türkiye’de çok sayıda farklı tipte aşı çalışması var.
Sprey aşı da bunlardan biri. Aşı tipleriyle ilgili dünyada yapılan denemelerin tümü Türkiye’de de yapılıyor. Aşı tiplerinin çeşitliliği açısından en fazla çalışmanın yapıldığı ülkelerden biriyiz.
Ama maalesef hala üretime geçecek aşamada olan, faz çalışmaları bitmiş olan aşımız yok. Üretim hedefine en yakın aşı Kayseri’de başlatılan inaktif aşı.
Sonbaharda üretime geçebilecek durumda olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.