Koronavirüste pencere dönemi ne demektir?

Koronavirüste pencere dönemi ne demektir? sorusu internette merakla araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte tüm detaylar...

Koronavirüs salgını şu anda tüm dünyayı tehdit ederken yeni bir kavram olarak karşımıza çıkan pencere dönemi araştırılmaktadır. Peki Koronavirüste pencere dönemi ne demektir? Tüm merak edilenler haberimizde...

KORONAVİRÜSTE PENCERE DÖNEMİ NE DEMEKTİR?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, A Haber ekranlarında konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ekici, "2009 yılında biz bu H1N1 salgınını yaşamıştık. Daha sonra da sönümlenerek ülkemizde artık yeni vakalar görülmemeye başlanmıştı. Bunda da belli bir süre sonra yayılma önlenecektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin virüsle mücadelede hızlı hareket ettiğini ve bunun da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Ekici, "Önlemini alarak aradaki mesafeyi kesersek salgının hızlı yayılması önlenecektir ve sönümlenecektir ve vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır. Bu geçici bir durumdur muhtemelen belli bir süre sonrasında sönecektir veya minimal seviyeye inecektir. 2009 yılında biz bu H1N1 salgınını yaşamıştık. Daha sonra da sönümlenerek ülkemizde artık yeni vakalar görülmemeye başlanmıştı. Bunda da belli bir süre yayılma önlenecektir. Ama bizim tedbirlere çok iyi riayet etmemiz şartıyla" dedi.

Pencere dönemi koronavirüse özgü bir durum mudur?

Pencere dönemi tüm viral hastalıklar için  gündeme gelebilecek bir konudur. Sadece koronavirüse özgü değil. Başlangıçta hastanın bazı bulguları ufak tefek çıkarken hastalık test olarak kendini göstermeyebilir, teste yansımayabilir. Henüz daha. Doğrulama testleri hariç.Bazende yapmış olduğunuz testin kitlerinde bir takım problemler olabilir. Burada bizim tıbbi olarak genel bir deyimimiz vardır "aslolan hastanın kliniğidir laboratuvar ikinci planda sizi destekler. Sadece destekler" Eğer doğruysa laboratuvar testiniz evet bu tamamdır diyebilirsiniz ama negatif çıksa bile siz gene o hastaya o hastalığın tanısını ne olarak düşündüyseniz o şekilde tedaviye devam edersiniz. 

Yani anlatmaya çalıştığım şu klinik olarak bir hastada koronavirüs şüpoheniz devam ediyorsa ısrarla devam ediyorsa test sonucunuz negatif bile çıksa siz o hastayı koronavirüs enfeksiyonu olaraktan Kovid-19 olarak tedaviye devam edeceksiniz sonra testi bir daha tekrarlarsınız.

NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de düzenlenen özel oturuma katılmış, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybeden Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

Bakan Koca şu ifadeleri kullanmıştı:

"Klinik bulgusu şüpheli olabilir düşüncesiyle çevresi taranıyor. Kimlerle temas ettiği dahil olmak üzere herkes taranıyor. Bu tarama sürecinde eşi dahi pozitif çıkanlar oldu. Ne zaman? Dün. Böyle bir vakada başta pozitif sonra negatif olabilir mi? Olabilir, yeni tanıyoruz. Başta negatif sonra negatif olan vakamızda var. Pencere dönemi olduğu söyleniyor. Bu dönemde bizim nasıl hassasiyetle yaklaştığımızı, öyle bir vakada bile beklenmeden erken dönemde taramaya hızla çıktığımızı, korumaları dahil olmak üzere herhangi bir yere temas etmeyin. 14 gün hiçbir şekilde temas etmeyin."

Gündem Haberleri