Koronavirüsün çaresi ilaç mı? Molnupiravir herkese umut oldu!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının önüne geçmek amacıyla aşının yanı sıra ilaç çalışmaları da sürerken Molnupiravir isimli ilacın virüse çare olabileceği açıklaması herkes için yeni umut kaynağı oldu.
116
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının önüne geömek amacıyla yürütülen çalışmalara hız kesmeden devam ediliyor. Küresel çapta yoğunluk kazanan aşılamanın yanı sıra, yetkililerin yaptığı açıklamayla Molnupiravir isimli ilaç da dünyaya umut oldu.
216
ABD'de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü'nde Baş Araştırmacı olarak çalışan immünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz'ın Hürriyet'e yaptığı açıklamalarda, ABDli bilim insanları tarafından Emory Üniversitesi’nde, grip virüsüne karşı geliştirilen Molnupiravir isimli ilacın, Kovid-19'dan önce test aşamasında olduğu ve pandemi süreciyle birlikte bu ilacın Kovid-19'a etkisi üzerinde durulduğuna dikkat çekildi.
316
Hayvanlar üzerinde yürütülen deneylerde, ilacın yeni tip koronavirüsü 24 saat içinde etkisiz hale getirdiği açıklandı.
416
İnsanlar üzerinde de denemeye geçilen ilacın ikinci faz çalışmalarda da enfekte kişilerde virüsü büyük ölçüde azalttığı da görüldü.
516
Günde iki doz molnupiravir verilen hastaların hiçbirinde bulaşıcı virüse ratlanmadığını belirten Prof. Dr. Derya Unutmaz, ilacın Faz-3 denemelerinde de başarılı olması halinde ilk kez oral yollar alınan bir ilacın Kovid-19 ile mücadelede çığır açacağını ve asemptomatik yayılmayı engelleyebileceğini ifade etti.
616
İlacın koronavirüse karşı etkili olmasındaki faktörleri açıklayan Dr. Unutmaz, virüslerin önce hücre içine girdiğini, ardından burada kendi RNA’sını ya da kodunu kopyaladığını, ilacın kopalama sırasında virüs kodunda hatalar oluşturduğunu ve böylece oluşan kopyaların gerçek virüsü oluşturamadığını ifade etti.
716
Faz-2 aşamasına geliş sürecini ele alan Unutmaz, geçen yıl nisan ayında Emory Üniversitesi’nde geliştiren çalışmalarda ilacın koronavirüse karşı çok etkili olduğu açıklanınca, ‘Ridgeback Biotherapeutics’ adlı şirket ilacın lisansını aldığını ev Faz-2 denemeleri için yaz aylarında adımların atıldığını ve dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden ‘Merck’ firması ile ortak olunduğunu ifade ederek, "Temmuz ayında Faz-2 çalışmaları başladı.
816
Aralık ayının başlarında ‘gelincikler’ üzerinde denemeler yapıldı. İlacın koronavirüsü bastırdığı hatta 24 saat içinde virüsün kendi kendini yok ettiği açıklandı.
916
Aynı şekilde insan denemelerinde önemli sonuçlar alındı. Bu yıl ocak ayında da Merck firması, Faz-2 çalışmalarını daha da genişleterek Faz-3 çalışmalarına başladı. Çalışmayı iki gruba ayırdılar: Hastanede yatan ağır hastalar ve hastane dışında olan hastalar." dedi.
1016
Faz-3 denemeleri için kontrol grubu kurulduğuna dikkat çeken Dr. Unutmaz, denemelerin soncunda verilere bakılarak "Bunun sonucunda ‘ilaç alanlarda daha hızlı iyileşme var mı, ağır hastalık önleniyor mu, ölümlerde azalma var mı?’ gibi sonuçlara bakılacağını ve nisan, mayıs ayı gibi çalışmaların bitmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
1116
Molnupiravir'in yüzde yüz başarılı olması durumunda İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika’da ortaya çıkan mutant virüslere karşı da etkili olacağını belirten Unutmaz, mutasyonların amacının antikorlardan kaçarak virüsün daha hızlı yayılmasını sağlamak olduğunu, ancak Molnupiravir’in etki mekanizmasının farklı olduğunu ve mutasyonlarla ilgilenmediğini ve virüsün neresinde olursa olsun kodun kopyalanmasına engel olduğunu ifade etti.
1216
Merck’in yaptığı açıklamaya göre 2021 yılı içinde 20 milyon hastaya yetecek kadar ilacı üreteceklerini belirten Unutmaz, aşılarla birlikte vaka sayılarında bir azalma olacağı takdirde bunun çok büyük bir rakam olduğunu ve bütün dünyaya yetmese bile Amerika, Avrupa ve Türkiye’de hastalara yetecek kadarının üretileceğini açıkladı. Aynı zamanda ilacın Türkiye'de de üretilebileceğini söyleyen Unutmaz Merck'in ilaç firmalarıyla anlaşma yapması halinde sonuç alınabileceğine değindi.
1316
Salgında artık aşı çalışmalarının yerini ilaçlar mı alıyor? sorusuna ise pandeminin başında sağlıkçıların öngörüsünün ilaçların önde olacağı, aşıların biraz sonra çıkacağı yönünde olduğunu ancak bunun tam tersinin yaşandığını ve bunun sebebini, aşıların beklenenden yüksek bir başarı göstermesine bağladığını, ilaçlar konusunda da epey ilerleme kaydedildiğini belirtti.
1416
Mutant virüse karşı ne kadar etkili olacağı konusunda henüz bir veri bulunmasa da olumlu bir katkı sağlayacağını, bu ilaçlarının amacnın son evredelerdeki hastaların bağışıklığını güçlendirmek olduğunu ifade etti.
1516
Antikor tedavisinin bir dezavantajı var mı? sorusuna ise bazı mutasyonların antikor tedavilerini etkisiz hale getirebildiği yönünde cevaplayan Unutmaz, "Örneğin, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları Ely Lilly firmasının yaptığı antikorların etkisini hemen hemen yok ediyor.
1616
Yalnız ilaçla tedavi konusunda ben umutluyum. Hem aşılarla hem ilaçlarla bu hastalığı bir şekilde tolere edebilecek düzeye getireceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.